Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και η αναμενόμενη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, οι δηλώσεις Κοτζιά για το έγγραφο Γκουτέρες, οι αντιδράσεις για πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, oι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΤΕΠΑΚ, η κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας, και οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για τη λειτουργία σχολείων από την Εκκλησία είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Σχολεία ήθους από την Εκκλησία» και φιλοξενεί δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για λειτουργία σχολείων για να ‘γαλουχηθεί ο λαός’. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ διάλογο σε στέρεες βάσεις. Επίσης η «Α» γράφει για τους ισχυρισμούς Κύπριου γιατρού ότι βρήκε φόρμουλα κατά του καρκίνου και ότι ο ΠΙΣ διερευνά την υπόθεση.

«Μας βάζουν χέρι για τις πολιτογραφήσεις» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της εφημερίδας «Πολίτης» που αναφέρει ότι το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian δεν είναι τυχαίο και ότι ο Σωκράτης Χάσικος είχε παραδεχθεί το 2015 ότι το πρόγραμμα αυτό έσωσε την οικονομία. Αλλού γράφει πως ο `Ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε για το κεκτημένο της διαπραγμάτευσης με αναφορά στο έγγραφο Γκουτέρες. Σε άλλο ρεπορτάζ ο «Π» αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν απάντησε επί της ουσίας για τις προσλήψεις συγγενικών προσώπων υπαλλήλων στην Νομική Υπηρεσία.

Κάτω από τον τίτλο «Μετέωρο βήμα στη Νέα Υόρκη» «Ο Φιλελεύθερος» γράφει, στο κύριό του θέμα, ότι γίνονται κινήσεις για επανεκκίνηση του διαλόγου μόνο από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον Ελληνα ΥΠΕΞ και ότι ο ΓΓ δεν θα προχωρήσει χωρίς ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα κατηγορηθούν έξι τουλάχιστον πρόσωπα για το σκάνδαλο του ΤΕΠΑΚ και ότι πρόσωπα εμφανίζονται να έπαιρναν χρήματα χωρίς να το γνωρίζουν για διάφορα προγράμματα. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι τρία από τα παραδοσιακά αλλαντικά της Πιτσιλλιάς θα κατοχυρωθούν ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Κανείς δεν ξέρει…τι θα πει στον Γκουτέρες» γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ χωρίς να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού αναφέρει πως Αυστριακοί εμπειρογνώμονες ετοίμασαν μελέτη για το πολεοδομικό σύστημα της Κύπρου και αναφέρουν ότι κτίζουμε χωρίς σχεδιασμό και παράνομα και ότι υπάρχουν κενά στην αδειοδότηση. Αλλού η «Χ» προβάλλει το θέμα της κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας υπό το φως των διεργασιών για αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ο Κοτζιάς λέει πως τα κέρδη πρέπει να διατηρηθούν” και αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ για το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων με αναφορά στο πλαίσιο Γκουτέρες. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ryanair για τις ζημιές από τις ακυρώσεις πτήσεων. Επίσης αναφορά γίνεται στις αντιδράσεις από τις επικρίσεις για πολιτογραφήσεις αλλοδαπών κυρίως Ρώσων εκατομμυριούχων.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/09/2017 07:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: