Η Τουρκία εφάρμοσε εθνοκάθαρση και έδιωξε όλους τους Ελληνες κατοίκους του κατακτηθέντος τμήματος




Του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Η Κύπρος γνώρισε πολλές περιπέτειες και κατακτήσεις. Όλες υπήρξαν παροδικές και αναστρέψιμες. Η Κύπρος τις αντιμετώπισε και έφτασε σχεδόν αλώβητη στον 20ό αιώνα.

Το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β όμως δημιούργησε μια τραγωδία, που όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν φαίνεται να είναι αναστρέψιμη. Η Τουρκία βρήκε τη δικαιολογία να κάμει στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο και να κατακτήσει το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε φαίνεται να μην είναι αναστρέψιμη. Η Τουρκία εφάρμοσε εθνοκάθαρση και έδιωξε όλους τους Ελληνες κατοίκους του κατακτηθέντος τμήματος της Κύπρου. Παράλληλα, με τη συνεργασία της Βρετανίας, συγκέντρωσε όλους τους Τουρκοκύπριους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και τους έδωσε τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Την ολοκλήρωση της δημογραφικής αλλαγής τη συμπλήρωσε με τον εποικισμό, που είναι έγκλημα πολέμου και παραμένει ατιμώρητο. Έτσι μετέβαλε τα κατεχόμενα σε μια καθαρά τουρκική περιοχή, της οποίας έχει τoν απόλυτο έλεγχο. Οικονομικά τη συντηρεί, πολιτιστικά τη μεταβάλλει σε ισλαμική περιοχή και με τη μεταφορά νερού και ηλεκτρισμού από την Τουρκία, την έχει καταστήσει απόλυτα εξαρτώμενη. Το μόνο που της απομένει είναι η νομιμοποίηση της τουρκοποίησης.

Με την κατάσταση αυτή η Τουρκία πέτυχε σχεδόν τον πρώτο της στόχο, τη διχοτόμηση της Κύπρου. Λέω σχεδόν, γιατί ακόμα παραμένουν μερικά αγκάθια, που πρέπει να τα καταστρέψει. Πρώτον, το έδαφος της κατεχόμενης περιοχής σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκει στην Κ.Δ. και είναι έδαφος της Ε.Ε. της οποίας η Κ.Δ. είναι ισότιμο μέλος. Δεύτερον, η πλειοψηφία της ιδιοκτησίας της γης ανήκει στους Ελληνοκύπριους. Τρίτον, Το κατοχικό μόρφωμα είναι παράνομο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν αναγνωρίζεται. Τέταρτον, η διεθνής κοινότητα, τα Η.Ε. και οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν στην Κύπρο μόνο την Κυβέρνηση της Κ.Δ., σύμφωνα και με ψήφισμα του ΟΗΕ του 1964.

Η Τουρκία θα συναινέσει σε λύση του Κυπριακού μόνο:

  • Πρώτον, αν διαλυθεί η Κ.Δ. και αντικατασταθεί από νέο συνεταιρισμό δύο ίσων κρατών. Με αυτή τη διευθέτηση το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα εκχωρηθεί νόμιμα στους Τουρκοκύπριους και κατ’ επέκταση στην Τουρκία.
  • Δεύτερον, αν η συμφωνία για τη λύση κατοχυρωθεί και ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε το διεθνές δικαστήριο να μην μπορεί να εκδικάσει υποθέσεις Ελληνοκυπρίων, που θα διεκδικούν την ιδιοκτησία τους στην κατεχόμενη περιοχή. Θέλουν δηλαδή εγγυήσεις για τις περιουσίες που έκλεψαν.

Με τις συγκλίσεις που επετεύχθησαν και με τις υποχωρήσεις και παραχωρήσεις των δυο τελευταίων ΠτΔ οι Τούρκοι έχουν πετύχει όλους τους στόχους τους στο θέμα της διακυβέρνησης, της κυριαρχίας και των εξουσιών. Παραμένει εκτός συγκλίσεως το θέμα των εγγυήσεων των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παραμονής του κατοχικού στρατού.

Αυτά δεν είναι σημαντικά θέματα για την Τουρκία, αν λάβουμε υπόψη τη γεωστρατηγική κατάσταση της περιοχής μας. Για τούτο πιστεύω, ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει στα θέματα αυτά και θα φανεί διαλλακτική, μόνο όταν πετύχει διάλυση της Κ.Δ. και ενσωμάτωση της άδικης λύσης στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι κανείς που πιστεύει, ότι με τη λύση που προωθεί ο ΠτΔ θα επιτευχθεί επανένωση της Κύπρου; Θα τερματιστεί η κατοχή και θα απελευθερωθεί η κατεχόμενη Κύπρος; Θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες και θα παραμείνουν στις περιουσίες τους;

  • Με την «επανένωση» μιας απαράδεκτης λύσης απλώς θα νομιμοποιήσουμε την κατοχή και τη διχοτόμηση, θα εκχωρήσουμε εδάφη της Κ.Δ. στην Τουρκία, θα εκχωρήσουμε ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και θα μεταβάλουμε το παράνομο μόρφωμα της κατοχής σε νόμιμο κράτος, που θα αναγνωρίζεται διεθνώς.

Όσο για την επανένωση αυτή θα αλλάξει το στάτους: «Εμείς ποδά τζιαι τζιείνοι ποτζεί» και θα γίνει νόμιμη και μόνιμη διευθέτηση το «Εμείς ποδά τζιαι τζιείνοι τζιαι ποτζεί τζιαι ποδά». Κι αυτά προσωρινά. Μέχρι η Τουρκία να πραγματοποιήσει τον τελικό της στόχο, όπως τον καθόρισε ο Νιχάτ Ερίμ το 1955. Μια ελπίδα μας μένει μόνο. Να ξυπνήσουμε επιτέλους και να βγούμε αποφασιστικοί στην έπαλξη, που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία. Μόνο αυτή η έπαλξη μπορεί να μας σώσει. Αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε, να το θυμηθούμε πίσω από την κάλπη. Τα καταχθόνια σχέδια των εχθρών της Κύπρου δεν πρέπει να περάσουν.

ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ ΣΤΙΣ APOPSEIS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: