Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ποικίλουν τα πρώτα θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας με το Γενικό Ελεγκτή και τον ρόλο που διαδραμάτισε για τις προδιαγραφές της ΟΕΔΑ Λεμεσού, το Κυπριακό, την ανέγερση ογκολογικού κέντρου στη Λεμεσό να δεσπόζουν.

Προβάλλονται επίσης οι επικείμενες εκσκαφές για ανεύρεση μαζικού τάφου στην Ασσια, το κόστος των προεδρικών εκλογών, η εξαγγελία έργων στην Λευκωσία και άλλα.

Η «Αλήθεια» κάτω από το κύριο θέμα της με τίτλο «Ετσι τουρκεύουν την κατεχόμενη Κύπρο» αναφέρεται στην καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη με τον ΥΠΕΞ να αναφέρει στον ΟΗΕ ότι υπάρχει πλήρης πολιτικός, οικονομικός, στρατιωτικός, διοικητικός έλεγχος στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα. Προβάλλει επίσης βαριές κατηγορίες κατά Τσιμεντοποιίας Βασιλικού και Helector για εκβιαστικές ενέργειες. Γράφει επίσης ότι τέσσερις στους 10 έχουν υποβάλει παράπονο στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου για τις μεταφορές.

Ο «Πολίτης» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Εμπλεκόμενος στο έργο και ο ‘γενικώς’ ελεγκτής» και γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής διαδραμάτισε ρόλο για τις προδιαγραφές της ΟΕΔΑ Λεμεσού, εντούτοις διεξάγει και ο ίδιος έρευνα για το θέμα. Γράφει επίσης ότι η ΔΕΑ ετοιμάζεται για εκσκαφές ομαδικού τάφου που υπέδειξε Τ/κ στην Ασσια. Αναφέρει αλλού ότι οι Προεδρικές εκλογές θα κοστίσουν 4,5 εκ. ευρώ. Δεν θα επιστρατευθούν ούτε αεροπλάνα ούτε βαπόρια οι υποψήφιοι.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Άλλη τράπεζα για Ογκολογικό» γράφει ότι εμπορική τράπεζα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για να χορηγήσει την ανέγερση και λειτουργία του ογκολογικού κέντρου στο νοσοκομείο Λεμεσού. Γράφει αλλού ότι γιατροί φρέναραν τη μετάθεση πνευμονολόγου που αποφάσισε ο Υπουργός Υγείας στο νοσοκομείο Κυπερούντας. Εξάλλου η Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη δήλωσε στη Βουλή ότι η αναβάθμιση του νοσοκομείου Κυπερούντας θα γίνει το 2019. Γράφει επίσης ότι τραγικά λάθη σε διαδικασία έκδοσης οδηγήσαν σε απαλλαγή κατηγορουμένου σε υπόθεση εισαγωγής και εμπορίας 80 κιλών κάνναβης.

Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Μπόχα 4 χρόνων που θα πληρώσουμε ακριβά» γράφει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ για τα οικιακά απόβλητα μας «κατέστησαν έρμαιο των ορέξεων ιδιωτικών μονοπωλίων». Αλλού αναφέρει ότι γίνονται διαβήματα για ανάκληση της απόφασης του ψευδοκράτους ώστε να συνεχιστεί η μεταφορά της βοήθειας στους εγκλωβισμένους. Προβάλλει επίσης δήλωση του ανεξάρτητου υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι κορυφαίος προγραμματικός στόχος.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Χάλια η συμφωνία για τα απόβλητα» και γράφει ότι στο έλεος των ιδιωτικών μονοπωλίων βρίσκεται το κράτος στο θέμα των αποβλήτων, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Γράφει επίσης ότι Τούρκοι αρχαιολόγοι ενδεχομένως να έχουν βρει τον τάφο του Αη Βασίλη. Προβάλλει επίσης την εξαγγελία νέων έργων για την πρωτεύουσα ύψους 420 εκ. ευρώ.

Το κυπριακό ποντίκι» με κύριο τίτλο «Δεύτερος γύρος με Αναστασιάδη – Νικόλα» γράφει ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους με κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι Αναστασιάδης και Ν. Παπαδόπουλος να περνούν άνετα στον δεύτερο γύρο. Γράφει επίσης ότι στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προκύπτουν σοβαρά συμπεράσματα που αποδεικνύουν μεταξύ άλλων, την υποχωρητικότητα του ΠτΔ. Επίσης αναφέρει ότι στο κούρεμα καταθέσεων και όχι στην οικονομικής πολιτική της Κυβέρνησης οφείλεται η έξοδος από τα μνημόνια.

Η «Γνώμη» κάτω από τον ολοσέλιδο τίτλο «Νέα γκάφα ολκής η επίθεση κατά Ακιντζί» γράφει ότι περίγελο των ξένων διπλωματών έγινε ο ΠτΔ για την υπόθεση με τους «δασμούς» στη βοήθεια που αποστέλλεται στους εγκλωβισμένους. Αλλού αναφέρει ότι εργοτοδικοί κύκλοι προβαίνουν σε παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση για να μην δοθούν αυξήσεις σε χαμηλόμισθους ωρομίσθιους. Γράφει επίσης ότι η «Κύπρος αποικία των Βρυξελλών, της Μέρκελ και του Σόιμπλε».

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/10/2017 08:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: