Περιμένουμε και θέλουμε ίδιο ή και λίγο μεγαλύτερο σεισμό, λένε οι επιστήμονες




Σχεδόν βέβαιοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι ότι ο χθεσινή δόνηση 4,4 ρίχτερ που αναστάτωσε την Αθήνα, ήταν ο κύριος σεισμός. Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα δόνηση με την ίδια ή λίγο μεγαλύτερη ένταση.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η περιοχή βρίσκεται σε διέγερση και δίνει ανάλογες  σεισμικές δονήσεις. Ένας ακόμη τέτοιος σεισμός θα διευκολύνει, όπως λένε, στην εκτόνωση του φαινομένου.

«Αυτός ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά είναι το πιο πιθανό. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών καθώς δεν έχουν καταγραφεί δονήσεις άνω των 5 Ρίχτερ, τόνισε ο κύριος Παπαδόπουλος.

Μετά το σεισμό των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ υπήρξε εκτόνωση του φαινομένου με αρκετούς μετασεισμούς από 2,5 έως και 2,9 Ρίχτερ.

«Θελουμε έναν ίδιο σεισμό, κανένα πρόβλημα»

Ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, τόνισε πως περιμένουμε ακόμα έναν τέτοιο σεισμό, παρόμοιου μεγέθους με τον χθεσινό.

«Όχι μόνο τον περιμένουμε αλλα και τον θέλουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή θα είναι μια ένδειξη εκτόνωσης του φαινομένου.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλίαρας, υποστήριξε και αυτός από την πλευρά του ότι μπορεί να υπάρξει και άλλος σεισμός αντίστοιχης έντασης με  την χθεσινή, αλλά πρόσθεσε πως αυτές οι δονήσεις δεν δημιουργούν προβλήματα και δεν έχουν επίδραση σε κτήρια. Όπως είπε η Αθήνα αναστατώθηκε γιατί το επίκεντρο ήταν κοντά στην πρωτεύουσα και το εστιακό βάθος μικρό.

Στην ίδια περιοχή το προηγούμενο διάστημα υπληρξαν αλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις η μεγαλύτερη απο τις οποίες δεν είχε ξεπεράσει τα 3 ρίχτερ
Ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι η σεισμική ακολουθία είναι σχετικά έντονη, για το μέγεθος του σεισμού. Πρόσθεσε και αυτός ότι περιμένουμε έναν παρόμοιου μεγέθους σεισμό, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία, καθώς έτσι εκτονώνεται το φαινόμενο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: