“Πιο μόνες από ποτέ” οι ΗΠΑ “εναντίον του ιρανικού λαού”, διαμηνύει ο πρόεδρος Ροχανί μετά την ομιλία Τραμπ




Οι ΗΠΑ «είναι πιο μόνες από ποτέ στις συνωμοσίες τους εναντίον του ιρανικού λαού» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί αντιδρώντας στη νέα «στρατηγική» της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τεχεράνη, την οποία αποκάλυψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Σήμερα οι ΗΠΑ είναι πιο μόνες από ποτέ απέναντι στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και πιο μόνες από ποτέ στις συνωμοσίες που εξυφαίνουν σε βάρος του ιρανικού λαού» σημείωσε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Ο επικεφαλής του ιρανικού κράτους έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την άρνηση του Αμερικανού ομολόγου του να επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας των Έξι (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία).

«Οι δηλώσεις (του Τραμπ) αποτελούν έναν ορμαθό ύβρεων και αβάσιμων κατηγοριών» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «δεν έχει διαβάσει το διεθνές δίκαιο» επισήμανε ο Ροχανί.

«Μπορεί ένας πρόεδρος από μόνος του να ακυρώσει μια πολυμερή και διεθνή συμφωνία; Προφανώς δεν γνωρίζει ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ».

«Η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν μπορεί να τροποποιηθεί, δεν μπορούμε να προσθέσουμε ούτε ένα άρθρο ούτε μια υποσημείωση» διαβεβαίωσε ο Ιρανός ηγέτης και συμπλήρωσε ότι «όσο τα συμφέροντά μας το απαιτούν, εμείς θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και θα συνεργαζόμαστε με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ωστόσο εάν κάποια στιγμή τα συμφέροντά μας δεν ικανοποιούνται, εμείς δεν θα διστάσουμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο και θα αντιδράσουμε».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει αυστηρότερους όρους στη συμφωνία για τα πυρηνικά, ωστόσο δεν αποχωρεί. Κυρώσεις στους Φρουρούς της Επανάστασης
   
O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διεθνή συμφωνία που στοχεύει να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, χωρίς ωστόσο να φθάσει στο σημείο να «σκίσει» τη συμφωνία όπως είχε υποσχεθεί.

Έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ σε βάρος αυτής της εμβληματικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015, τη «χειρότερη» που έχουν ποτέ διαπραγματευτεί οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποχωρούν.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα την «επικυρώσει» εκ νέου εξαιτίας του ότι η Τεχεράνη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, παρά τις διαβεβαιώσεις για αυτό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Απειλώντας ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία «ανά πάσα στιγμή», ο Τραμπ κάλεσε τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς όπως και τις υπόλοιπες χώρες που τη συνυπέγραψαν –τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία– να επιδείξουν αποφασιστικότερη στάση απέναντι στην Τεχεράνη.

«Εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση (…) θα μπει τέλος στη συμφωνία» προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε διάρκειας 20 λεπτών, σε εχθρικό τόνο κατά της Τεχεράνης, την οποία χαρακτήρισε «δικτατορικό» καθεστώς.

«Ποιο είναι το νόημα μιας συμφωνίας που το μόνο που προσφέρει είναι να καθυστερεί τη δυνατότητα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα;» διερωτήθηκε ο Αμερικανός ηγέτης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει κυρίως να καταργήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται σχετικά με την άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα μετά το 2025.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ορισμένων ηγετικών στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης «καταχράστηκαν τεράστια τμήματα της ιρανικής οικονομίας και υπεξαίρεσαν τις θρησκευτικές δωρεές προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο και την τρομοκρατία στο εξωτερικό» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, χωρίς ωστόσο να τους χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».

Ωστόσο, έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει «πρόσθετες κυρώσεις».

13/10/2017 22:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Τεχεράνη, Iran

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: