Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, μετά την τριήμερη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η σημερινή αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου στην πρώτη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, οι εισπράξεις από τη λίστα Λαγκάρντ, οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ και η αναβάθμιση πολεοδομικών ζωνών στα Κούκλια.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αθώοι ή ένοχοι;» γράφει ότι μετά από πολλούς μήνες δικαστικής διαδικασίας, σήμερα το πρωί το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα εκδώσει την τελική του απόφαση στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της. Ακόμη γράφει ότι χωρίς εκπλήξεις τα κόμματα ενέκριναν τον προϋπολογισμό του 2018. Επίσης, γράφει ότι εισπράχθηκαν €1,8 εκ. από τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ψήφισαν καρφωτό για τις προεδρικές» γράφει ότι με 13 διαφορετικούς συνδυασμούς, ενίοτε και με τη στήριξη ΔΗΣΥ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πέτυχαν 35 τροπολογίες από τις συνολικά 65 που ετοιμάστηκαν επί του νομοσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018. Σε άλλο θέμα, γράφει για δυσαρέσκεια στα κατεχόμενα για την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Ιωάννου. Ακόμη αναφέρεται σε παιχνίδια Ερντογάν με την Ιερουσαλήμ στην Ισλαμική Σύνοδο.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Προϋπολογισμός εκλογών» γράφει ότι αφού συζήτησαν για τρεις μέρες, έκοψαν, έραψαν και σταύρωσαν κονδύλια, οι βουλευτές ενέκριναν χθες τον προϋπολογισμό του 2018. Σε άλλο θέμα γράφει για επικύρωση της καταδίκης τριών μελών κυκλώματος απάτης αφορολόγητων τσιγάρων. Επίσης γράφει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά έρευνα για αναβάθμιση ζωνών στα Κούκλια.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Προϋπολογισμός με ψήφους Αβέρωφ-Νικόλα» γράφει ότι το δίδυμο Αβέρωφ-Νικόλας βρέθηκε για ακόμη μια φορά μαζί, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Επίσης γράφει ότι το 2018, μεταξύ των 16 πιο ανεπτυγμένων χωρών της ΕΕ, η Κύπρος θα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο παραγωγικό χάσμα. Αλλού γράφει για βήμα ιδιωτικοποιήσεων εταιρειών του Συνεργατισμού, σημειώνοντας ότι 70 εκ ευρώ θα πάρει η ΣΚΤ για να περάσουν στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου 9 συνεργατικές εταιρείες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Η Βουλή ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018» γράφει ότι μετά από συζήτηση τριών ημερών, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη. Σε άλλο θέμα γράφει για παρέμβαση Ένωσης Συντακτών Κύπρου υπέρ της τ/κ εφημερίδας Αφρίκα εν μέσω κριτικής για το σκίτσο που δημοσίευσε και το οποίο θεωρήθηκε από μερίδα στα κατεχόμενα ως προσβλητικό για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Ακόμη γράφει για ήττα της Μέι σε ψηφοφορία για το Brexit.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/12/2017 08:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: