Το ΝΑΤΟ πιο ευάλωτο από ποτέ και οι απειλές αυξάνονται, λέει συμβουλευτικό όργανο της ολλανδικής κυβέρνησης




Την άποψη ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτή τη στιγμή πιο ευάλωτο από ποτέ, ενώ οι απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια, εκφράζει το κύριο συμβουλευτικό όργανο της ολλανδικής κυβέρνησης για θέματα εξωτερικής πολιτικής AIV σε έκθεσή του υπό τον τίτλο «Το μέλλον του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής ασφάλειας» που φέρνει στη δημοσιότητα η NRC Handelsblad.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος του AIV είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jaap de Hoop Scheffer, ενώ η έκθεση φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Joris Voorhoeve.

Επισημαίνεται ειδικότερα στην έκθεση ότι οι απειλές που αντιμετωπίζει τώρα το ΝΑΤΟ είναι «εκτεταμένες και περίπλοκες» και έχουν να κάνουν κυρίως με τη Ρωσία και την αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η ρωσική απειλή συνίσταται στην παραβίαση της εδαφικής επικράτειας κυρίαρχων χωρών και τις προσπάθειες να επεκτείνει την επιρροή της στον άμεσο περίγυρό της, υπονομεύοντας, παράλληλα, την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Από τη πλευρά της Βόρειας Αφρικής οι απειλές έχουν την μορφή της εξαγωγής θρησκευτικού φανατισμού και του πολλαπλασιασμού όπλων μαζικής καταστροφής. Εξίσου μεγάλη είναι βεβαίως και η απειλή που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από την τρομοκρατία, συμπληρώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Απέναντι στις πολύπλευρες αυτές απειλές, συνεχίζουν, υπάρχει μια Συμμαχία της οποίας η συνοχή είναι ιδιαίτερα εύθραυστη,. Αυτό συμβαίνει τόσο εξαιτίας των καινοφανών θέσεων που διατυπώνει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Trump για το ρόλο και την αποστολή του ΝΑΤΟ, όσο και εξαιτίας της διάστασης απόψεων ανάμεσα στις ανατολικές χώρες μέλη για την κατεύθυνση που πρέπει να λάβει το ΝΑΤΟ. Ενώ δηλαδή κάποιες χώρες βλέπουν τη Ρωσία σαν απειλή, κάποιες άλλες την αντιμετωπίζουν ως σύμμαχο, παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για την επιδείνωση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Τουρκία – μια χώρα με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία – καθώς, όπως σημειώνεται, η Τουρκία δεν τηρεί τους δημοκρατικούς κανόνες που υπερασπίζεται το ΝΑΤΟ. Όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει σίγουρα να λογοδοτήσει για την αντιδημοκρατική του συμπεριφορά, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε η Τουρκία να μην αποξενωθεί από το ΝΑΤΟ. Μια άλλη πηγή εντάσεων, προσθέτουν, έχει να κάνει με το γεγονός ότι μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, είναι εξαρτημένες ενεργειακά από τη Ρωσία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, οι συντάκτες διατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις και καλούν την ολλανδική κυβέρνηση να αναλάβει ενεργότερο ρόλο αυξάνοντας σταδιακά τα κονδύλια που διοχετεύονται προς την Εθνική Άμυνα ούτως ώστε να φτάσουν το μέσο όρο των υπόλοιπων κρατών μελών του ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ). Τάσσονται ακόμη υπέρ της ανάληψης περισσότερων διπλωματικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας του ΝΑΤΟ, ζητώντας παράλληλα να υπάρξουν περισσότερες διαβουλεύσεις με τη Ρωσία προκειμένου να αποφευχθούν εναέρια και θαλάσσια ατυχήματα.

Τέλος, οι συντάκτες ζητούν από την ολλανδική κυβέρνηση να εμπλακεί δυναμικότερα στις γαλλογερμανικές συζητήσεις για τη βελτίωση της αμυντικής συνεργασίας συμμετέχοντας ενεργά και στις όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν σε μεταγενέστερη φάση.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 10/11/2017 20:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: