Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το μέλλον του ερευνητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας, προβάλλονται στα κύρια θέματα των κυριακάτικων εφημερίδων.

Προβάλλεται επίσης συνέντευξη του λεγόμενου υπουργού ενέργειας του κατοχικού καθεστώς Οζντίλ Ναμί, ο οποίος προειδοποιεί την κυπριακή Κυβέρνηση ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των υδρογονανθράκων ως μοχλό πίεσης πάνω τους.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Θέλει να δώσει ενέργεια στη λύση» αναφέρεται στην απόφαση των «27» Ευρωπαίων ηγετών υπέρ των κυπριακών θέσεων σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και γράφει ότι μοναδικό ζητούμενο της Λευκωσίας είναι η εξομάλυνση της κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ και η ευόδωση της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου ο οποίος αναφέρεται σε αποτυχία της Κεντρικής Τράπεζας στην έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Γράφει επίσης ότι 57χρονος ψαράς βγήκε για ψάρεμα και έσβησε στη θάλασσα.

Με τίτλο «Θεωρία παιγνίων και κυπριακή ΑΟΖ» ο «Πολίτης» γράφει στο κύριό του θέμα ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ οδήγησαν σε ένα απτό προηγούμενο που στα έξι χρόνια του ερευνητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν έχει προηγούμενο. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι κόντρες με στημένα αμάξια σηκώνουν σχεδόν καθημερινά στο πόδι την πρωτεύουσα στην οδό Προδρόμου στην Έγκωμη με ομάδες νεαρών να διασκεδάζουν στη μέση του δρόμου πίνοντας τα ποτά τους και με τους πολίτες να διαμαρτύρονται ότι η Αστυνομία είναι απούσα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών δείχνουν έναν τομέα ακινήτων σε άνοδο.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Συνδιαχείριση ή παγώνουν όλα» προβάλλει συνέντευξη στον «Φ» του λεγόμενου υπουργού ενέργειας του κατοχικού καθεστώς Οζντίλ Ναμί, ο οποίος προειδοποιεί ωμά την κυπριακή Κυβέρνηση ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των υδρογονανθράκων ως μοχλό πίεσης πάνω τους και ότι θα υπάρξει ένταση. Γράφει επίσης ότι η πραγματοποίηση της ευρωτουρκικής συνάντησης της Βάρνας θα κριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και εν αναμονή των επόμενων τουρκικών ενεργειών. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ο οποίος δηλώνει ότι το ΑΚΕΛ τόνιζε πως με άλυτο το Κυπριακό πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο.

«Προτεραιότητα η αποκλιμάκωση της έντασης» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» και γράφει ότι ικανοποιημένη αφήνει τη Λευκωσία η αντίδραση των «27» για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με το ΑΚΕΛ να υποδεικνύει πως προτεραιότητα παραμένει η αποκλιμάκωση της έντασης, η συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών και η δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη του διαλόγου. Γράφει επίσης ότι οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών ανέρχονται στο 141,5% του ΑΕΠ με τον μέσο όρο στην ΕΕ στο 67,8% και στην Ευρωζώνη στο 63,8%. Αλλού αναφέρει ότι το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας στην Κοφίνου μετατράπηκε σε καταυλισμό ντροπής.

Η αγγλόγλωσση ‘’Sunday Mail’’ στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ερωτηματικό σε σχέση με το μέλλον του αερίου» και γράφει ότι με την τεραστίου μεγέθους ENI να έχει χάσει το «παιχνίδι της κότας» έναντι της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι καιρός η Κύπρος να επαναξιολογήσει την στρατηγική της σε σχέση με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων. Γράφει επίσης ότι ένας 33χρονος τραυματισμένος άνδρας από την Λευκωσία διασώθηκε από ελικόπτερο της Αστυνομίας μετά που έπεσε από ύψος 20 μέτρων ενώ έκανε τρέξιμο με φίλο του κοντά στον Μαζωτό στη Λάρνακα. Αλλού αναφέρει ότι το ψυχιατρείο Αθαλάσσας ανακαινίστηκε αλλά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε για δεκαετίες εξακολουθούν να υπάρχουν.

Με τίτλο στο κύριό της θέμα «Ο Τίλερσον έρχεται πριν την EXXON» η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» γράφει ότι οι ΗΠΑ που ενδιαφέρονται ώστε να καταστεί η περιοχή ενεργειακή πηγή σε αντιδιαστολή με τη ρωσική, την ίδια ώρα που η αμερικανική EXXON θα κατεβάσει γεωτρύπανο στον Οκτώβριο στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ προγραμματίζουν κάθοδο στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον το Καλοκαίρι. Επίσης η «Κ» γράφει ότι σημαντικές ζημιές για το 2017 αναμένεται να ανακοινώσουν οι τρεις μεγάλες τράπεζες του τόπου. Αλλού γράφει ότι με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του Μάριου Καρογιάν ενώ ερωτήματα εγείρονται για τους λόγους τους οποίους αναβάλει την όποια συζήτηση.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Διπλωματική επιτυχία σε αχαρτογράφητα νερά» με δικά της όπλα και με μοναδικό σωσίβιο την ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να διαχειριστεί την τουρκική επιθετικότητα και να αναζητήσει τρόπους αποφυγής ανάλογων κρίσεων που θα θέτουν εν αμφιβόλω την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και την υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος. Αλλού γράφει ότι τα μαχαίρια φαίνεται ότι θα ακονίσουν οι δελφίνοι του ΔΗΣΥ για τις τρεις αντιπροεδρίες στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος στις 28 Απριλίου. Επίσης η «Σ» αναφέρει ότι περισσότερο φόρο πάρα την πραγματική τιμή για ρεύμα και καύσιμα καλούνται να πληρώσουν οι Κύπριοι καταναλωτές.

ΚΥΠΕ-Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
25/02/2018 11:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: