Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το θέμα της ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού των εξεταστικών δοκιμίων πριν από την έναρξη των προγραμματισμένων για χθες εξετάσεων, στο πλαίσιο του Νέου Συστήματος Διορισμών στην εκπαίδευση, κυριαρχεί στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Άλλα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες είναι η στήριξη της Γαλλίας στο Κυπριακό, η συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η αμυντική συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας, η τριμερής συνάντηση στην Αθήνα των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, τα ανείσπρακτα πρόστιμα, η υποχώρηση του δημόσιου χρέους κάτω από το ψυχολογικό όριο του 100%, το νέο κτίριο της Βουλής και άλλα.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Λάθος ή Σαμποτάζ», πως τεράστιο πρόβλημα προέκυψε με τις εξετάσεις των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του Νέου Συστήματος Διορισμών, όταν από λάθος ή σκοπιμότητα δημοσιοποιήθηκαν τα εξεταστικά δοκίμια στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας πριν από την έναρξη των προγραμματισμένων για χθες το απόγευμα εξετάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση των εξετάσεων των θρησκευτικών, της Πληροφορικής, των Φυσικών Επιστημών, της Χημείας και της Φυσικής Αγωγής. Αλλού αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τις μελλοντικές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και είπε ότι η Γαλλία ως μέλος του ΟΗΕ μπορεί να εμπλακεί πολύ περισσότερο αν της ζητηθεί. Επίσης γράφει πως πρόστιμα, τα οποία ξεπερνούν τα €57 εκ. και τα οποία επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) παραμένουν ανείσπρακτα, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Λουκία Χριστοδούλου.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Η γκάφα αφορμή για αμφισβήτηση» γράφει, στο κύριο του θέμα, πως σε καθαρά ανθρώπινο λάθος φαίνεται να οφείλεται η χθεσινή γκάφα του Υπουργείου Παιδείας να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του-πριν την διεξαγωγή της γραπτής εξέτασης-τα θέματα των γνωστικών αντικειμένων στα οποία θα παρακάθονταν 900 περίπου υποψήφιοι στο πλαίσιο του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, με αντικείμενο την «περαιτέρω προώθηση της στρατηγική μας σχέσης, για ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια, οικονομία, τουρισμό, εκπαίδευση και πολιτισμό», όπως έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επίσης, γράφει ότι πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, η τριμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ενώ τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία η τριμερής με την συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Οι Γάλλοι στη ναυτική βάση», ότι η χρήση της ναυτικής βάσης στο Μαρί από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό βρίσκεται στην ατζέντα του Υπουργείου Άμυνας στο Παρίσι. Καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών θα παίξει ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής βάσης στο Μαρί. Αλλού αναφέρει ότι έβγαλαν μαχαίρια Νικόλας – Παμπορίδης για το Γενικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, γράφει ότι μετά από πέντε χρόνια, το δημόσιο χρέος υποχωρεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 100% και προβλέπεται να φθάσει στο 98,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «‘Κούρεψαν’ το αδιάβλητο των εξετάσεων» γράφει ότι με πρωτοφανή τσαπατσουλιά, η οποία «κούρεψε» το αδιάβλητο των εξετάσεων, σημαδεύτηκε η χθεσινή εξεταστική 1.000 περίπου εκπαιδευτικών. Τα θέματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού λίγο πριν την ώρα εξέτασης και το Υπ. Παιδείας αναγκάστηκε σε ακύρωση των εξετάσεων. Αλλού αναφέρει πως με το «γεφύρι της Άρτας» παρομοιάζουν τα κόμματα το νέο κτίριο της Βουλής, αφού το έργο σχεδιάστηκε από το 1994 αλλά για διάφορους λόγους δεν προωθήθηκε ποτέ. Αλλού γράφει ότι «`με οδηγίες εκ των άνω`, φαίνεται ότι έγινε ο χειρισμός της υπόθεσης A.Loutsios & Sons, συμφερόντων της οικογένειας του γαμπρού του Προέδρου Αναστασιάδη”.

Η «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ακυρώθηκαν οι εξετάσεις μετά από διαρροή στην ιστοσελίδα» ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, απολογήθηκε στους 951 υποψήφιους οι οποίοι, στο πλαίσιο του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευσης, είχαν εξετάσεις οι οποίες ακυρώθηκαν την Δευτέρα μετά που δημοσιεύτηκε το υλικό στην ιστοσελίδα του Υπουργείου πριν την διεξαγωγή των εξετάσεων. Αλλού προβάλλει την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην πτέρυγα με τις κυπριακές αρχαιότητες στο Μουσείο του Λούβρο. Γράφει επίσης ότι το 2017 ήταν μια από τις πιο ζεστές χρονιές παγκόσμια.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/11/2017 08:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: