Γελοίες και αβάσιμες οι κατηγορίες Σαουδικής Αραβίας, λέει το Ιράν για τον πόλεμο σε Υεμένη




Η Τεχεράνη χαρακτήρισε σήμερα «γελοίες και αβάσιμες» τις κατηγορίες της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την οποία το Ιράν εμποδίζει κάθε πολιτική επίλυση της κρίσης στην Υεμένη, υποδαυλίζοντας τις συγκρούσεις με την αποστολή όπλων στους σιίτες αντάρτες Χούτι.

«Οι ισχυρισμοί του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τους οποίους η χώρα μας θέτει εμπόδια στον δρόμο της ειρήνευσης για την Υεμένη, είναι γελοίες και βάσιμες», επεσήμανε ο Μπαχράμ Γασεμί εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο.

«Το Ιράν καταδικάζει από την αρχή την επίθεση (εναντίον της Υεμένης) και έχει ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου και (…) θα κάνει τα πάντα για να σταματήσει αυτό τον αιματηρό και απεχθή πόλεμο», πρόσθεσε ο Γασεμί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ψευδείς κατηγορίες δεν μειώνουν την ευθύνη (…) εκείνων που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα, κυρίως φόνους, καταστροφές σχολείων και νοσοκομείων, και έχουν εξωθήσει τον αθώο πληθυσμό στον λιμό».

Ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ, επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, δήλωσε χθες Κυριακή ότι «οι αντάρτες Χούτι δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις ωμότητές τους χωρίς τη στήριξη της χώρας που είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότρια τρομοκρατών στον κόσμο, το ιρανικό καθεστώς».

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Σαουδικής Αραβίας, ο στρατηγός Άμπντελ Ράχμαν μπιν Σάλεχ αλ Μπιανιάν, κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι «στηρίζει χωρίς όρια» τους αντάρτες.

«Το Ιράν στέλνει παράνομα όπλα στους Χούτι και τους συμμάχους τους» και «υπονομεύει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στην Υεμένη, γεγονός που οδηγεί σε αποτυχία τις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της νόμιμης κυβέρνησης και των παραστρατιωτικών οργανώσεων», πρόσθεσε ο αλ Τζουμπέιρ.

Στον εμφύλιο στην Υεμένη συμμετέχουν οι δυνάμεις του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εναντίον των ανταρτών Χούτι που έχουν συμμαχήσει με ομάδες του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και κατηγορούνται ότι έχουν τη στήριξη του Ιράν.

Μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σανάα από τους Χούτι τον Σεπτέμβριο του 2014, ενεπλάκη στη σύγκρουση και ένας αραβικός συνασπισμός εναντίον των ανταρτών, ο οποίος πραγματοποιεί επιδρομές στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τον Μάρτιο του 2015 περισσότεροι από 8.650 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη και περίπου 58.000 έχουν τραυματιστεί, μεταξύ αυτών και πολλοί άμαχοι.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

30/10/2017 10:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Τεχεράνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: