Στην Δικαιοσύνη προσφεύγει το TikTok κατά του νόμου που το απαγορεύει στις ΗΠΑ: «Είναι αντισυνταγματικός» -Ο προηγούμενος νόμος Τραμπ κατέπεσε

FILE PHOTO A sign is on display at TikTok in Los Angeles, California, USA, 15 February 2024. EPA, ALLISON DINNER




Το TikTok και η κινεζική μητρική του εταιρεία ByteDance υπέβαλαν μήνυση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών την Τρίτη, λέγοντας ότι ο νόμος που θέτει τελεσίγραφο στη δημοφιλή πλατφόρμα βίντεο και κινδυνεύει να την απαγορέψει από τη χώρα το επόμενο έτος, είναι «αντισυνταγματικός»..

Η Ουάσιγκτον υιοθέτησε ένα κείμενο στα τέλη Απριλίου που υποχρεώνει την ByteDance να πουλήσει το TikTok εντός δώδεκα μηνών, διαφορετικά η εφαρμογή που χρησιμοποιούν 170 εκατομμύρια Αμερικανοί θα απαγορευόταν.

Το κοινωνικό δίκτυο και πολλές προσωπικότητες και ΜΚΟ θεωρούν ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει την ελευθερία έκφρασης των χρηστών του, που εγγυάται η Πρώτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που απαγορεύει μόνιμα μια πλατφόρμα σε εθνικό επίπεδο και απαγορεύει σε κάθε Αμερικανό να συμμετέχει σε μια διαδικτυακή κοινότητα «με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», λένε οι δικηγόροι της εταιρείας στην μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον.

Yποψίες για χειραγώγηση και κατασκοπεία

Μετά την ψηφοφορία από εκλεγμένους αξιωματούχους και τη δημοσίευση από τον Λευκό Οίκο, η TikTok προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει όλες τις πιθανές δικαστικές οδούς κατά του νόμου που ονομάζεται “Προστασία Αμερικανών από Ελεγχόμενες Εφαρμογές από Εξωτερικούς Αντιπάλους” Οι υποστηρικτές αυτού του κειμένου ισχυρίζονται ότι υπάρχουν υποψίες για χειραγώγηση και κατασκοπεία Αμερικανών χρηστών από τις κινεζικές αρχές μέσω του TikTok.

Σύμφωνα με το νόμο, η πλατφόρμα έχει 270 ημέρες για να βρει νέους μη Κινέζους επενδυτές, διαφορετικά θα απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Λευκός Οίκος μπορεί να χορηγήσει επιπλέον 90 ημέρες. Η δικαστική μάχη μπορεί να φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Το 2020, το TikTok μπλόκαρε επιτυχώς ένα παρόμοιο εκτελεστικό διάταγμα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνέχεια άσκησε έφεση και ένας δικαστής ανέστειλε προσωρινά το διάταγμα, διαπιστώνοντας ότι οι λόγοι που αναφέρθηκαν για την απαγόρευση ήταν υπερβολικοί και η ελευθερία της έκφρασης απειλήθηκε.

Ο νέος νόμος στοχεύει να παρακάμψει τις δυσκολίες του προηγούμενου Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να είναι ευαίσθητο σε επιχειρήματα εθνικής ασφάλειας που προβάλλονται από εκλεγμένους αξιωματούχους, χωρίς να είναι βέβαιο

Με πληροφορίες από lefigaro.fr

Aπέναντι στον Τραμπ καταθέτει η Στόρμι Ντάνιελς για την «εξαγορά» της με 130 χιλ δολάρια για να μην αποκαλύψει τη σεξουαλική τους σχέση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: