Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το θέμα με τις τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, η διαβούλευση για τις αποζημιώσεις των γιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και οι έλεγχοι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο διαγωνισμό για καρδιοχειρουργικές υπηρεσίες είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η διαδικασία εγγραφής νέων φοιτητών, οι αντιδράσεις στην Αγλαντζιά για την κοπή δέντρων και οι τουρκικοί σχεδιασμοί για τη Μόρφου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Παίρνει μπροστά το ΓΕΣΥ» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι ανεβάζει ταχύτητες το ΓεΣΥ, ώστε να υλοποιηθούν χρονολογικά οι διαδικασίες υλοποίησής του, με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να ξεκινά τον Οκτώβριο διαβουλεύσεις με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για τις αποζημιώσεις των γιατρών που θα συμβληθούν με τον ΟΑΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μπαίνει τάξη στο μεγάλο φαγοπότι των τ/κ περιουσιών. Επίσης γράφει ότι στρατιώτες από τη Σκωτία εκπαιδεύονται για να έρθουν στην Κύπρο.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρώτο του θέμα «Κτύπησε… συναγερμό για τη δεύτερη θητεία» και γράφει ότι πρόσκληση να ανηφορήσουν στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος έλαβαν οι Υπουργοί και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ για το Σάββατο, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει σύσκεψης για συντονισμό κόμματος και Κυβέρνησης ενόψει εκλογών. Σε άλλο θέμα, γράφει για τις αντιδράσεις κατοίκων για την κοπή δέντρων στο Πάρκο Ακαδημίας, στην Αγλαντζιά. Ακόμη γράφει ότι τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν μισό δίσ. από πέρυσι.

«Λεηλασία με κρατικές πλάτες» είναι ο τίτλος του «Φιλελευθέρου», που γράφει ότι τα όρια της λεηλασίας αγγίζει η διαχρονική κακοδιαχείριση των τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, όχι μόνο εις βάρος των ιδιοκτητών τους αλλά και εις βάρος Ε/κ φορολογουμένων. Σε άλλο θέμα, παραθέτει τα στοιχεία έρευνας που δείχνουν ότι το 40% του πληθυσμού ανέβηκε κοινωνική τάξη, ενώ ένας στους τρεις εργάζεται σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης. Ακόμη γράφει ότι στην περιοχή του ΓΣΠ τα σπίτια υδροδοτούνται κάθε τρεις ημέρες.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Χειρούργησαν… προσφορές στα μέτρα τους!» γράφει ότι σειρά ζητημάτων βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με διαγωνισμό για την αγορά καρδιοχειρουργικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δαιδαλώδεις είναι οι διαδικασίες εγγραφής φοιτητών στα πανεπιστήμια. Επίσης, γράφει ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τις τ/κ περιουσίες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Κατονομάστηκαν οι παράνομοι ιδιοκτήτες τ/κ περιουσιών» γράφει ότι ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος κατονόμασε την Πέμπτη έναν επιχειρηματία και έναν πρώην Υπουργό, οι οποίοι, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, κατέχουν τ/κ περιουσία αξίας εκατομμυρίων χωρίς να είναι δικαιούχοι. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι διαδηλωτές στην Αγλαντζιά έκλεισαν τον δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τα οδικά έργα στην περιοχή. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στην εκστρατεία κατά της αδήλωτης εργασίας στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» έχει τίτλο «Ανέσυραν μυστική συμφωνία του 2002!» και γράφει στο κύριο θέμα της ότι η συμφωνία για την πόντιση κατασκοπευτικών καλωδίων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν στάλθηκε ποτέ στη Βουλή για επικύρωση και δεν κατατέθηκε στα αρχεία του ΟΗΕ. Αλλού γράφει για σκηνικό τρόμου με τις εκποιήσεις. Επίσης κάνει λόγο για ένοχη σιωπή της Κυβέρνησης για την αντικομουνιστική φιέστα στην Εσθονία.

Το εβδομαδιαίο «Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Εκβιασμός – Συνομιλίες, ΜΟΝΟ με ενδιάμεση συμφωνία» γράφει στο πρωτοσέλιδό του ότι μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντάνα, κύκλοι της Γραμματείας του ΟΗΕ, καθοδηγούμενοι κυρίως από το Λονδίνο, έχουν θέσει όρο στην ε/κ πλευρά για αποδοχή ενδιάμεσης συμφωνίας για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Επίσης γράφει ότι άγαλμα του Διογένη του Κυνικού στη Σινώπη εκλαμβάνεται ως απειλή από μέλη τουρκικής θρησκευτικής οργάνωσης. Ακόμη παραθέτει γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στον τ/κ Τύπο και ενόχλησε εποίκους.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Cyprus Weekly” με τίτλο «Η μεγάλη σκιά της Τουρκίας» γράφει ότι με τη κατάσταση που επικρατεί στις συνομιλίες, οι Τ/κ ανησυχούν ότι χάνουν την πολιτιστική τους ταυτότητα εν μέσω της άγριας πολιτικής αφομοίωσης που υλοποιεί η Άγκυρα. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι το σχέδιο Β’ της Τουρκίας δεν περιλαμβάνει αποκατάσταση προσφύγων από τη Μόρφου. Επίσης, λέει ότι έγινε έξωση σε 400 Ε/κ που κατείχαν παράνομα τ/κ υποστατικά.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/08/2017 08:33

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: