Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι αντιδράσεις γύρω από το θέμα του ξυλοδαρμού δεσμοφύλακα στις Κεντρικές Φυλακές είναι το κύριο θέμα σε αρκετές από τις σημερινές εφημερίδες.

Προβάλλονται επίσης η παρουσίαση της νέας στρατηγικής του Νικόλα Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, θέματα υγείας, η φυλάκιση πατέρα και γιού για βιασμούς και άσεμνες επιθέσεις σε ανήλικα συγγενικά τους πρόσωπα και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Προς νέα μείωση οι τιμές των φαρμάκων» γράφει ότι Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία και Ρουμανία δεσμεύτηκαν για κοινή διαπραγμάτευση των τιμών φαρμάκων απευθείας με τις φαρμακοβιομηχανίες. Γράφει, επίσης, ότι συνεχίστηκε ο σάλος γύρω από το βίντεο με τον ξυλοδαρμό στις Κεντρικές Φυλακές, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να δηλώνει ότι είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα η άρση ή όχι της ασυλίας της Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Αναφέρει επίσης ότι το DNA του ΕΠΥ σε βόμβα που δεν εκράγηκε οδήγησε στη σύλληψη και οκταήμερη κράτησή του.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Μυστική συγκέντρωση του παραδοσιακού ΔΗΚΟ» και γράφει ότι πέραν των 100 ΔΗΚΟϊκών συγκεντρώθηκαν στη Λευκωσία το βράδυ της Τετάρτης με ομιλητή τον Μάριο Καρογιάν, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσιάζει σήμερα τη νέα στρατηγική στο Κυπριακό. Ο «Π» γράφει επίσης ότι έκπληξη έχει προκαλέσει στο Υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΒ ότι 80 γυναίκες που έχουν επιλεγεί ως συμβασιούχοι οπλίτες θέλουν να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις. Αναφέρει επίσηςσε άλλο θέμα ότι η ΑΗΚ θέλει να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο Ενέργειας και η ΔΕΦΑ αν θα εισαχθεί υγροποιημένο φυσικό αέριο μέχρι το 2020.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Στο στόχαστρο ο μάρτυρας» γράφει ότι την προστασία της Αστυνομίας ζήτησε ο Επίκουρος καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Αντώνης Θεοχάρους με επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα και τον αρχηγό Αστυνομίας επειδή συνεργάστηκε με τον Γενικό Ελεγκτή για την αποκάλυψη των σκανδάλων στο ΤΕΠΑΚ. Αλλού αναφέρει ότι στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή θα βρεθεί η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για την εξάλειψη των λιστών αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία. Γράφει επίσης ότι τα διαφυγόντα κέρδη ΦΠΑ μιας χρονιάς έφθασαν τα 122 εκατ. ευρώ.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Αγγίζουν…και τον Πρόεδρο οι ευθύνες» γράφει ότι έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης και του Υπουργού Δικαιοσύνης, με αφορμή τον ξυλοδαρμό δεσμοφύλακα από βαρυποινίτες εξαπέλυσαν τα κόμματα. Το πρόβλημα είναι του κ. Αναστασιάδη, γράφει η «Χ», που διόρισε και διατηρεί στον υπουργικό θώκο τον Ιωνά Νικολάου. Αναφέρεται σε άλλο θέμα σε ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επέμενε και στην επιστροφή της Μόρφου και άλλων εδαφών κάτω από τη διοίκηση των Ε/κ. Σε άλλο θέμα γράφει για τις επαφές της Τρόικας στην Κύπρο και γράφει ότι μειώθηκαν οι μέσες μηνιαίες απολαβές των εργαζομένων το δεύτερο τρίμηνο.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Λάθη στο θέμα της περίπτωσης στις Φυλακές» και γράφει ότι σειρά λαθών οδήγησε στην απέλαση ενός εκ των κρατουμένων που φέρεται να εμπλέκεται στον ξυλοδαρμό δεσμοφύλακα στις Κεντρικές Φυλακές. Γράφει επίσης ότι το Κακουργιοδικείο στη Λεμεσό καταδίκασε σε 18 χρόνια φυλάκιση 65χρονο και τον 39χρονο γιό του σε 8 χρόνια οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι για βιασμούς και άσεμνες επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων συγγενικών τους προσώπων. Αλλού αναφέρει ότι το Ανώτατο έκρινε τελικά ένοχο για ανθρωποκτονία 78χρονο για τον φόνο της συζύγου του στην Κρήτου Τέρρα.

Ο «Αντίλογος» με τίτλο «Να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή» δημοσιεύει αποκλειστικό άρθρο του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα όπου αναφέρει ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες συνέχισης του διαλόγου αλλά σε στερεές βάσεις. Γράφει επίσης για το θάνατο του Δημήτρη Παπαδημήτρη και τον αποχαιρετισμό του αδελφού του, Παναγιώτη κατά την κηδεία του. Γράφει αλλού ότι η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων κατήγγειλε στο γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία.

Η «Γνώμη» με τίτλο «Εμφύλιος για τις ψήφους των ακροδεξιών – εθνικιστών» γράφει ότι ΔΗΣΥ και ενδιάμεσοι έβγαλαν τα σπαθιά από τα θηκάρια. Αλλού αναφέρει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι «εντεταλμένος από τους Αμερικανοβρετανούς να αντιταχθεί σε λύση που θα μείωνε την επιρροή των Δυτικών συμμάχων του στην Κύπρο». Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε κραυγαλέες υποθέσεις βολέματος ‘ημετέρων’.

«Το Κυπριακό Ποντίκι» με κύριο τίτλο «Η νέα στρατηγική του Νικόλα» γράφει ότι παρουσιάζεται σήμερα σε διάσκεψη Τύπου από τον υποψήφιο Πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο η πρότασή του για Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού». Γράφει αλλού ότι σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην Πινδάρου, Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος θα είναι οι αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/09/2017 08:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: