Η Αθήνα “εγκαλεί” την Τουρκία με βάση τη διεθνή νομιμότητα, και απαντά στους ανυπόστατους ισχυρισμούς της




Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του “καλεί” την Τουρκία «να αποφασίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα», με αφορμή την προκλητική διπλή υπερπτήση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα Ίμια, σε συνέχεια της προκλητικής της συμπεριφοράς με το ανακοινωθέν περί Ρόδου και αποστρατιωτικοποιημένης θαλάσσια περιοχής σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει θέμα στη διεξαγωγή της διακλαδικής άσκησης Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5».

“Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους -και το ελπίζουμε- να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας” , αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ προσθέτοντας πως ” Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών”.

Κλείνοντας αναφέρει πως “υπενθυμίζουμε στη γείτονα χώρα ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής.

Απαντώντας δε για τα περί Ρόδου και αποστρατικοποιημένης περιοχής, υπενθυμίζει στη γειτονική χώρα – που επικαλείται τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο- «ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».

Οι παράλογοι ισχυρισμοί του Τουρκικό ΥΠΕΞ

Στην χθεσινή ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο αναφέρει, χωρίς φυσικά να ισχύει, ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή και επικαλείται την συμφωνία των Παρισίων του 1947 που με την “τουρκική ανάγνωση” λέει πως απαγορεύεται οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο.

Σε άλλο σημείο ισχυριζόταν η τουρκική πλευρά ότι εστάλη προειδοποίηση στην Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ώστε «για να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας».

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

03/11/2017 18:32
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: