«Άξιος διάδοχός μου ο Πετρούνιας» λέει ο Δημήτρης Ταμπάκος: “Είναι ένα φαινόμενο”…




Lord of the Rings … the sequel: O No1 Δημοσθένης Ταμπάκος υποκλίνεται στον Νο2 Λευτέρη Πετρούνια! Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια από το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Ταμπάκου το 2004 στην Αθήνα μέχρι το χρυσό του Πετρούνια το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στους κρίκους.

«Άξιος διάδοχός μου ο Πετρούνιας» δήλωσε ο Δημοσθένης Ταμπάκος στο Αθηναϊκό  Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της εκδήλωσης με θέμα  «Citius, Altius, Fortius. Ο ρόλος της διατροφής στον πρωταθλητισμό», όπου ήταν βασικός ομιλητής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές και πρωταθλητές Ευρώπης αμφότεροι, έκαναν υπερήφανους τους Έλληνες σε δύο διαφορετικές εποχές.

Ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, με ευγένεια ψυχής και χαμηλό προφίλ ο Δημοσθένης Ταμπάκος παραμένει για πάντα στην καρδιά των Ελλήνων και των Ελληνίδων όσα χρόνια κι αν περάσουν από την τελευταία «προσγείωσή» του ως αθλητής. Την ομιλία του, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16/10) θα την θυμούνται πάντα οι φοιτητές του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Κι όταν η κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ του ζήτησε να μιλήσει για τον Λευτέρη Πετρούνια, ο Δημοσθένης Ταμπάκος απάντησε:  «Τι να πω για τον Λευτέρη Πετρούνια; Είναι ένα φαινόμενο! Ένας άξιος διάδοχος! Έχει κατακτήσει ήδη τα πάντα και από εδώ και πέρα όσο επιθυμεί ο ίδιος να συνεχίζει, δεν θα κάνει κάτι άλλο από το να κατακτά συνεχώς κορυφές και να σπάει ρεκόρ».

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη δική του εποχή και τη σημερινή; «Κάθε εποχή έχει διαφορά και κάθε αθλητής προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε εποχής,» απάντησε για να καταθέσει σχετικά με τις επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στον ελληνικό αθλητισμό: «Αντίκτυπος λόγω της κρίσης υπάρχει σε όλα. Το ζητούμενο, όμως δεν είναι ο πρωταθλητισμός. Το ζητούμενο είναι η άσκηση στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων».

Στα 41 χρόνια του πλέον, ο Δημοσθένης Ταμπάκος προσφέρει τις γνώσεις και την μεγάλη εμπειρία του «στο Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ). Κάνουμε διάφορα πρότζεκτ τόσο για τον στρατιωτικό αθλητισμό, όσο και για τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα».

Όσο για τη σπουδαιότητα της διατροφής; «Βέβαια, ήταν σημαντική για εμένα στην αθλητική καριέρα μου, όπως βέβαια και για τον κάθε άνθρωπο στην καθημερινή ζωή. Τροφή δεν είναι μόνο ότι παίρνεις από το στόμα, τροφή είναι ό,τι βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε, αγγίζουμε,» είπε εξοικειώνοντας του φοιτητές με τις έννοιες της ενέργειας που κρύβεται μέσα στην τροφή και της ευγνωμοσύνης σε αυτή.

«Ήταν τιμή για μένα να με προσκαλέσει ένα Πανεπιστήμιο τόσο υψηλού επιπέδου, όπως το Χαροκόπιο. Ήθελα να συμβάλω κι εγώ στην καλύτερη ενημέρωση των σπουδαστών σχετικά με τις διατροφικές εμπειρίες και συνήθειες ενός πρωταθλητή,» κατέληξε ο Δημοσθένης Ταμπάκος.

Aσπασία Βελονάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: