Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Νομοσχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας για την τιτλοποίηση και πακετοποίηση δανείων, το θέμα της διαρροής ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την Νομική Υπηρεσία, η καθήλωση ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς και η στρατηγική των υποψήφιων Προέδρων στο Κυπριακό, είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Το μεγάλο στοίχημα» γράφει ότι τα πάνω κάτω αναμένεται να φέρει νομοσχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο ήδη βρίσκεται στην Βουλή, αφορά την τιτλοποίηση / πακετοποίηση δανείων και αναμένεται να μπει στην ατζέντα των συνεδριών της Επιτροπής Οικονομικών αμέσως μετά τις Προεδρικές. Αλλού προβάλει συνέντευξη στις εσωτερικές της σελίδες του Νίκου Κουγιάλη ο οποίος αναλύει τη νέα μεταρρύθμιση και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το κράτος θα αποζημιώνει το 50% της παραγωγής σε όσους γεωργούς επιλέγουν να ασφαλίζουν την παραγωγή τους με ελάχιστο ποσοστό έντασης ασφάλισης το 50%. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας προς το παρόν αποφεύγει να σχολιάσει το θέμα των κλοπιμαίων μηνυμάτων ανώτερης εισαγγελέως της Δημοκρατίας σε σχέση με την έκδοση Ρώσων πολιτών.

Ο «Πολίτης» με τίτλο, στο κύριο του θέμα, «Το μάτι της Ρωσίας στη Νομική Υπηρεσία» γράφει ότι σοβαρά θέματα τάξεως – και όχι μόνο – τίθενται από τα χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που διέρρευσαν στον ρωσικό ιστότοπο Compromat και αποδίδονται στην εισαγγελέα Ελένη Λοϊζίδου και προσθέτει ότι ο Κώστας Κληρίδης δεν σχολιάζει τα emails. Αλλού αναφέρεται σε έρευνα, η οποία θα παρουσιαστεί αύριο σύμφωνα με την οποία τα οροθετικά άτομα άνω των 50 ζητούν την περαιτέρω στήριξη από το κράτος και την κοινωνική αποδοχή και υπογραμμίζουν την ανάγκη σωστής και πλήρους ενημέρωσης των λειτουργών υγείας σε θέματα σεξουαλικής συμπεριφορά, η οποία κακώς θεωρείται ανύπαρκτη στην τρίτη ηλικία. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι έσπευσε να διαψεύσει το επιτελείο Λιλλήκα ότι προσέγγισε το ΕΛΑΜ προκειμένου να λάβει τη στήριξή του μετά από δήλωση του Χρίστου Χρίστου ότι τον προσέγγισαν εκλογικά επιτελεία.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κανιβαλίζουν το ελικόπτερο» γράφει ότι σοβαρό ζήτημα, ακόμη και για θέματα ασφάλειας, εγείρεται από το γεγονός ότι ένα από τα ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς, τύπου Agusta Westland AW139, φαίνεται να είναι καθηλωμένο από τις 2 Ιουλίου το 2015 και σημειώνεται ότι αγοράστηκε έναντι €15 εκατ. Αλλού, γράφει ότι το ηφαίστειο Αγκούνγκ, η έκρηξη του οποίου το 1963 είχε προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 1.600 ανθρώπων, ξύπνησε τον Σεπτέμβριο, ότι αυτές τις μέρες ο καπνός υψώνεται 4.000 μέτρα πάνω από την κορυφή του με αποτέλεσμα δεκάδες πτήσεις από και προς το Μπαλί να ακυρωθούν και να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες επιβάτες. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι μεγάλης έκτασης λαθραλιεία με φωτεινές πηγές και ψαροντούφεκο στην περιοχή του Ακάμα καταγγέλλουν οικολόγοι και άλλοι συχνοί επισκέπτες της χερσονήσου και προσθέτει ότι το θέμα έχει εγγράψει στη Βουλή ο Γ. Περδίκης.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Αδιέξοδοι πειραματισμοί και σκοπιμότητες» γράφει ότι το φλερτ του Νικόλα Παπαδόπουλου με παλιές στρατηγικές που βαφτίστηκαν νέες, σε συνδυασμό με τους πειραματισμούς και τις σκοπιμότητες του Νίκου Αναστασιάδη, αποτελούν αδιέξοδη προοπτική, υπογραμμίζει το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική για απελευθέρωση και επανένωση είναι η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά. Αλλού, αναφέρεται σε μελέτη της KPMG για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία από τις 31 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο 28, καταδεικνύει τους λόγους που παρουσιάζονται ελλείψεις σε προσωπικό και προτείνει μέτρα. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι ανενεργός είναι ο νόμος που καθιστά υποχρεωτική την τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσια κτίρια.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/11/2017 07:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: