Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι συνεχιζόμενες πολιτικές αντιπαραθέσεις για το κούρεμα καταθέσεων το 2013, οι πληροφορίες για παρέμβαση του Υπουργού Ενέργειας για απόρριψη πρότασης πριμοδότησης ηλιοθερμικών πάρκων, οι κινήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, οι ενέργειες του Συνεργατισμού για μείωση των «κόκκινων δανείων», καθώς και η απόφαση του Κακουργιοδικείου να απαλλάξει την Τράπεζα Κύπρου και τα έξι ανώτερα στελέχη της από τις κατηγορίες πουν αντιμετώπιζαν στην δεύτερη ποινική υπόθεση της τράπεζας, είναι τα κύρια θέματα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Όταν μιλούν τα πρακτικά», γράφει στο κύριο της θέμα ότι χθες ο ΔΗΣΥ έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής της Ολομέλειας της Βουλής της 19ης Μαρτίου 2013, που επιβεβαιώνουν αυτά που είχε δηλώσει ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup ότι η κυπριακή Βουλή φταίει για το κούρεμα καταθέσεων, αφού απέρριψε την πρώτη απόφαση για επιβολή μικρής οριζόντιας ψηφοφορίας στις καταθέσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο σκαμνί στήνει η Επίτροπος Δικαιωμάτων του Παιδιού όλες τις υπηρεσίες που είχαν εμπλοκή σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας αλλά και σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος υιοθετημένου κοριτσιού από τους θετούς γονείς. Αλλού γράφει ότι έξτρα οικονομική ενίσχυση €2,5 εκατομμυρίων δόθηκε στα κόμματα για κάλυψη των προεκλογικών τους αναγκών.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Stop Λακκοτρύπη στα δώρα του Κουγιάλλη» και γράφει ότι δυσφορία επικρατεί σε κυβερνητικούς κύκλους για την προσπάθεια του Υπουργού Γεωργίας να περάσει από το Υπουργικό πρόταση για εγγύηση, με κρατικό χρήμα, της κερδοφορίας των δύο ηλιοθερμικών πάρκων που προωθούνται. Αλλού γράφει ότι για τον λογιστή Κρις Ιακωβίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται στην παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών σε θέματα αφερεγγυότητας και λειτουργεί ως παραλήπτης διαχείρισης εταιρειών, προοριζόταν η βόμβα που εξερράγη το βράδυ της Κυριακής στην είσοδο πολυκατοικίας στους Αγίους Ομολογητές. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι τα προφανή νομικά λάθη της Γενικής Εισαγγελίας οδήγησαν στη διακοπή της δικαστικής διαδικασίας κατά της Τράπεζας Κύπρου και στελεχών της για ελληνικά ομόλογα.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ξεκινά έρευνες η ExxonMobil», γράφει στο κύριο του θέμα ότι αίτηση για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε να ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες ειδικές έρευνες στους δύο στόχους του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ κατέθεσε η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum. Αλλού αναφέρει ότι απαλλαγή έξι κατηγορουμένων και στη δεύτερη υπόθεση που αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου μετά από σχετική απόφαση του Ανωτάτου. Σε άλλη είδηση ο «Φ» αναφέρεται σε περίπτωση κοριτσιού το οποίο ήταν 11 χρόνων όταν κατήγγειλε για πρώτη φορά την άσκηση σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας εναντίον της από τους γονείς της, αλλά χρειάστηκε να ενηλικιωθεί για να διερευνηθεί περίπτωσή της.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Προθεσμία τρεις μήνες και μετά εκποιήσεις», γράφει στο κύριο της θέμα πως ο Συνεργατισμός θέτει σε εφαρμογή όλα τα υφιστάμενα αλλά και νέα εργαλεία για αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» ενώ παράλληλα ετοιμάζεται για πώληση δανείων σε ξένα επενδυτικά ταμεία. Αλλού γράφει ότι διευθυντής εταιρείας, η οποία διορίστηκε από την Alpha Bank ως διαχειρίστρια του ξενοδοχείου Παφιέσα ήταν ο στόχος της ισχυρής βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της Λευκωσίας. Σε άλλη είδηση η «Χ» γράφει αναφέρεται στην απόφαση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλης να απορρίψει αίτημα της κυβέρνησης για αποδέσμευση €25 εκατομμυρίων για το ταμείο αλληλεγγύης και σχολιάζει πως η κυβέρνηση δεν παρουσίασε σχέδιο για το ποιοι και πότε θα αποζημιωθούν από το κούρεμα του 2013.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Αθωώθηκε πρώην CEO στη δεύτερη δίκη της Τράπεζας Κύπρου», γράφει στο κύριο της θέμα για την απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδιείου Λευκωσίας να απαλλάξει όλους τους κατηγορούμενους στη δεύτερη ποινή υπόθεση που αφορούσε την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τους πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ανδρέα Ηλιάδη, Αντρέα Αρτέμη, Γεώργιο Γεωργιάδη, Κώστα Σεβέρη, Γιάννη Κυπρή και Κώστα Χατζήπαπα. Αλλού αναφέρεται στην έκρηξη βόμβας στους Αγίους Ομολογητές την περασμένη Κυριακή, σημειώνοντας ότι ο διευθυντής της εταιρείας είπε ότι η Αστυνομία αγνόησε τις προειδοποιήσεις του ότι είχε δεχθεί απειλές από τους διευθυντές ξενοδοχείου που βρισκόταν υπό εκκαθάριση. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην έναρξη της δίκης στο Κακουργιοδικείο της Λάρνακας για την υπόθεση ζεύγους που κατηγορείται ότι έκλεψαν €300.000 και άλλα τιμαλφή από τραπεζικές θυρίδες.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/12/2017 08:19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: