Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι δηλώσεις και συνεντεύξεις υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη πως η Κυπριακή Δημοκρατία σκοπεύει να καταθέσει συντεταγμένες σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, για την οποία δεν έχουν κατατεθεί συντεταγμένες, η ποινή φυλάκισης 2,5 ετών και το πρόστιμο των 120 χιλιάδων ευρώ που επιβλήθηκαν σε Ανδρέα Ηλιάδη και Τράπεζα Κύπρου, αντίστοιχα, οι απάτες μέσω διαδικτύου θύματα των οποίων έχουν πέσει δεκάδες Κύπριοι και η εισαγωγή του νάρκοτεστ είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Ισλαμικό χαστούκι για Τουρκία», γράφει πως καταφέραμε να προκαλέσουμε ρήγματα στην κυριαρχία της Τουρκίας στον Ισλαμικό κόσμο και πως κλειδί για αυτό είναι η προσέγγιση και εδραίωση σχέσεων με χώρες που θεωρούσαμε μέχρι πρότινος ανεπιθύμητες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως 2,5 χρόνια στη φυλακή έστειλε το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τον πρώην ισχυρό άντρα της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη, τον οποίο βρήκε ένοχο για χειραγώγηση της αγοράς. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να καταθέσει συντεταγμένες για ΑΟΖ στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Ο «Πολίτης», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Παραγάδι … αριστερά για τον δεύτερο γύρο», δημοσιεύει συνέντευξη του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος αναφέρει πως στον β’ γύρο θα απευθυνθεί ανεξαιρέτως σε όσους πιστεύουν στην ανάγκη για απαλλαγή από τον Νίκο Αναστασιάδη. Αλλού αναφέρει πως επιφανειακές εκσκαφές που διενήργησε η ΔΕΑ σε Πέτρα, ‘Αγιο Γεώργιο Κερύνειας και Δίκωμο έφεραν στην επιφάνεια θραύσματα οστών που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Ε/κ αγνοούμενους. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι όχι μόνο δεν έκλεισε το Melios Zoo Park στους Αγίους Τριμιθιάς από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αλλά προσθέτει και άλλα ζώα στο δυναμικό του.

«Ο Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριο του θέμα, υπό τον τίτλο «Οργίασαν απάτες διαδικτύου», πως δεκάδες Κύπριοι εξαπατήθηκαν από προσφορές στο διαδίκτυο και είδαν τις πιστωτικές τους κάρτες να φουσκώνουν με μεγαλύτερα ποσά από αυτά που αναλογούσαν σε προϊόντα που ήθελαν να αποκτήσουν. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως γίνονται έρευνες σε Κύπρο και Ελλάδα για τη μαζική πώληση διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων προσωπικών στοιχείων Κυπρίων πολιτών. Επίσης αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου για επιβολή ποινής 2,5 χρόνων στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Τρικυμία … για την κυπριακή ΑΟΖ», αναφέρει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης υποστήριξε πως η Κυβέρνηση θα καταθέσει συντεταγμένες για οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ ανάλογα με τις τουρκικές προκλήσεις, χαρακτηρίζοντάς την προεκλογική κίνηση. Αλλού γράφει πως ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών και ότι το μήνυμα της ελπίδας εξάγεται από την επαρχία Λάρνακας. Επίσης γράφει πως εκτεθειμένες είναι 52 οικογένειες προσφύγων, οι οποίες διαμένουν στο συνοικισμό πάνω Πολεμιδιών, ο οποίος έχει ανεγερθεί σε τ/κ γη.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” αναφέρεται στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο «Πρώην ανώτερος τραπεζίτης θα εκτίσει ποινή φυλάκισης», στην ποινή φυλάκισης 2,5 ετών που επιβλήθηκε στον Ανδρέα Ηλιάδη καθώς και στο πρόστιμο των 120 χιλιάδων ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου. Αλλού αναφέρει πως μέχρι τις 15 Ιανουαρίου εφαρμόζεται το νάρκοτεστ που θα ελέγχει κατά πόσον οι οδηγοί βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ, όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Ακόμη γράφει πως επαναεισάγεται ο θεσμός της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής για πρώτη φορά μετά την κρίση.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/01/2018 10:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: