Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι κινήσεις και οι θέσεις των υποψηφίων, αλλά και οι εσωκομματικές διεργασίες στο διαμορφούμενο προεκλογικό σκηνικό ενόψει των Προεδρικών του 2018, ο καθορισμός ΑΟΖ βορείως της Κύπρου, το χάος στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων και τα στοιχεία του Ευρωβοαρόμετρου που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναδεικνύονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η τελευταία αναβάθμιση της οικονομίας, οι συζήτηση των εξελίξεων στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα απόρρητα έγγραφα των διαπραγματεύσεων και η σεξουαλική παρενόχληση στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Σταθερά βήματα μπροστά» γράφει ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μπαίνει στην εκλογική μάχη με την ολομέτωπη στήριξη από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ενώ η υποψηφιότητα εγκρίθηκε χθες, τυπικά μεν, αλλά σε πανηγυρικό κλίμα, από το Ανώτατο Συμβούλιο. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ήρθε άλλη μια αναβάθμιση της οικονομίας, αυτή τη φορά από τον οίκο Fitch. Ακόμη γράφει για την απόφαση του Ισπανού Πρωθυπουργού να ενεργοποιήσει το άρθρο 155, προχωρώντας σε προκήρυξη νέων εκλογών στην Καταλονία εντός 6 μηνών.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Αλλού η Ευρώπη, αλλού οι Κύπριοι» γράφει ότι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, μόλις το 35% των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρούν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ κάτι καλό. Αλλού, η εφημερίδα διερωτάται ποιος ελέγχει τον Γενικό Ελεγκτή και γράφει ότι 10 από τα 11 κράτη μέλη που έχουν μοντέλο παρόμοιο με της Κύπρου, διαθέτουν μηχανισμούς ελέγχου των ελεγκτικών τους υπηρεσιών. Ακόμη, παραθέτει συνέντευξη του τέως Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκου Δημητριάδη, που λέει ότι η κύρια αιτία της κρίσης του 2013 ήταν η διαπλοκή τραπεζών και πολιτικών.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «ΑΟΖ και βορείως της Κύπρου» γράφει ότι στην κατάθεση συντεταγμένων για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για την περιοχή βορείως της Κύπρου προχωρεί η Λευκωσία. Αλλού, γράφει για ηγέτες κατώτερους των περιστάσεων σε σχέση με τη συζήτηση που διεξήχθη στη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία. Ακόμη, παραθέτει συνέντευξη της Στέλλας Κυριακίδου η οποία αναφέρεται σε στιγμές έντασης μέχρι την εκλογή της στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Καινοτομία για νέες θέσεις εργασίας» γράφει ότι βασικά στοιχεία των προεκλογικών θέσεων του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά είναι ότι ο τόπος χρειάζεται αναστήλωση της οικονομίας, καινοτομία για αειφόρο ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Αλλού γράφει ότι Cyta και ΑΗΚ κρατούν στάσιμη την ανάπτυξη του Αϊ Γιάννη Λάρνακας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην προβληματική κατάσταση με τα κάμπινγκ.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Η Πέγεια εναντιώνεται σε ανάπτυξη στην πλαγιά του λόφου» γράφει ότι οι δημοτικές αρχές στρέφονται κατά κυβερνητικής απόφασης να δοθούν άδειες για μεγάλη ανάπτυξη στην πλαγιά του λόφου πάνω από την Πέγεια, η οποία ανήκει στον πρώην Πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη για τις προεδρικές εκλογές. Ακόμη παραθέτει συνέντευξη του πρώην Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους, ο οποίος λέει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τις κινήσεις του οδηγεί στη μόνιμη διχοτόμηση.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Με στρατηγική Νικόλα απαντά τώρα ο Καρογιάν» γράφει ότι τον Ιανουάριο του 2013, ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ διαφωνώντας με την απόφαση για τη στήριξη Αναστασιάδη, ενώ πέντε χρόνια μετά ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Χρίστος Πατσαλίδης υπέβαλε παραίτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που πολιτεύεται η νυν ηγεσία. Αλλού, παραθέτει συνέντευξη του Σταύρου Μαλά, που λέει ότι Αναστασιάδης και Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωποι του κατεστημένου. Επίσης γράφει ότι η Ελληνική έδιωξε «γκρίζους» πελάτες.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «’Νεκροφόρες’… στους δρόμους» γράφει ότι απόλυτο χάος επικρατεί στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων, καθώς καταγγέλλεται ότι έχει κατακλυστεί με αυτοκίνητα- σκοτώστρες από «πειρατές» οι οποίοι επιχειρούν το εύκολο κέρδος. Αλλού γράφει ότι είναι εκτεταμένη η σεξουαλική παρενόχληση στην Κύπρο. Επίσης, η εφημερίδα παρουσιάζει το τρίπτυχο συγκλίσεων, ησσόνων διαφωνιών και αποκλίσεων στις διαπραγματεύσεις, που ετοίμασε το Προεδρικό.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/10/2017 10:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: