Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι αναμένει να ακούσει ιδέες από τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, κατά τις συναντήσεις που θα έχει προσεχώς μαζί τους στη Νέα Υόρκη, το οποίο μετέφερε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η συνέντευξη του ΠτΔ στο ΡΙΚ και οι επαφές που αυτός θα έχει στη Νέα Υόρκη, οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, σε σχέση με τη λειτουργία της Νομικής Υπηρεσίας, η επίθεση στο Λονδίνο και οι ενέργειες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για προώθηση της εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα τους σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια”, με τίτλο “Περισυλλογή τέλος, ακούω τώρα ιδέες” αναφέρεται, στο κύριό της θέμα, σε σαφέστατο μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς τους δυο ηγέτες στην Κύπρο και τις εγγυήτριες δυνάμεις πως ήλθε η ώρα τώρα να του πουν τις ιδέες, σκέψεις και προτάσεις τους. Αλλού αναφέρει πως σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ευθυνόφοβοι και ζητούν για ψύλλου πήδημα γνωματεύσεις. Επίσης γράφει πως οι τρομοκράτες ξαναχτύπησαν στο Λονδίνο.

“Ο Πολίτης” γράφει στο κύριο του θέμα, υπό τον τίτλο “Τους στριμώχνει ο Αντ. Γκουτέρες”, πως τις απόψεις όλων των μερών, αλλά ιδιαίτερα των δυο ηγετών, για το τί μπορεί να γίνει πλέον στο Κυπριακό θέλει να ακούσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, κατά τις επαφές που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη, ζητώντας όμως οι απόψεις αυτές να περιέχουν ουσιαστικές θέσεις αναφορικά με το πλαίσιο Γκουτέρες. Αλλού αναφέρει πως αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας με την αποκόλληση των νομικών λειτουργών από τη δημόσια υπηρεσία, πλήρωση των κενών θέσεων και αύξηση του αριθμού των λειτουργών, ως επίσης και εσωτερική μεταρρύθμιση ζητά ο Γενικός Εισαγγελέας. Επίσης αναφέρει πως εχθρική χαρακτήρισε ο Γενικός Ελεγκτής εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Τρέχουν για προώθηση ΓεΣΥ”, γράφει, στο κύριο του θέμα, πως στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα και να ολοκληρώσουν την προετοιμασία για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, όπως προνοείται πλέον και δια νομοθεσίας. Αλλού αναφέρεται σε 420 εφόδους από το Τμήμα Φορολογίας, το οποίο εντόπισε κενά, αδυναμίες και παρανομίες. Επίσης γράφει πως ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα του Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου, γιου του οικονόμου Παπαχριστοφόρου, του ανθρώπου που ταύτισε το όνομά του με τον αγώνα των συγγενών των αγνοουμένων.

Η “Χαραυγή” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Ετοιμότητα Γκουτέρες να ακούσει όλους”, πως ξεκάθαρες θέσεις και ιδέες που θα βοηθήσουν στην επιστροφή στις συνομιλίες ζητά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ο ΓΓ του ΟΗΕ και αυτό το μήνυμα μετέφερε στους δυο ηγέτες χθες η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Αλλού αναφέρει πως αρχές του 2018 αναμένεται η έκδοση του πρώτου τόπου του “Φακέλου της Κύπρου”. Ακόμη γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών “έκρυψε e-mail από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών του Συνεργατισμού”.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο “Η βόμβα στο Λονδίνο ήταν `άνανδρη πράξη`”, αναφέρεται στη χθεσινή επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στο μετρό του Λονδίνου κατά την οποία τραυματίστηκαν 29 άτομα. Αλλού αναφέρεται στις επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη και στις αντιδράσεις που προκάλεσε συνέντευξη που έδωσε στην κρατική τηλεόραση. Επίσης γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο οποίος ανέφερε πως η Νομική Υπηρεσία χρειάζεται περισσότερο προσωπικό για την αποφυγή λαθών.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/09/2017 10:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: