Δεν μπορούν να παραποιήσουν τα γεγονότα: Οι ευθύνες Αναστασιάδη για το κούρεμα




Γράφει ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια από τον Νίκο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του να αποποιηθούν τις ευθύνες που έχουν για το κούρεμα των καταθέσεων την επίμαχη περίοδο του Μαρτίου του 2013.

Την ίδια στιγμή αποφεύγουν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα γεγονότα:

1.   Η Βουλή δεν είχε κανένα δικαίωμα να συζητήσει και να ψηφίσει οποιαδήποτε νομοθεσία για κούρεμα εάν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από την πλευρά της Κυβέρνησης.
2.   Ο Νίκος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του γνώριζαν πολύ καλά ότι οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ήταν προστατευμένες με απόφαση της κυπριακής Βουλής στη βάση εναρμόνισης με συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία.
3.   Κατά την επίμαχη έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου από το Eurogroup, η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση: αντί για κούρεμα να υπάρξει δανεισμός του συγκεκριμένου ποσού από τους καταθέτες έναντι δεκαετούς κρατικού ομολόγου, την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε.
4.   Ποτέ δεν εξηγήθηκε για ποιο λόγο οι ζημίες και τα προβλήματα της υπό κατάρρευση Λαϊκής Τράπεζας μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου προκαλώντας τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις που όλοι γνωρίζουμε. Σε ποια άλλη περίπτωση όταν καταρρέει μια ιδιωτική εταιρεία μεταφέρονται οι οποιεσδήποτε ζημιές ή προβλήματά της σε άλλη ομοειδή ιδιωτική εταιρεία;
5.   Δεν δόθηκε καμία αξιόπιστη μέχρι στιγμής απάντηση για τους λόγους που παραχωρήθηκαν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ακόμα και των τραπεζικών ιδρυμάτων που δεν είχαν προβλήματα, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν πρόσθετα οικονομικά βάρη στον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη.
6.   Ενώ στο νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυπριακή Κυβέρνηση για να κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαρτίου 2013 αναφέρεται σε επιβολή τέλους επί των καταθέσεων με βάση τις πρόνοιες του οποίου τα έσοδα τα οποία θα προέλθουν θα ανέρχονται στα 5,8 δισ. ευρώ, το κούρεμα που έγινε ήταν τελικά 9,4 δισ. επειδή υιοθετήθηκε το ακραίο σενάριο της PIMCO που θεωρούσε αφερέγγυους το σύνολο των εγγυητών. Κανείς μέχρι σήμερα δεν μας έχει εξηγήσει γιατί οι εγγυητές δεν έχουν αποδεσμευτεί από τις εγγυήσεις στα δάνεια τα οποία είχαν στη Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του Νίκου Αναστασιάδη, αυτές καταδεικνύονται μέσα από τα πιο κάτω στοιχεία που αποτελούν επίσημες δηλώσεις οργάνων της Ε.Ε.:

•        Στις 4 Μαρτίου 2013 έγινε σχετική δήλωση από το Eurogroup με την οποία επιβεβαιώνεται ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στην κυπριακή Κυβέρνηση και το Eurogroup για το πώς θα έπρεπε να λυθούν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και την ίδια στιγμή αποδεχόταν τη διαδικασία να υπάρξει ένας έλεγχος για το ξέπλυμα χρήματος από τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ήδη από τις 4 Μαρτίου υπήρχε η κατ’ αρχάς συμφωνία για το κούρεμα των καταθέσεων.
Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που από τις 4 Μαρτίου και έπειτα γίνονταν συστηματικά και συνεχώς δημόσιες τοποθετήσεις τόσο από τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και από τον τότε Υπουργό Οικονομικών και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων.
•        Στις 20 Μαρτίου του 2013 η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι από την πλευρά της είχε γίνει ξεκάθαρο πριν από την ψήφιση στην κυπριακή Βουλή ότι μία εναλλακτική λύση θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που θα συγκεντρωνόταν το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς να γίνει κούρεμα των καταθέσεων κάτω από τις 100 χιλιάδες. Δυστυχώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κυπριακές Αρχές αρνήθηκαν να συζητήσουν τέτοιο εναλλακτικό σενάριο.
•        Τον Σεπτέμβρη του 2015 σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται ξεκάθαρα πως η συγκεκριμένη απόφαση για το κούρεμα ήταν απόφαση που λήφθηκε από τις εθνικές Αρχές της Κύπρου, δηλαδή την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από αντίστοιχη ανακοίνωση – επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε επίσης τον Σεπτέμβριο του 2015.

Κατανοούμε πως το 2013 η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο ήταν τραγική και πως τα προβλήματα ήταν τεράστια. Όμως σε καμία περίπτωση ο Νίκος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του δεν θέλησαν να συζητήσουν το θέμα με την πολιτική ηγεσία. Την ίδια στιγμή δεν φρόντισαν να προετοιμαστούν κατάλληλα για να βρεθεί υπό τις περιστάσεις η καταλληλότερη δυνατή λύση που αφενός θα κατοχύρωνε τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αφετέρου οι πολίτες δεν θα πλήττονταν από το ισοπεδωτικό κούρεμα που έγινε.

Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια όσο και αν ο Νίκος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του προσπαθούν να παραποιήσουν τα γεγονότα και να συγκαλύψουν όσα έγιναν, οι ευθύνες τους είναι τεράστιες.

  • Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: