Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι στην Κύπρο και οι αποφάσεις και οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν, μία μέρα πριν από την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στη Λευκωσία, το θέμα της επιστροφής του αγγείου στην Αίγυπτο, οι δυσκολίες στον εντοπισμό οστών αγνοουμένων στο Δίκωμο και οι λίστες με τους φορολογούμενους που καταφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης.

Η εφημερίδα «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Ρεζιλευτήκαμε χωρίς λόγο για ένα αγγείο», γράφει στο κύριο θέμα της ότι η Αίγυπτος, ενοχλημένη από τις κραυγές των βουλευτών της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να παραλάβει τον Ραμσή Β’. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Λιμάνι Λεμεσού δουλεύει πλέον σαν ελβετικό ρολόι. Αλλού γράφει ότι αντίθετος και ασύμφωνος με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών που είναι διάχυτη στο Σύνταγμα, είναι ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για το ενωτικό δημοψήφισμα, με βάση τη θέση που διατύπωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Αδύνατος ο εντοπισμός των οστών στο Δίκωμο», γράφει ότι φαντάζει απίθανο να εντοπιστούν τα οστά των δολοφονηθέντων Ασσιωτών τα οποία μεταφέρθηκαν μεταξύ 1995 και 1996 στο πλαίσιο μιας συντονισμένης επιχείρησης από τον ομαδικό τάφο στο Ορνίθι. Αλλού γράφει ότι το Τμήμα Φορολογίας μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του «Π» για την ύπαρξη ονομάτων φυσικών προσώπων και εταιρειών από την Κύπρο στα Paradise Papers, προχωρεί στην ταυτοποίηση ονομάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Αιγύπτου με θέσπιση μηχανισμού για τακτικές συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργικών Συμβουλίων και ηγετών συμφώνησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Σίσι.

Η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Θεσμοθέτησαν τη συμμαχία», γράφει ότι δύο φορές το χρόνο οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Αιγύπτου θα πραγματοποιούν κοινές συνεδρίες για να λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις σε όλα τα εκκρεμούντα διμερή ζητήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με €14,13 εκατ. πληρώθηκαν δικηγόροι για να εκπροσωπήσουν τη Λαϊκή σε διάφορες υποθέσεις μετά το κλείσιμο. Αλλού γράφει ότι με τέσσερις σφαίρες αποπειράθηκαν χθες στη Λευκωσία να δολοφονήσουν τον 40χρονο Παναγιώτη Παναγιώτου, άλλως «Γλύκα».

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Στα συρτάρια λίστες με 4.541 φοροφυγάδες», γράφει ότι τέσσερις λίστες με 4.541 ονόματα και διευθύνσεις Κυπρίων που διαθέτουν εκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού έχουν στα χέρια τους οι φορολογικές Αρχές, ωστόσο παραμένουν χωρίς διερεύνηση. Αλλού γράφει ότι σημαντική θεωρείται η επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Αιγύπτου, με τη οποία έχουν υπογραφεί συμφωνίες στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής οικονομίας, των φαρμάκων και της φαρμακοβιομηχανίας και εκτελεστικό πρόγραμμα για θέματα συνεργασίας αστυνομικών αρχών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σοκ προκαλούν στοιχεία της Ευρωπαϊκή Στατιστικής Υπηρεσίας ότι στην Κύπρο 51.000 παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Ιστορική μέρα για τα δύο έθνη», γράφει ότι η ασφάλεια, η ενέργεια και οι επιχειρήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης Σίσι στην Λευκωσία πριν από την τριμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Αλλού γράφει ότι 40χρονος άντρας πυροβολήθηκε τέσσερις φορές έξω από το σπίτι του στη Λευκωσία την Δευτέρα το απόγευμα σε υπόθεση απόπειρας φόνου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας απέρριψε ως αντισυνταγματικό το νόμο που ψήφισε η Βουλή για το ενωτικό δημοψήφισμα.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/11/2017 08:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: