Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Ταμείο Αλληλεγγύης για κουρεμένους καταθέτες, το πόρισμα για τα λάθη που έγιναν στις εξετάσεις για το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, η συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO και οι αδυναμίες στην Πυροσβεστική που καταγράφει έκθεση του Ελεγκτή αναδεικνύονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η πιθανή έφεση στην υπόθεση με τα κτίρια που ενοικίαζε το ΤΕΠΑΚ, η επιστροφή φόρου στην Εκκλησία, οι αναρρωτικές άδειες στο Τμήμα Φυλακών και ο ξυλοδαρμός φαντάρου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Προίκα σε λεφτά αλλά και σε ακίνητα» γράφει ότι όχι μόνο με χρήματα αλλά και με ακίνητα θα ενισχύσει η Κυβέρνηση το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή αναπλήρωση μέρους της απώλειας που έχουν υποστεί ομάδες πολιτών από το κούρεμα καταθέσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε καλό δρόμο βρίσκεται το θέμα της παραχώρησης πρόωρης σύνταξης χωρίς πέναλτι για όσους υπηρέτησαν 3 χρόνια στην ΕΦ την περίοδο της τουρκικής εισβολής. Ακόμη, γράφει ότι το 2016 ένας στους τέσσερεις εργαζόμενους στο Τμήμα Φυλακών έμεινε στο σπίτι με άδεια ασθενείας από 35 ημέρες και πάνω.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Πέφτουν κεφάλια για τις εξετάσεις» γράφει ότι ευθύνες σε λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση της διαρροής θεμάτων των εξετάσεων για το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, θα καταγράφονται στο πόρισμα της λειτουργού που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ακόμη γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανακοίνωσε την πρόθεση της Νομικής Υπηρεσίας να καταχωρηθεί έφεση στην απόφαση για τα δύο κτίρια του ΤΕΠΑΚ. Επίσης, γράφει ότι το Brexit προβληματίζει τους φορείς του τουρισμού.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ισχυροποίηση κυριαρχίας» γράφει ότι ισχυροποιείται η Κυπριακή Δημοκρατία με τη συμμετοχή της στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), έχοντας στα χέρια της ένα ισχυρό χαρτί το οποίο εξουδετερώνει τις αιτιάσεις της Άγκυρας για εγγυήσεις της ασφάλειας της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται στον φονικό σεισμό που σκόρπισε τον όλεθρο σε Ιράν και Ιράκ. Ακόμη γράφει ότι το κράτος επέστρεψε στην Εκκλησία φόρους ύψους €2,9 εκ.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Νήπια… χωρίς πολιτικές ευθύνες!» γράφει ότι την ακύρωση της διαδικασίας που αφορά το νέο σχέδιο διορισμών στην εκπαίδευση, καθώς και την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή ζήτησαν δεκάδες επηρεαζόμενοι που βρέθηκαν χθες έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Σε άλλο θέμα γράφει για «Ταμείο εμπαιγμού» για τους κουρεμένους. Ακόμη, αναφέρεται στην ένταξη της Κύπρου στην PESCO και γράφει ότι βάζουν την Κύπρο σε στρατιωτικές περιπέτειες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Αδυναμίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία» γράφει ότι αγοράστηκαν δύο θαλάσσια σκάφη για τον πυροσβεστικό σταθμό του αεροδρομίου Πάφου, τα οποία κανείς δεν ξέρει να χρησιμοποιεί, σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος χαιρετίζει τη συμφωνία για την ευρωπαϊκή άμυνα. Επίσης γράφει ότι αξιωματικός της ΕΦ τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά από ισχυρισμό για ξυλοδαρμό Εθνοφρουρού.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/11/2017 08:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: