Με κατάνυξη οι πιστοί γέμισαν τους ιερούς ναούς σε όλη την Ελλάδα: “Ο θάνατος του Χριστού ήταν άδικος, ήταν αποτέλεσμα του ανθρώπινου και δαιμονικού μίσους”, είπε ο Ιερώνυμος…

Η πομπή του Επιταφίου στην οδό Διονυσέως Αρεοπαγήτου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Μεγάλης Παρασκευής για την περιφορά του επιταφίου, στον Ι. Ν Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, στους πρόποδες της Ακρόπολης των Αθηνών, Μεγάλη Παρασκευή 03 Μαΐου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε το βράδυ της Παρασκευής η Ακολουθία του Επιταφίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων των επισκόπων Ανδρούσης Κωνσταντίου και Τανάγρας Αποστόλου.

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Ερυθρού Σταυρού.

Ακολούθως, με τη συνοδεία αγήματος πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος, όπου τελέστηκε σύντομη δέηση.

«Ο θάνατος του Χριστού ήταν ένας άδικος θάνατος. Ήταν αποτέλεσμα του ανθρώπινου και δαιμονικού μίσους. Αλλά ο Χριστός σε αυτό το μίσος απάντησε με την θυσία Του και την αγάπη Του», τόνισε από την Πλατεία Συντάγματος ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Επιπροσθέτως, σε άλλο σημείο του λόγου του, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως:




«Μας έχουν μάθει από μικρά παιδιά ότι ο δρόμος της αγάπης και της θυσίας είναι τάχα πιο δύσκολος. Αλλά στην πραγματικότητα ο δρόμος της κακίας είναι πιο δύσκολος, γιατί όποιος πράττει το κακό ξοδεύει τη ζωή του στην οργάνωση της καταστροφής του άλλου».

Τέλος, εμφατικά δήλωσε ότι:

“Στο τέλος η αγάπη θα νικήσει, ακόμη και τον θάνατο, για αυτό δεν απελπιζόμαστε. Ελπίζουμε και έχουμε κουράγιο ως έθνος, αλλά περισσότερο ως χριστιανοί και ως Εκκλησία. Συνοδεύουμε απόψε όλοι μαζί στον επίγειο τάφο Του τον δι’ ημάς παθόντα Κύριό μας. Στον τάφο που γίνεται πηγή Αναστάσεως και ζωής για όλους μας».

  • Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του παρακολούθησαν την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου στην Τήνο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και την κόρη τους Σοφία, παρακολούθησε την Ακολουθία και Περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στην Καρδαμύλη.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Στην ακολουθία και την περιφορά του επιτάφιου της Μητρόπολης στην Κέρκυρα παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, που βρίσκεται από το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης στην Κέρκυρα για τις γιορτές του Πάσχα.




Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, και τον δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Στέφανο Πουλημένο, ενώ έτυχε θερμής υποδοχής από κατοίκους του νησιού αλλά και αρκετούς εκδρομείς που επέλεξαν την Κέρκυρα για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα.

Στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου θα βρεθεί στην περιφορά του Επιταφίου στον Άγιο Σπυρίδωνα και στις 11 θα πάρει μέρος στο έθιμο των «Μπότηδων» από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου.




 Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παρέστη χθες το βράδυ στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Αιγάλεω.

Το Μεγάλο Σάββατο ο κ. Ανδρουλάκης θα παραστεί στην Ακολουθία της Αναστάσεως στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Ελένη Μαχαίρα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Σε 12 ξένες γλώσσες το Ευαγγέλιο την Κυριακή του Πάσχα στη Θεσσαλονίκη: «Για να φτάσει στα πέρατα του κόσμου το Αναστάσιμο Γεγονός» ανακοινώνει ο Μητροπολίτης Θεόφιλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: