Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο θέμα με τις τ/κ περιουσίες, η κατάθεση του Δημάρχου Πάφου στην Αστυνομία και η εμπλοκή του Ελεγκτή στη διερεύνηση του ζητήματος απασχολεί τα περισσότερα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι νέες τουρκικές προκλήσεις με τις Navtex, η εισήγηση για έρευνα στο Υπουργείο Υγείας αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις καρδιολογικές επεμβάσεις, η ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών και το θέμα με την αποκατάσταση των Ταμείων Προνοίας.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Επιλεκτικές ‘προτιμήσεις’» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών αποτυπώνουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε με τις τ/κ περιουσίες και αποδεικνύουν ότι μεγάλο ποσοστό του συνόλου κατέληξε σε μη δικαιούχους. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών έδωσε εξηγήσεις για την αναπλήρωση στα Ταμεία Προνοίας. Επίσης, παραθέτει δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ ότι όσο κυβερνά ο Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρώτο του θέμα «Κι άλλα ονόματα από τον Φαίδωνα» και γράφει ότι ο Δήμαρχος Πάφου πέρασε τέσσερεις ώρες χθες στο ΤΑΕ Πάφου, καταθέτοντας νέα στοιχεία για το πάρτι με τις τ/κ περιουσίες. Γράφει, εξάλλου, ότι είναι χρυσή ευκαιρία για τους γονείς να καλλιεργήσουν καταναλωτική κουλτούρα στα παιδιά τους ενόψει της αγοράς νέων σχολικών ειδών. Ακόμη, αναφέρει ότι ο πρώτο γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει τα καρναβάλια.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο θέμα του, με τίτλο «Νέες προκλήσεις με Navtex» ότι νέες προκλήσεις προωθεί η Τουρκία στον πόλεμο των Navtex και Notam με παράτυπες δεσμεύσεις περιοχών για δήθεν στρατιωτικές ασκήσεις που είναι φανερό ότι σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι τις τ/κ περιουσίες ξεσκονίζει τώρα ο Γενικός Ελεγκτής. Ακόμη, αναφέρει ότι μπαίνει στο μικροσκόπιο η διαπλοκή με τα λόμπι, με νομοσχέδιο που δρομολογεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Υπό έρευνα λειτουργοί του Υπ. Υγείας» γράφει ότι κατεπείγουσα επιστολή απέστειλε χθες ο Γενικός Ελεγκτής στον Υπουργό Υγείας, με την οποία εισηγείται τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για ενδεχόμενα πειθαρχικά/ ποινικά αδικήματα αναφορικά με τον διαγωνισμό για την αγορά 175 καρδιολογικών επεμβάσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, αναφέρεται στις πρωτοβουλίες για ανάδειξη του γεωπάρκου Τροόδους. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση δεν θα αποκαταστήσει τα Ταμεία Προνοίας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” έχει τίτλο «Ο Φαίδωνας τα είπε όλα στην κατάθεση στην Αστυνομία» και γράφει ότι η κατάθεσή του ο Δήμαρχος Πάφου για την κατάχρηση των τ/κ περιουσιών προκάλεσε την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή. Ακόμη γράφει ότι 15 περιστατικά καρκίνου του μαστού με κακοήθεια εμφανίζονται ανά χίλιες μαστογραφίες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, είναι δικαιολογημένες οι καθυστερήσεις στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη λόγω της καλοκαιρινής περιόδου.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/08/2017 10:27

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: