Ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2018-2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή




Ενίσχυση της ανάπτυξης στο 2,5% κατά την επόμενη διετία στην Ελλάδα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των χειμερινών της προβλέψεων για την πορεία της ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Το κεφάλαιο για την Ελλάδα τιτλοφορείται «Ανάπτυξη και πάλι» και αναφέρει ότι το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι έφτασε το 1,6% το 2017.

«Η ανάκαμψη αναμένεται ότι θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια προσφέροντας περαιτέρω στήριξη στην ανάπτυξη της απασχόλησης. Η σταθερή προσήλωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένει ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ανάπτυξης» τονίζει η Κομισιόν.

Η Επιτροπή διαπιστώνει επίσης ανάκαμψη των εξαγωγών, μικρή βελτίωση της αγοράς εργασίας, σταθερή ιδιωτική κατανάλωση και μείωση επενδύσεων, την οποία αποδίδει στο καθυστερημένο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Για την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα, η Κομισιόν σημειώνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης ξεπέρασαν τις περυσινές προβλέψεις, καθώς συνεχίζεται η μετάβαση από την οικονομική ανάκαμψη στην οικονομική επέκταση.

Τόσο η ζώνη του ευρώ όσο και οι οικονομίες της ΕΕ εκτιμάται ότι κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2017, τον υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας. Αυτές οι θετικές επιδόσεις αναμένεται να συνεχιστούν το 2018 και το 2019, με ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% και 2,0 %, αντίστοιχα, στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: