Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η εξαγγελία νέων κοινωνικών παροχών από την Κυβέρνηση, η σύλληψη ΕΠΥ για εμπλοκή σε βομβιστικές επιθέσεις στη Λεμεσό, οι μηχανισμοί Τουρκίας και ψευδοκράτους για οικονομική αναβάθμιση των κατεχομένων και η διαρροή βίντεο από τη βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου που δείχνει το ξυλοδαρμό δεσμοφύλακα στις φυλακές από βαρυποινίτες, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται από τον κυπριακό Τύπο την Πέμπτη.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Σύλληψη στρατιωτικού για τις βόμβες στη Λεμεσό» γράφει ότι η σύλληψη 44χρονου Εθελοντή Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ) της Εθνικής Φρουράς για εμπλοκή του σε δύο τουλάχιστον βομβιστικές επιθέσεις στη Λεμεσό, ίσως να οδηγήσει την Αστυνομία να καταφέρει να ξετυλίξει τον Μίτο της Αριάδνης. Αλλού γράφει ότι σημαντικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, τα οποία θα ανακουφίσουν κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες πολιτών. Αλλού αναφέρει ότι οι κατοχικές αρχές δεν ενέκριναν βιβλία της ιστορίας, της γλώσσας και των θρησκευτικών, ενώ απέρριψαν πέντε εκπαιδευτικούς από το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου.

Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο «Μοιράζει παροχές σε ρόλο Αϊ – Βασίλη», γράφει ότι δώρα σε χαμηλοσυνταξιούχους, αποφοίτους νομικών σχολών, φοιτητές και μέλη ευπαθών ομάδων ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι ο γ.γ. του ΑΚΕΛ με αφορμή τις φήμες που κυκλοφόρησαν μετά από δηλώσεις του δημάρχου Πάφου για πολιτικό αρχηγό που ανακαίνισε το εξοχικό του κάτω από περίεργες συνθήκες, δήλωσε πως δεν αφορά τον ίδιο αυτή η καταγγελία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο σκαμνί θα βρεθεί η Δημοκρατία επειδή το 2009, όταν ο τότε δικαστής Γ.Ν. Γιασεμή εξέδωσε ενδιάμεση απόφαση και αναγνώριζε ότι οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα στη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις φορολογίες που τους επιβάλλονται, παρήλθαν 8 χρόνια και ακόμα να εξεταστεί οποιαδήποτε από τις 150 περίπου αγωγές που καταχωρήθηκαν εναντίον του κράτους.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του γράφει «Σενάρια εποχής Ντενκτάς» και αναφέρει ότι Τουρκία και ψευδοκράτος συστήνουν μηχανισμό εφαρμογής αποφάσεων που στοχεύουν στην αναβάθμιση των κατεχομένων στον οικονομικό τομέα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης με επιστολή το προς τη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο την είδηση του «Φ», σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση της Νορβηγίας εμπόδισε την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ε.Φ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε εμφάνιση ρωσικού κόμματος στην κυπριακή πολιτική σκηνή.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Ψάχνουν τη διαρροή… αντί τα χάλια τους» γράφει ότι στη δημοσιότητα έδωσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, βίντεο που κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των Κεντρικών Φυλακών και στο οποίο φαίνεται ο ξυλοδαρμός, πριν από περίπου ένα χρόνο, δεσμοφύλακα από βαρυποινίτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χάος επικρατεί στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, όπου δεκάδες τμήματα έμειναν χωρίς καθηγητές και χωρίς τμήματα. Αλλού γράφει ότι χρειάστηκε η δίωρη στάση εργασίας των λειτουργών υγείας που εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσηλευτηρίων για να πάρουν οι αρμόδιοι αποφάσεις για μέτρα που θα κτυπούν τα κενά που υπάρχουν στην ασφάλεια των νοσοκομείων.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Βουλευτής διαρρέει βίντεο με επίθεση στις φυλακές», γράφει ότι το βίντεο που δείχνει ξυλοδαρμό του φρουρού διέρρευσε με στόχο την μεταρρύθμιση στις φυλακές, όπως ανέφερε η βουλευτής. Σε άλλο θέμα γράφει το νοσοκομείο έκανε στάση εργασίας μετά από ανησυχίες για θέματα ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι εξαγγέλθηκε νέο σχέδιο με στόχο να δελεάσει ξένους παραγωγούς ταινιών.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/09/2017 08:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: