Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ποικίλα είναι τα θέματα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου, με τις νέες συλλήψεις στην υπόθεση των ερευνητικών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ και το αίτημα του Γενικού Ελεγκτή για ανάκληση της άδειας του ΟΣΕΛ να δεσπόζουν.

Οι εφημερίδες αναφέρονται, επίσηςστη σύλληψη 76χρονου για το θάνατο του 33χρονου ποδηλάτη, στην καταδίκη σε ισόβια των δύο κατηγορούμενων στον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα, τη διαχείριση τριών παιδοκομικών σταθμών από την Αρχιεπισκοπή, τη δεύτερη ληστεία σε τρεις βδομάδες στη ΣΠΕ Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, καθώς και άλλα θέματα.

«Τυφώνας Ροζίτα και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Αλήθειας», η οποία αναφέρει ότι η αστυνομία χθες εξασφάλισε εντάλματα σύλληψης και φόρεσε χειροπέδες σε δύο ανώτερους λειτουργούς του Πανεπιστημίου Κύπρου και σε ένα εξωτερικό του συνεργάτη που είχαν εμπλοκή σε τέσσερα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ. Αλλού αναφέρει ότι δεύτερη ληστεία σε τρεις βδομάδες σημειώθηκε στη ΣΠΕ Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.
Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έλυσε τη σιωπή του και στις 14 Οκτωβρίου θα εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητά του για επανεκλογή.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Χειροπέδες σε τρεις στον ωκεανό μίζας» γράφει ότι ακαδημαϊκός συνωστισμός θα παρατηρηθεί σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού καθώς θα προσαχθούν για εντάλματα προσωποκράτησης τρεις ύποπτοι για τα ερευνητικά προγράμματα με εταίρους το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ. Αναφέρεται σε άλλο θέμα στη σύλληψη 76χρονου για την υπόθεση του θανάτου του ποδηλάτη Παναγιώτη Χατζηνικόλα, και στον ισχυρισμό που πρόβαλε ο76χρονος ότι νόμιζε ότι κτύπησε σκύλο. Γράφει επίσης ότι σε ισόβια καταδικάστηκαν οι Πένταυκας και Ντεγιάν για το τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ελάχιστο το κοίτασμα» και γράφει ότι το περιεχόμενο του «Ονησίφορος Δυτικό 1» είναι κάτω από ένα τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου και για την ώρα δεν είναι εμπορεύσιμο. Ωστόσο η Total-Eni εκφράζουν ικανοποίηση γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες για άλλα κοιτάσματα. Γράφει σε άλλο θέμα ότι ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε τερματισμό της σύμβασης της κυβέρνησης με τον ΟΣΕΛ, σημειώνοντας ότι έχει χαθεί η αξιοπιστία της εταιρείας μετά την καταδίκη των δύο μετόχων του ΟΣΕΛ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ζητούνται εξηγήσεις για το νοσοκομείο Κυπερούντας και ότι γίνεται έλεγχος από Γ. Ελεγκτή και Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα της με τίτλο «Υπερπληρωμές 7,5 εκατ. Ευρώ για λεωφορεία» γράφει ότι ανάκληση της άδειας του ΟΣΕΛ και άμεσο τερματισμό κάθε πληρωμής από το κράτος προς την εταιρεία ζητά ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε επιστολή του προς το Υπουργείο Μεταφορών. Αναφέρει επίσης αλλού ότι η Αρχιεπισκοπή έχει αναλάβει τη διαχείριση τριών παιδοκομικών σταθμών ενώ προτίθεται να λειτουργήσει νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Γράφει επίσης σε άλλο θέμα ότι δεν εξυπηρετούνται οι ασθενείς της επαρχίας Αμμοχώστου και ότι οι νεφροπαθείς προειδοποιούν με μέτρα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” κάτω από τον τίτλο «Στυγεροί, ψυχροί και αδίστακτοι» αναφέρεται στο κύριο θέμα της στην ισόβια καταδίκη του Παναγιώτη Πένταυκα και του Λόι Ντεγιάν για τον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα. Αλλού αναφέρει ότι τρία άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν για το σκάνδαλο με τα ερευνητικά προγράμματα. Γράφει επίσης ότι το Υπουργείο Γεωργίας διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν επηρεαστεί οι φωλιές των χελώνων στην παραλία του Ασπρόκρεμμου.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/09/2017 10:02

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: