Η Ελλάδα έχει επανέλθει, “δήλωσε” ο Αλέξης στο 19ο ετήσιο Invest in Greece: Θετικά μηνύματα είπε ο Κοστέλο της ΕΕ…




Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας και να μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και επενδύσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που παρουσιάσθηκε στο 19ο Invest in Greece, το ετήσιο διεθνές επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα που διοργανώνει στη Νέα Υόρκη το Capital Link, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι θυσίες έχουν αποδώσει, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα έχει εξέλθει από το πρόγραμμα, διαμηνύοντας πως η χώρα μας έχει διάπλατα ανοικτά τις πύλες της για εξαιρετικές κερδοφόρες επενδύσεις.

Επισήμανε πως η ελληνική οικονομία μετά από πολλά χρόνια ύφεσης έχει αρχίσει να ανακάμπτει και πάλι και τα επιτεύγματα είναι προφανή, παρουσιάζοντας μεγέθη της οικονομίας που αποτυπώνουν αυτό το οικονομικό κλίμα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να κλείσει στο 2% το 2017 και στο 2,5% για το 2018, στη μείωση της ανεργίας κατά 6% από το 2015 και στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. «Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε υπεραπόδοση των δημοσιονομικών μας στόχων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενους σε Αμερικανούς επενδυτές, είπε πως αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η απόφαση της Ελλάδας να είναι οι ΗΠΑ τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2018, δείχνει την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τους επιχειρηματικούς δεσμούς των χωρών μας. Από την άποψη αυτή, σημείωσε, «θα σας καλωσορίσουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2018, για να διερευνήσουμε τις επερχόμενες επενδυτικές ευκαιρίες σε περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις».

Ντ. Κοστέλο: Δεν πρέπει να δούμε νέα προγράμματα για την Ελλάδα

Εξάλλου, θετικά μηνύματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της στις αγορές στέλνουν οι συμμετέχοντες στις εργασίες του διεθνούς επενδυτικού συνεδρίου. Το πρώτο πάνελ του συνεδρίου εστίασε στην τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στις μακροοικονομικές προοπτικές της, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο σημείωσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι η ανάπτυξη. Επισήμανε επίσης πως η Ελλάδα έχει εξαλείψει πολλές οικονομικές ανισορροπίες και έχει σημειώσει υπολογίσιμη πρόοδο στη θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του ESM. «Δεν πρέπει να δούμε νέα προγράμματα για την Ελλάδα, αλλά εφαρμογή των μέτρων και των επενδυτικών πρότζεκτ», υπογράμμισε.

Ο Τσαρλς Σέβιλ (Charles Seville), ανώτερος διευθυντής της Fitch για τη Βόρεια Αμερική, ενός από τους σημαντικότερους παγκόσμιους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, είπε πως «βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές».

Ο Νικολά Γκιαμαρόλι (Nicola Giammarioli), εκπρόσωπος του ESM, παρατήρησε πως σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια οι διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση ολοκληρώθηκαν γρήγορα και στην ώρα τους.

Από την Ελλάδα, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας για τα προβλήματα που οδήγησαν στην ελληνική οικονομική κρίση, ανέφερε πως «σταματήσαμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις το 2001 και χάσαμε την ανταγωνιστικότητα μας». Επιπλέον, τόνισε πως τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν διοχετεύονται στην οικονομία αλλά μεταφέρονται στο εξωτερικό.

Ο κ. Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό σύστημα φορολογίας. Ειδικότερα, απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες και την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος δημοσίων εσόδων που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών και κυρίως θα εμπεδώσει ένα αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης.

Στο ίδιο πνεύμα συνέχισαν και οι επόμενοι ομιλητές. Ο Βασίλης Κότσιρας, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, σημείωσε πως οι πρόσφατες συναλλαγές καλυμμένων ομολόγων σηματοδότησαν την επιτυχημένη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο συνεπικεφαλής της διεύθυνσης διεθνών κεφαλαιαγορών της Deutsche Bank Χένρικ Τζόνσον (Henrik Johnsson) παρατήρησε πως το 2017 είδαμε πραγματική εξέλιξη στην όρεξη των διεθνών επενδυτών για προϊόντα ελληνικού ρίσκου σε όλες τις κατηγορίες.

Από την επαναδιαπραγμάτευση 4 οδικών αξόνων, το δημόσιο επωφελήθηκε 764 εκατ. ευρώ

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός στο twitter αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης σε ότι αφορά του οδικούς άξονες της χώρας. «Επειδή όλα είναι δρόμος, ο δρόμος πρέπει να είναι καλοτάξιδος. Μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες παραδώσαμε σημαντικό έργο. Νικήσαμε την γραφειοκρατία. Ολοκληρώσαμε πέντε μεγάλα οδικά έργα που είχαν παγώσει. Εξοικονομήσαμε 801,5 εκατ. ευρώ μετά από διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους. Πετύχαμε την ελεύθερη μετακίνηση των κατοίκων χωρίς εναλλακτικό δίκτυο. Πετύχαμε την ελεύθερη διέλευση ανθρώπων με αναπηρία. Το νέο δίκτυο ενώνει τις περιφέρειες. Και συνεχίζουμε με τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια», αναφέρεται σε σποτ της κυβέρνησης σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

«Η κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες έδωσε τη μάχη για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την ολοκλήρωση των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας που αντιμετώπιζαν σύνθετα και μεγάλα προβλήματα», τονίζει πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κείμενο, το οποίο συνοδεύει το σποτ, στην επίσημη σελίδα του πρωθυπουργού (https://primeminister.gr/2017/12/11/19033), και σημειώνει:

«Έργα με συμβάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων των περιόδων 2006-7 και 2013-14, που δεν προστάτευαν το δημόσιο συμφέρον. Με την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων άλλαξε επί τα βελτίω ο οδικός χάρτης της χώρας και αποδόθηκαν οφέλη στο ελληνικό Δημόσιο, την οικονομία τους χρήστες και τις τοπικές κοινωνίες.

Ταυτόχρονα, αποσοβήθηκε οριστικά ο κίνδυνος της επιστροφής δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία η χώρα θα όφειλε να δώσει πίσω, στην περίπτωση που τα έργα αυτά παρέμεναν ανολοκλήρωτα. Από την επαναδιαπραγμάτευση των 4 οδικών αξόνων (ΙΟΝΙΑ, ΟΛΥΜΠΙΑ, Ε65, ΜΟΡΕΑ?Σ?) ?ο ελληνικός λαός έχει συνολικό όφελος 764.477.733 ευρώ.

Για τα Τέμπη και συγκεκριμένα για τον αυτοκινητόδρομο Μαλιακός -Κλειδί με τη συμφωνία που πέτυχε τον Ιανουάριο του 2017 η κυβέρνηση δεν καταβλήθηκε καμία πρόσθετη αποζημίωση στον παραχωρησιούχο για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το έργο τον Απρίλιο του 2017.

Το Δημόσιο με την έκδοση των δύο υπουργικών Αποφάσεων, αποφάσισε την ολοκλήρωση των αναβαλλόμενων τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου Ε65. Πρόκειται για το νότιο τμήμα Λαμία- Ξυνιάδα και το βόρειο τμήμα Γρεβενά – Εγνατία, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως αναβαλλόμενα τμήματα με την αναθεώρηση της σύμβασης το 2013.

Για το νότιο τμήμα του έργου από Λαμία έως Ξυνιάδα μήκους 32,5 χλμ περίπου, η χρηματοδότησή είναι ήδη εξασφαλισμένη και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2018. Όσον αφορά στην χάραξη του βορείου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου (Ανισόπεδος Κόμβος Γρεβενών – Ανισόπεδος Κόμβος Εγνατίας), η πολιτική ηγεσία έχει εξασφαλίσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ενώ οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και στα τέλη του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει το έργο».

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

11/12/2017
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: