“Το ΔΗΚΟ διαστρεβλώνει τη θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου”, απαντά ο Δημ. Συναγερμός




“Το ΔΗΚΟ διαστρεβλώνει επίτηδες τη θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου για διεκδικητική διαπραγμάτευση που θα πετύχει τέλος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.

Αναφέρει σχετικά:

Σημερινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ προσπαθεί με τεχνάσματα, μέσα από σκόπιμη σύγχυση και κοινή διαστρέβλωση, να κάνει πολεμική κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ κ.Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ «αποδέχτηκε μια πάγια θέση της Τουρκίας στην πιο κρίσιμη πτυχή του κυπριακού, αυτή της Ασφάλειας, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τη φόρμουλα της ρήτρας αναθεώρησης (review clause) για την παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο, μετά τη λύση του κυπριακού». Αυτό όμως είναι κοινό ΨΕΜΑ!

Στην τηλεοπτική παρέμβαση, στην οποία αναφέρονται, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε καθαρά (και δυο φορές μάλιστα) ακριβώς το αντίθετο! Αυτολεξεί είπε ότι εάν δεχτεί η Τουρκία κατάργηση των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης και αποχώρηση των 40 χιλιάδων κατοχικού στρατού σε «χρόνο-ρεκόρ, βεβαίως και μπορεί να συζητήσουμε εαν η αποχώρηση των αγημάτων που εδρεύουν από το 1960 θα γίνει σε δυο ή τρία χρόνια.
Σκόπιμα προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση ανάμεσα στη «ρήτρα αναθεώρησης» που επεδίωκε η Τουρκία για το καθεστώς των εγγυήσεων και στην επιμέρους συζήτηση για την αποχώρηση μέσα από τη λύση και των περιορισμένων αγημάτων που υπάρχουν από το 1960. Η «ρήτρα αναθεώρησης» την οποία επεδίωξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου και η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφορούσε το ίδιο το καθεστώς των εγγυήσεων και όχι τα περιορισμένα στρατιωτικά αγήματα που προβλέπονται από τις συμφωνίες του 1960. Συγκεκριμένα, στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά η Τουρκία εννοούσε να συνεχιστεί και μετά τη λύση η ισχύς του καθεστώτος εγγυήσεων (και δικαιωμάτων επεμβάσεως) με μια «ρήτρα αναθεώρησης» σε βάθος 15 ετών (ενώ ζητούσε και στρατιωτική βάση).

Εκείνο που περιέγραψε ως θέση μας ο κ.Αβέρωφ Νεοφύτου και για το οποίο τον κακίζουν είναι η διεκδικητική διαπραγμάτευση για τερματισμό των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού της Τουρκίας. Εάν η ηγεσία του ΔΗΚΟ έχει πρόβλημα με αυτή τη θέση και προσπαθεί να τη δυσφημίσει είναι γιατί έχει αναπτύξει λογική άρνησης απέναντι στην ιδέα της διαπραγμάτευσης. Τόσο το ΔΗΚΟ όσο και ο υποψήφιος κ.Νικόλας Παπαδόπουλος πολιτεύονται μέσα από ενός είδους «αναφυλαξία» στην ίδια τη διαπραγμάτευση.

Ακόμα και με δεδομένο αυτό που πέτυχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δηλαδή τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα να παίρνει θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, όχι μόνο μένουν προσηλωμένοι σε μια στάση άρνησης της διαπραγμάτευσης, αλλά εξαπολύουν και επιθέσεις σε όποιον τοποθετηθεί υπέρ της ιδέας ότι πρέπει να διεκδικήσουμε τερματισμό της κατοχής και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων με διαπραγμάτευση.

Μια τέτοια πολιτική στάση είναι επικίνδυνη διότι τελικά ισοδυναμεί με νοοτροπία εξοικείωσης με την τουρκική κατοχή. Διότι, προβάλλοντας την πολιτική τους, που συνίσταται σε αποχή από τη διεκδίκηση μέσω διαπραγμάτευσης, παραλείπουν να διευκρινίσουν ότι αυτή συνεπάγεται και παραμονή του κατοχικού στρατού και διατήρηση των εγγυήσεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: