Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι δημοσκοπήσεις και τα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές, συνέντευξη του Προέδρου της Αιγύπτου ο οποίος αναφέρει ότι θεωρεί την Κύπρο βασικό εταίρο στην ΕΕ, ισχυρισμοί για παρατυπίες στην Νομική Υπηρεσία σε σχέση με την έκδοση Ρώσων πολιτών, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, το θέμα των αγνοουμένων της Άσσιας υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων για μετακίνηση λειψάνων, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου σε Τούρκους επενδυτές και ο ορισμός ειδικής Επιτροπής για διερεύνηση του κόστους της πλατείας Ελευθερίας, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Οι συσπειρώσεις βγάζουν δεύτερο» γράφει ότι δύο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, όλες οι δημοσκοπήσεις συνηγορούν ότι το μεγάλο στοίχημα της κάλπης δεν είναι ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα, αφού ο Νίκος Αναστασιάδης τρέχει μόνος και χωρίς αντίπαλο, αλλά ποιος θα είναι εκείνος που θα τον ακολουθήσει στον δεύτερο γύρο. Αλλού φιλοξενεί συνεντεύξεις από τους δύο κοινοτάρχες της Πύλας που αναφέρουν ότι «εμείς στην Πύλα θέλουμε ειρήνη». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην διαβεβαίωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι είναι αποφασισμένος για λύση με επανεγκατάσταση στο Δήμο Μόρφου.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ρωσικό μαγαζί η Νομική Υπηρεσία;» και αναφέρεται σε σκανδαλώδεις, όπως γράφει, ισχυρισμούς και στοιχεία ρωσικής εφημερίδας για παράτυπες διεκπεραιώσεις υποθέσεων που αφορούν την έκδοση Ρώσων υπηκόων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές και κατά πόσο στον δεύτερο γύρο περνά ο Σταύρος Μαλάς ή ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Αλλού αναφέρεται στο κόστος για τη Δημοκρατία από τις ερωτήσεις Βουλευτών, το οποίο ανέρχεται σε 700 χιλιάδες για το 2017.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Βασικός εταίρος η Κύπρος», προβάλει στο κύριο του θέμα συνέντευξη του Προέδρου της Αιγύπτου στην εφημερίδα, ο οποίος τονίζει πως η χώρα του θεωρεί την Κύπρο βασικό της εταίρο στη Μεσόγειο και την ΕΕ και ότι η ενέργεια είναι κίνητρο για περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με την εμπλοκή και της Ιταλίας ο αγωγός EastMed κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος με τις τριμερείς να συνεχίζονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη. Αλλού αναφέρεται σε 19 περιοχές υψηλού κινδύνου σε πιθανή θεομηνία.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Πανηγύρια με ανύπαρκτους σχεδιασμούς», γράφει στο κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα ότι για τεσσεράμισι χρόνια, όλοι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης ήταν ανύπαρκτοι ή βρίσκονται σε κατάσταση χειμερίας νάρκης και σήμερα, με επικοινωνιακά παιχνίδια οι κυβερνώντες επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση στον κόσμο ότι οι σχεδιασμοί προχωρούν. Σε άλλο θέμα με τίτλο «οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμαστούν για την ομοσπονδιακή λύση», γράφει ότι Κυριακάτικη Χαραυγή και Kibris Postasi συζητούν με τον Ζεκί Τσελέρ για όλα όσα μας ενώνουν ή πρέπει να μας ενώνουν. Αλλού γράφει ότι ο Γιώργος Λιλλήκας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα εμφανίζεται επικριτικός κατά του «ενδιάμεσου χώρου».

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή», τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Η Άσσια τέλειωσε τους αγνοούμενους» και γράφει ότι η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, με μια εντελώς έωλη αλλά και πολύ βολική για την Άγκυρα διαβεβαίωση προς την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας, έκλεισε οριστικά την υπόθεση της εγκληματικής μετακίνησης, το 1995, των οστών 70 Ασσιωτών που δολοφονήθηκαν από τον κατοχικό στρατό το ’74 και ετάφησαν σε πηγάδια στο Ορνίθι. Αλλά γράφει ότι δύο τάσεις εντός της τ/κ πολιτικής σκηνής επικρατούν για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, μετά και την απόφαση για τη δημιουργία μαρίνας. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Μάρκου Κυπριανού στην «Κ» στην οποία αναφέρει ότι η ομοσπονδία ουδέποτε υπήρξε λάβαρο για το ΔΗΚΟ.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή» με τίτλο «Τούρκοι επενδυτές μπήκαν στον Βαρώσι», γράφει στο κύριο της θέμα ότι στα τουρκικά κεφάλαια παραδόθηκε η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αφού άνοιξαν τρία ξενοδοχεία για Τούρκους τουρίστες και «υπηκόους» του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι ενοικίασαν κτήριο για το Κτηματολόγιο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι από εταιρεία – φάντασμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τη θεσμοθέτηση Ευρω-Αραβικής Μεσογειακής Ένωσης επιχειρεί η Κύπρος, η οποία, μέσω των τριμερών σχηματισμών με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες της περιοχής, αποκτά αναβαθμισμένο περιφερειακό ρόλο.

Η εβδομαδιαία “Sunday Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Η Λευκωσία μετρά το κόστος της πλατείας» και γράφει ότι ειδική Επιτροπή θα διερευνήσει υπερβάσεις του κόστους και θα αξιολογήσει τις ευθύνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα χαρούπια, ο μαύρος χρυσός των αρχαίων επιστρέφει δυναμικά. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ ανέφερε ότι απέφυγε να είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς στο περιοδικό Times.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/11/2017 11:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: