Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η σύγκρουση στον τομέα της Υγείας, η αντιπαράθεση του Γενικού Ελεγκτή με τον ΟΠΑΠ, αλλά και οι προεκλογικές αντεγκλήσεις, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι διευθετήσεις για τους γιατρούς της Εντατικής και η στελέχωση των διοικητικών ομάδων των δημοσίων νοσηλευτηρίων, όπως και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αγρίεψαν οι γιατροί!» γράφει στο κύριο θέμα της ότι θύμωσαν για τα καλά οι ιατροί με τους εις βάρους τους χαρακτηρισμούς από τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, ειδικά με την προχθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θα πληρώνουμε είσοδο για να μπαίνουμε στον Ακάμα. Επίσης αναφέρεται σε θέματα από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα σε ποιες εταιρείες έχει μετοχές το κράτος.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Δύο μέτρα και δύο σταθμά ο Οδυσσέας» και γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανακοίνωσε ότι παρανόμως ληφθέντα στοιχεία μπορούν να φθάνουν χωρίς πρόβλημα στις αρμόδιες αρχές, περιλαμβανομένης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σε πλήρη αντίθεση με την καταγγελία που έκανε στην Αστυνομία εναντίον της εφημερίδας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άμεσος στόχος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας είναι η πρόσληψη των διοικητικών ομάδων των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Επίσης, αναφέρεται στο απαγορευτικό διάταγμα του δικαστηρίου να μην μπορεί η εφημερίδα να αναδημοσιεύει τα ήδη δημοσιευθέντα στο διαδίκτυο emails της εισαγγελέως Ε. Λοϊζίδου, κάνοντας λόγο για προληπτική λογοκρισία.

«Αγρίεψε η σύγκρουση» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος του «Φιλελεύθερου», ο οποίος γράφει ότι σε μετωπική σύγκρουση εξελίσσεσαι η άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα, καθώς οι άλλοτε συνοδοιπόροι στον χώρου του Κέντρου, σήμερα έχουν εξελιχθεί σε «θανάσιμους εχθρούς». Σε άλλο θέμα γράφει ότι θα δοθεί μηνιαίο επίδομα σε όλους τους εντατικολόγους που εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του δημοσίου, ενώ αναφέρει ότι συνεχίστηκε και χθες η επίθεση ιδιωτών γιατρών με τον Υπουργό Υγείας. Ακόμη αναφέρει ότι αποζημιώσεις από τον αδελφό του θα λάβει ενάγοντας, ο οποίος κινήθηκε νομικά εναντίον του γιατί τον δυσφήμισε.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Πρόχειρες λύσεις για να βγάλουν τις εκλογές!» γράφει ότι μετά από μια πολύωρη σύσκεψη αλλά και την καλή θέληση των γιατρών, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, από την ερχόμενη Δευτέρα θα εφαρμοστούν προσωρινές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στελέχωσης στη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας. Ακόμη, αναφέρεται στην προειδοποίηση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για να διαχειριστούν μεγάλες μετακινήσεις μεταναστών. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης τη συνέντευξη του υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Μαλά στο ΚΥΠΕ, όπου δήλωσε ότι πρέπει άμεσα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Οι γιατροί απαιτούν δημόσια απολογία» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Υγείας απάντησε στους γιατρούς ότι σέβεται όσους τιμούν τον όρκο τους, ενώ ζήτησε να κριθεί από το έργο του και όχι από το ύφος του. Σε άλλο θέμα, δημοσιεύει τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για απληστία των πιλότων, η οποία υπενθυμίζει τον λόγο κατάρρευσης των Κυπριακών Αερογραμμών. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής εντοπίζει ύποπτα εμβάσματα του ΟΠΑΠ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με τίτλο «Όλα για όλα στην τελική ευθεία» γράφει ότι δεκαέξι μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο προεκλογικός αγώνας οδεύει προς την κορύφωσή του. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει τη συνέντευξη της Πρέσβειρας του Λιβάνου στο ΚΥΠΕ, η οποία λέει ότι θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με την Κύπρο. Επίσης αναφέρεται στις προεδρικές αναμετρήσεις από το 1959 μέχρι σήμερα.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» έχει τίτλο «Εκλογές της σήψης και της διαπλοκής!» και γράφει στο κύριο θέμα της για «μπόχα και δυσωδία» που αναδύεται από την προεκλογική σύγκρουση για κατάληψη της εξουσίας. Αλλού κάνει λόγο για πλάτες στο ΕΛΑΜ από φορείς της αστικής εξουσίας και του βαθέως κράτους της δεξιάς. Επίσης αναφέρεται στη σύγκρουση του Υπουργού Υγείας με τους γιατρούς και γράφει ότι ο λαϊκισμός προδίδει την αδυναμία της Κυβέρνησης.

Η Εβδομαδιαία εφημερίδα «Κυπριακό ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα, «Απαιτείται αλλαγή και νέα στρατηγική!» και γράφει ότι η χειρότερη και πλέον επικίνδυνη έκθεση ΓΓ του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει τις προτάσεις του υποψηφίου Προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου για την υγεία. Ακόμα, γράφει ότι καταρρέει ο άξονας Τουρκίας – Ρωσίας – Ιράν.

ΑΛΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΑ MEDIA ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/01/2018 07:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: