Κληρονομιά αφήνει ο Άιντε: Τι είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σε κλειστή ενημέρωση




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα αφήσει προίκα στο Κυπριακό δυο εκθέσεις που θα υποβάλει και μπόλικο έγγραφο υλικό με θέσεις και συγκλίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κλειστή ενημέρωση ξένων πρεσβευτών στη Λευκωσία που έγινε προ ημερών, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ διαπιστώνοντας πως η συμφωνία στο Κραν Μοντάνα δεν επιτεύχθηκε λόγω έλλειψης «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» μεταξύ των δυο πλευρών, αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα.

Ο Νορβηγός αξιωματούχος που αποχωρεί από τη θέση του, θα υποβάλει δυο εκθέσεις στη Γραμματεία του ΟΗΕ. Η πρώτη θα αφορά τις καλές υπηρεσίες και θα δημοσιοποιηθεί. Η δεύτερη θα είναι εσωτερική και θα αναφέρεται στη λειτουργία της ομάδας του ΟΗΕ στο Κυπριακό καθώς και σε απόρρητες πληροφορίες και στοιχεία.

Αυτή η έκθεση θα αποτελεί το εργαλείο διαχείρισης σε μελλοντικές κινήσεις του Διεθνούς Οργανισμού.

Ο κ. Άιντε ανέφερε στην ενημέρωση πως στην έκθεση για τις καλές υπηρεσίες θα αποφύγει να αποδώσει ευθύνες. «Μακριά από εμένα αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι σαφές, πάντως, ότι από την περιγραφή που θα γίνεται στην έκθεση για τα όσα έχουν διαδραματισθεί θα προκύπτουν συμπεράσματα.

Παράλληλα με τις δυο εκθέσεις θα συγκεντρώσει όλο το υλικό που κατατέθηκε ή διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τα τελευταία δυο και πλέον χρόνια. Αυτή, όπως προκύπτει από την ενημέρωση, θα είναι η βάση των μελλοντικών συζητήσεων. Θα συνιστά το κεκτημένο της διαδικασίας.

Αναφέρθηκε, όπως πληροφορούμαστε κατά την ενημέρωση, ειδικότερα στο πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν κατατέθηκε γραπτώς από τα Ηνωμένα Έθνη. Το πλαίσιο αυτό, που ως γνωστό έσπευσε να αποδεχθεί η Λευκωσία, ο κ. Άιντε στις 4 Ιουλίου μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα, το ανέγνωσε και οι συμμετέχοντες στην Πενταμερή το κατέγραψαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε σχέση με τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Άιντε είπε στους ξένους πρεσβευτές πως αυτές «ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Αναφορικά με το θέμα της Ασφάλειας απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αφήνοντας να διαιωνίζεται ο ισχυρισμός ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε τουρκική πρόταση για παραμονή 650 Τούρκων στρατιωτών. Ισχυρισμός που δεν ισχύει καθώς η Άγκυρα ζητά πέραν των εγγυήσεων και σημαντική στρατιωτική παρουσία.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: