Στη Νέα Υόρκη το κέντρο βάρους των εξελίξεων στο Κυπριακό: Οι τέσσερις κρίσιμοι σταθμοί




Στη Νέα Υόρκη μετακινείται το κέντρο βάρους των εξελίξεων στο Κυπριακό καθώς οι επόμενες κινήσεις αναμένονται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Πιμπίσιης στον “Φιλελεύθερο”, αναμένονται τέσσερις ουσιαστικές κινήσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τις πάρα πέρα εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πρώτον, την Πέμπτη αναμένεται η έγκριση του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας τη ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δεύτερον, η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα είναι μόνο για τέσσερις μήνες με το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης να μπαίνει υπό αναθεώρηση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να προχωρήσει σε αναθεώρηση όλων των ειρηνευτικών αποστολών προκειμένου να δει ο διεθνής οργανισμός που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και που θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές.

Τρίτον, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα φεύγει από το Κυπριακό με τελευταία πράξη την έκθεση που θα ετοιμάσει για τις συνομιλίες και την οποία θα παραδώσει στο Γενικό Γραμματέα. Τη θέση του κ. Άιντα σ’ ότι αφορά τις συζητήσεις και τις επαφές για το Κυπριακό θα αναλάβει η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Τέταρτο, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες θα παραλάβει την έκθεση του κ. Άιντε αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες του κινήσεις. Δεν αποκλείεται ο Αντόνιο Γκουτέρες να κρατήσει κοντά του την έκθεση μέχρι και το Σεπτέμβρη οπόταν αναμένεται να καθορίσει και τις επόμενες του κινήσεις. Εκτιμάται ότι ο ΓΓ ΟΗΕ θα συνυπολογίσει τα δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν μέχρι τότε.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της συνάντησης που είχαν στο Κραν Μοντάνα οι πέντε πλευρές κατά την τελευταία νύχτα των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των πρακτικών ως απάντηση των όσων έχουν λεχθεί από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα και που ως γνωστό προκάλεσαν την οργή της Λευκωσίας.

Η αντίδραση όμως της κυβέρνησης άνοιξε μια νέα σελίδα αντιπαράθεσης στο εσωτερικό με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την επίθεση που εξαπέλυσε προχθές κατά του Άιντα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: