Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ανακοίνωση δύο ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την εταιρεία ΕΝΙ στους αμέσως επόμενους μήνες, η δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις προεδρικές εκλογές, τα προβλήματα με τις μεγάλες λίστες αναμονής στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο νέος ρόλος που διεκδικεί η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο και η φονική βομβιστική επίθεση σε τέμενος στο Σινά της Αιγύπτου, είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου το Σάββατο.

H «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Ισοπαλία τρόμου για Νικόλα και Μαλά», γράφει ότι και η δημοσκόπηση του ΡΙΚ επιβεβαιώνει το απόλυτο θρίλερ για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι το 2018 φέρνει νέα δραστηριοποίηση και αλλεπάλληλες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με το τρυπάνι να μπαίνει στους στόχους «Καλυψώ» και «Σουπιά». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ανάπτυξη της Γεροσκήπου και γράφει ότι στα χέρια του Εισαγγελέα βρίσκεται η καυτή πατάτα για τον αποχαρακτηρισμό της γης.

Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο «ΜπΕΝΙ το τρυπάνι στο ‘ευαίσθητο’ 6», γράφει ότι πολλά υποσχόμενος είναι ο στόχος «Καλυψώ» που επέλεξε για γεώτρηση η κοινοπραξία ΕΝΙ-Total, ενώ η γεώτρηση θα γίνει σε σημείο που δεν διεκδικείται από την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι σκηνές που παραπέμπουν σε εικόνες καταναλωτικής φρενίτιδας, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κυρίως στις ΗΠΑ έζησε χθες το λιανικό εμπόριο της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι άνετη επικράτηση Αναστασιάδη με οποιονδήποτε αντίπαλο βγάζει η δημοσκόπηση του ΡΙΚ, ενώ μάχη δίνεται για τη δεύτερη θέση.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Γεώτρηση – μποναμάς από ΕΝΙ» γράφει ότι εν μέσω κορύφωσης της προεκλογικής εκστρατείας θα διεξαχθεί η έκτη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και πιο κρίσιμη μέχρι τώρα στο τεμάχιο 6, με τα αποτελέσματα να αναμένεται να ανακοινωθούν μεταξύ Α’ και Β’ γύρου των Προεδρικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί σκέφτεται την ταϊβανοποίηση ζητώντας απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι προτού ολοκληρωθεί η πλατεία Ελευθερίας και με την αρνητική εμπειρία στην ημερομηνία παράδοσης από αναβολής σε αναβολή, αρχίζουν προσεχώς τα έργα ανάπλασης στη λεωφ. Ομήρου.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Ατέλειωτες λίστες και ώρες στα νοσοκομεία», γράφει ότι άμεσης αντιμετώπισης χρήζει η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε η KPMG παρουσιάζουν σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μια στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί κάποιας μορφής βία και προβάλλει εκδήλωση σήμερα στην πλατεία Φανερωμένης της ΠΟΓΟ με μήνυμα «Σπάσε τη σιωπή σου». Αλλού γράφει ότι ενώ για πέντε χρόνια δεν έπραξε τίποτα και απέτυχε παταγωδώς στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών που παρέλαβε, η απερχόμενη κυβέρνηση επιδίδεται καθημερινά για επικοινωνιακούς λόγους σε προεκλογικούς πανηγυρισμούς για τα ενεργειακά.

Η αγγλόγλωσσή “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Βομβιστική επίθεση σε τέμενος στην Αίγυπτο», γράφει ότι παραστρατιωτικοί σκότωσαν περισσότερους από 230 ανθρώπους στο Βόρειο Σινά, στην φονικότερη επίθεση στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Αλλού γράφει ότι οι κυνηγοί προσφορών σχημάτισαν ουρές την Παρασκευή ώστε να επωφεληθούν των εκπτώσεων που προσφέρθηκαν από διάφορα καταστήματα στο νησί στο πλαίσιο της «Μαύρης Παρασκευής». Αλλού γράφει ότι η εταιρεία ENI προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο «Παίκτης κλειδί στην Αν. Μεσόγειο», ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξελίσσεται σε παίκτη-κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο με αναβαθμισμένο το γεωστρατηγικό ρόλο της στους άξονες της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής και της ενέργειας. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει συνέντευξη του Διευθυντή της εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Πάνου Κελάμη στο ΚΥΠΕ, που αναφέρει ότι η ΕΥΚ εξετάζει και αναλύει και άλλα πιθανά σημαντικά τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού αναφέρεται στην παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωμοδρόμου για τον Κυριάκο Μάτση.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/11/2017 09:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: