Τι συμβαίνει στην κυβέρνηση Τράμπ: Το “άδειασμα” του Μάτις στον Πρόεδρο για το «πυρηνικό» Ιράν…




Επισημοποιείται ο διχασμός που έχει παρατηρηθεί ανάμεσα στην πολιτική που έχει στο μυαλό του ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ενδεχομένως και κάποιοι σύμβουλοί του και την πολιτική που βλέπει ως πιο ορθολογική η επίσημη γραφειοκρατία, το Πεντάγωνο και το State Department, αναφέρει η ιστοσελίδα Defence Point.

Πριν από λίγες μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ άδειασε μέσω Twitter τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, αναρτώντας μήνυμα ότι χάνει τον χρόνο του προσπαθώντας να βρει τρόπο διπλωματικής συνεννόησης με τον «μικρό πυραυλάνθρωπο», τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η νέα εξέλιξη αφορά την κατάθεση του υπουργού Άμυνας, στρατηγού εν αποστρατεία των Πεζοναυτών, Τζέιμς Μάτις, ενώπιον της πανίσχυρης Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας (SenateArmed Services Committee), τασσόμενος υπέρ της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Ιράν το 2015, ενώ η θέση του Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρα αρνητική.

Όταν ο Τζέιμς Μάτις ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή Άνγους Κινγκ (εκλέγεται στο Μέιν) εάν η συμφωνία (επισήμως αποκαλείται «JCPOA: Joint Comprehensive Plan of Action») αποδείχθηκε επωφελής για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η απάντηση του υπουργού Άμυνας ήταν καταφατική.

Στην ερώτηση που του έγινε συμπεριλαμβανόταν και το εάν θωρεί ότι είναι συμβατό με τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, την τρέχουσα περίοδο, να παραμείνουν ως συμβαλλόμενο μέρος, διευκρινίζοντας, μετά από μια μικρή παύση, ότι θέλει μονολεκτική απάντηση, «ναι» ή «όχι», ο Τζέιμς Μάτις, αφού και αυτός το σκέφτηκε αφήνοντας να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα, απάντησε «ναι».

Αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι με την απάντηση που έδωσε ερχόταν σε σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο, λίγο αργότερα δήλωσε ότι υποστηρίζει την «αυστηρή αναθεώρηση» της συμφωνίας (rigorous review) και διευκρίνισε, «εάν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, εάν μπορούμε να καταλήξουμε ότι είναι απόλυτα συμφέρουσα για μας, τότε καθαρά, θα πρέπει να παραμείνουμε [συμβαλλόμενο μέρος».

Για να προσθέσει στο τέλος, «πιστεύω, στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, με απούσες ενδείξεις περί του αντιθέτου [σ.σ. ότι το Ιράν δεν τηρεί τη συμφωνία], η παραμονή μας είναι κάτι το οποίο ο πρόεδρος θα πρέπει να εξετάσει».

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ από την προεκλογική περίοδο είχε ταχθεί εναντίον της συμφωνία την οποία είχε χαρακτηρίσει «κακή» και είχε δεσμευθεί να την «τελειώσει» μόλις αναλάβει την εξουσία.

Ωστόσο, από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, έχει επικυρώσει τη συμφωνία δύο φορές, όπως απαιτείται να πράττει κάθε τρεις μήνες (90 μέρες), ώστε το Κογκρέσο να μην επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις στην Τεχεράνη. Έχει επιβάλλει όμως άλλες, ενώ στις 15 Οκτωβρίου έρχεται η τρίτη φορά… θα είναι άραγε η «φαρμακερή»;

Ο αμερικανικός Τύπος έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ του ότι το θέμα έχει δημιουργήσει σοβαρή ένταση και σύγκρουση με συμβούλους του στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, ενώ ο βρετανικός «Guardian» ανέφερε τον Αύγουστο ότι οι αναλυτές της CIA τελούν υπό πίεση να παράσχουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται και έχει παραβιάσει ντους όρους της συμφωνίας.

Αυτό βέβαια, εάν αληθεύει, θεωρείται η επιτομή των «αμαρτημάτων» που θα μπορούσε να διαπράξει μια υπηρεσία πληροφοριών και αποκαλείται στη βιβλιογραφία «πολιτικοποίηση του προϊόντος των υπηρεσιών πληροφοριών» (politicization of intelligence), θυμίζοντας το προηγούμενο του 2003, όταν είχαν «εφευρεθεί» στοιχεία για την υποτιθέμενη κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής (WMDweapons of mass destruction) από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, οδηγώντας στην εισβολή και την αλλαγή της Ιστορίας στην περιοχή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: