Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η διαδικασία επιστροφής των παράνομων χρεώσεων σε δανειολήπτες του Συνεργατισμού, η επιβολή δημοτικών τελών στην ανέγερση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων, οι κινήσεις των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, ένα μήνα πριν τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, καθώς και η παρουσίαση του προγράμματος του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά για τη γυναίκα της Κύπρου, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Επιστροφές Μποναμάς», γράφει στο κύριο της θέμα πως «σε Άγιο Βασίλη» έχει ντυθεί το τελευταίο διάστημα ο Συνεργατισμός, εντείνοντας τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων στους δικαιούχους δανειολήπτες, οι οποίοι είχαν υπερχρεωθεί λόγω αθέμιτων πρακτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2008-2014. Μέχρι στιγμής επιστράφηκαν €46 εκατ. σε δανειολήπτες και απομένουν άλλα €46 εκατ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι πανέτοιμος για δικοινοτικό διάλογο επί των εσωτερικών πτυχών δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ζητά εκ νέου ενότητα. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στην ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε χθες αργά το απόγευμα στους Άγιους Ομολογητές στην Λευκωσία με έναν τραυματία.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Μυρίστηκαν αυξημένα έσοδα στις άδειες ΑΠΕ» και αναφέρεται σε αύξηση των τελών που χρεώνουν οι Δήμοι για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, αφού τα τέλη δεν υπολογίζονται πλέον από οικοδομικές αρχές, βάσει κόστους των πραγματικών οικοδομικών εργασιών, αλλά επί του συνολικού κόστους της κάθε εγκατάστασης. Αλλού γράφει ότι οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών για το 2018 δεν έχουν καν κατατεθεί στη Βουλή, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν με δωδεκατημόρια με δαπάνες αντίστοιχες του 2017 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αλλά τον Μάρτιο οι πληρωμές για την πλειονότητά τους θα είναι παράνομες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ήταν καλοκαιρινή, που σε συνδυασμό με την καταβολή του 13ου μισθού στις περισσότερες ομάδες εργαζομένων συνέβαλε στον κατακλυσμό των χριστουγεννιάτικων αγορών με κόσμο.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Έτοιμοι για τελική σύγκρουση», γράφει ότι μελετημένες κινήσεις τακτικής στη σκακιέρα της προεκλογικής, ετοιμάζουν για την τελευταία στροφή πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το απόγευμα της Κυριακής τη Λευκωσία και συγκεκριμένα την περιοχή των Αγίων Ομολογητών, θέτοντας σε συναγερμό την Αστυνομία. Η έκρηξη, από τη οποία τραυματίστηκε 36χρονος, σημειώθηκε σε πρόσοψη πολυκατοικίας όπου στεγάζεται εταιρεία, που φέρεται να ήταν ο στόχος των αδίσταχτων ανθρώπων της νύχτας. Σε άλλη είδηση ο «Φ» γράφει ότι το δρόμο των αλλαγών στο σύστημα αξιολογήσεων και αμοιβών των τραπεζικών υπαλλήλων δείχνουν η Τράπεζα Κύπρου, καθώς και η Ελληνική Τράπεζα.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Για το αύριο οι γυναίκες ψηφίζουν Μαλά» και γράφει ότι πυξίδα και όραμα του υποψηφίου για τη προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρου Μαλά, για τη γυναίκα είναι ο άνοδος της μέσα στην κοινωνία. Στο πρόγραμμα του κ. Μαλά, μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας, η ισότητα στην εργασία, οι γυναίκες να καταλάβουν τις μισές θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο και τα μισά ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών. Αλλού, γράφει ότι συνολικά 8.250 αιτήσεις υποβλήθηκαν για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο και 9.800 δηλώσεις για ψήφο σε εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, ενώ στις 17:00 σήμερα λήγει η προθεσμία για εγγραφή στους καταλόγους. Σε άλλη είδηση, η «Χ» γράφει ότι σιγήν ιχθύος τηρεί το Υπουργείο Εσωτερικών, για το κατά πόσο θα ανακαλέσει απόφαση για τροποποίηση πολεοδομικών ζωνών από την οποία επωφελείται ντιβέλοπερ.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/12/2017 07:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: