Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό για τα έγγραφα που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δημοσιογράφους και άλλους πολίτες, οι κινήσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, η κριτική Χούρικαν για τους δανειολήπτες που δεν πληρώνουν τα δάνεια τους επίτηδες, και οι σκέψεις για επέκταση των αεροδρομίων είναι τα κυριότερα πρωτοσέλιδα θέματα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Ο Τύπος προβάλλει επίσης, μεταξύ άλλων, την ένταση που προκλήθηκε με τη βαλλιστική δοκιμή της Β. Κορέας, καινοτομίες στο οικογενειακό δίκαιο που ανακοίνωσε ο Ιωνάς Νικολάου, την απαγόρευση λειτουργίας στον Άγιο Μάμα για πρώτη φορά από το 2003 και την κατάδυση του γηραιότερου, όπως πιστεύεται, δύτη, ηλικίας 94 ετών, στο Ζηνοβία.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Ανέβηκαν οι τόνοι για τα έγγραφα», γράφει ότι ανέβηκαν κατακόρυφα χθες οι τόνοι της σύγκρουσης μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τα έγγραφα από τις συνομιλίες και συναντήσεις στο Κραν Μοντάνα, τα οποία απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δημοσιογράφους και σε άλλους πολίτες για ενημέρωσή τους. Αλλού γράφει για τρεις καινοτομίες στο οικογενειακό δίκαιο τις οποίες εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου στο πλαίσιο των οποίων η γονική μέριμνα θα παραχωρείται από κοινού και στους δύο γονείς, θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η άποψη του παιδιού σε όλες τις διαδικασίες που το αφορούν, ενώ ανήλικοι παραβάτες, από 14 έως 18 ετών, θα τυγχάνουν εξωδικαστικής μεταχείρισης. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες του γεωτρύπανου West Capella και εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνουν γνωστά και τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σε πολεμική διάταξη υποψήφιοι – κόμματα», γράφει ότι σε πλήρη ανάπτυξη πριν καλά-καλά μπει το Φθινόπωρο βρίσκεται ο προεκλογικός σχεδιασμός των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας και ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα παρουσιάσει σύντομα τη νέα στρατηγική του για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για πρώτη φορά το κατοχικό καθεστώς από το 2003 και εντεύθεν απαγόρευσε την τέλεση της θείας λειτουργίας ανήμερα της εορτής του Αγίου Μάμαντος αλλά και την τέλεση εσπερινού την παραμονή της εορτής του αγίου στην ομώνυμη εκκλησία της κατεχόμενης Μόρφου με αφορμή την ημερολογιακή σύμπτωση της έναρξης της θρησκευτικής εορτής των μουσουλμάνων Κουρμπάν Μπαϊράμ. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος θα είναι διαγωνισμός για την εξεύρεση επενδυτή για τα 3/10 των ομαδοποιημένων εκτάσεων εντός του 2017.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Εντολές για νέο οδικό χάρτη», γράφει στο κύριο του θέμα πως η Άγκυρα έδωσε νέες εντολές για το Κυπριακό μέσω του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ακντάγ αρμόδιου για θέματα Κύπρου, ο οποίος, όπως προσθέτει, ανακοίνωσε πως θα πρέπει να αποφασιστεί ένας νέος οδικός χάρτης στο Κυπριακό και, σε κίνηση παραγκωνισμού του Μουσταφά Ακιντζί, παρουσίασε την ψευδοκυβέρνηση ως τον συνεργάτη της Άγκυρας για το νέο οδικό χάρτη. Αλλού γράφει ότι βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε χθες από την Πιονγκγιάνγκ πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντο, ανεβάζοντας στο κόκκινο την ένταση. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι αποζημιώσεις ύψους €500.000 διεκδικεί από την Κυπριακή Δημοκρατία η οικογένεια του πρώην Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα, θεωρώντας την υπεύθυνη για το θάνατό του.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ελέγχεται…ο Πρόεδρος για τις διαρροές» και γράφει ότι μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει από την αποστολή απόρρητων εγγράφων για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό σε δημοσιογράφους και άλλους πολίτες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος προφανώς ενήργησε υπό κράτος πανικού για τους λανθασμένους και αμφισβητούμενους χειρισμούς του στο Κραν Μοντάνα. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι οι διαρκείς στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των συμμάχων τους έχουν ανεβάσει στα ύψη την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο και ότι η Βόρεια Κορέα απάντησε με βαλλιστική δοκιμή, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Αλλού γράφει ότι μαζί με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου πωλούνται και ακίνητα αξίας 1,5 δισεκατ. ευρώ τα οποία η Τράπεζα πήρε από πελάτες έναντι του χρέους τους.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στίγμα στην εικόνα της χώρας», προβάλλει τις δηλώσεις χθες του Τζον Χούρικαν στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου ότι το ψηλό επίπεδο των δανείων που δεν πληρώνονται επίτηδες στην Κύπρο είναι απαράδεκτο σε μια προοδευτική κοινωνία και μια δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι τη Δευτέρα ο 94χρονος Ρέι Γούλεϊ έκανε κατάδυση στο Ζηνοβία, θεωρείται ότι είναι ο γηραιότερος δύτης και αναμένεται επιβεβαίωση από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας ενάγει τον Δήμαρχο Πάφου για τους ισχυρισμούς του για Τ/κ περιουσίες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή», υπό τον τίτλο «Ο τουρισμός επεκτείνει τα αεροδρόμια», προβάλλει στο κύριο της θέμα συνέντευξη με τον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη, ο οποίος αναφέρει ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τη διαχειρίστρια εταιρεία των δύο αεροδρομίων για εισηγήσεις ως προς το εύρος των υποδομών που χρήζουν επέκτασης. Αλλού γράφει ότι τροπή προς το χειρότερο δυνατό σενάριο πήραν τα γεγονότα μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα, κίνηση που κινητοποίησε άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προκάλεσε τις άμεσες αντιδράσεις των μεγάλων δυνάμεων. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι η δήλωση Χούρικαν ότι η αύξηση στις προβλέψεις θα υποβοηθήσει στην πιο γρήγορη μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό κα την προοπτική πώλησης προβληματικών δανείων, είναι χαρακτηριστική των προθέσεων της Τράπεζας Κύπρου για αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/08/2017 08:12

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: