Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η δυναμική και το προφίλ των βασικών υποψηφίων στις Προεδρικές Εκλογές, η διεύρυνση των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με συμπερίληψη της Ιταλίας και η δημιουργία «κακής τράπεζας» είναι μερικά από τα θέματα που αναδεικνύονται στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι τα κονδύλια για την Άμυνα, η αναζωογόνηση της περιοχής Τροόδους, ο διαδικτυακός εκφοβισμός και οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Λευκωσίας που φέτος θα διοργανωθούν στην παλιά πόλη.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Μεγάλη δυναμική Νίκου Αναστασιάδη» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι τη μεγάλη δυναμική της υποψηφιότητας του Προέδρου Αναστασιάδη καταδεικνύει δημοσκόπηση που έγινε από εκλογικό επιτελείο αντιπάλου του, αλλά κρατείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τον παρουσιάζει να βρίσκεται στο 39%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κάποιοι παίζουν με την υγεία και ενώ καταγγέλλουν το πρωί υποστελέχωση στη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας, συνωστίζονται για απογευματινά χειρουργεία λόγω επιπλέον επιδόματος. Ακόμη γράφει ότι αρχίζει το λίφτινγκ στο Τρόοδος.

Ο «Πολίτης», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Προεκλογικές ‘kolotumbes’», γράφει ότι η ελληνική λέξη «κολοτούμπα» που έβαλε στην πολιτική ορολογία ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκει σήμερα εφαρμογή και στην προεκλογική εκστρατεία της Κύπρου. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα παραθέτει φωτογραφία από σημείο στο κέντρο της Λευκωσίας με πάσσαλο της ηλεκτρικής που, όπως γράφει, δυσχεραίνει εδώ και χρόνια τη διέλευση ατόμων με αναπηρίες. Επίσης γράφει ότι είναι θέμα χρόνου η «κακή τράπεζα».

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Διεύρυνση τριμερών με Ρώμη» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα πως στη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου προστίθεται και η Ιταλία και θα είναι τετραμερές σχήμα σε ό,τι αφορά τα θέματα της Ενέργειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ψαλιδίζονται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Άμυνας. Επίσης παραθέτει συνέντευξη του Βρετανού `Υπατου Αρμοστή Μάθιου Κιντ, ο οποίος λέει ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί από ένα ξεκαθάρισμα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Και με τόκους… το σκάνδαλο με τον συμπέθερο» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι αμείλικτα ερωτήματα που αγγίζουν και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προκύπτουν από νέα στοιχεία σχετικά με τη διακίνηση του λογαριασμού της εταιρείας A. Loutsios & Sons, συμφερόντων της οικογένειας του γαμπρού του Προέδρου, παραμονές του κουρέματος των καταθέσεων. Σε άλλο θέμα γράφει για ανησυχητική αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού. Ακόμη γράφει για ένα αγωνιστικό όχημα που κατασκεύασαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Νέος πονοκέφαλος στην παλιά πόλη» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι η ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας για μεταφορά της διοργάνωσης της Λεωφόρου των Χριστουγέννων στην Πλατεία Παλιού Δημαρχείου ξεσήκωσε αντιδράσεις, κυρίως λόγω του χάους που θα προκαλέσει η προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών σε ένα μικρό χώρο με περιορισμένο χώρο για στάθμευση. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην παραίτηση του Πρωθυπουργού του Λιβάνου, ο οποίος είπε ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις επαφές που είχε στην Κύπρο ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, ο Ελληνοαμερικανός Τζωρτζ Παπαδόπουλος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» με τίτλο «Ο έμπειρος, ο νέος και ο τεχνοκράτης» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι οι εκλογές του 2018 αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική αναμέτρηση, με τους τέσσερις κύριους υποψηφίους να αποτελούν πρόσωπα με διαφορετική ρητορική, πολιτική πορεία και αφετηρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Αναστασιάδης και Τσίπρας τα λένε στην Αθήνα ενόψει της καθόδου Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα. Επίσης παραθέτει συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος λέει ότι ήθελαν να τον στοχοποιήσουν για τα απόβλητα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Ψήνονται για τη δημιουργία ‘κακής’ τράπεζας» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι σε παζλ για γερούς λύτες μετατρέπεται το ζήτημα της δημιουργίας «κακής» τράπεζας με σκοπό την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία παραμένουν στα €21,9 δις. Αλλού γράφει ότι και η Κύπρος βρίσκεται στον κυκλώνα του Tra(m)p-Gate, εξαιτίας των παράνομων δραστηριοτήτων του Πολ Μάναφορτ, βασικού παίκτη στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμη γράφει ότι ο Δεκέμβριος εξελίσσεται σε μήνα-κλειδί για ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/11/2017 10:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: