Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ως αποτέλεσμα των ερευνητικών γεωτρήσεων στο τεμάχιο Ονησίφορος και ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα, η παράδοση χτες του Φακέλου της Κύπρου από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, η ψήφιση πρότασης νόμου χτες από τη Βουλή για κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, η ψήφιση επίσης από τη Βουλή του δικαιώματος για άδεια πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων με απολαβές και τέλος η συμπλήρωση σήμερα 43 χρόνων από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Υπό τον τίτλο «Δεν δικαιολογείται ανησυχία» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα πως μπορεί η Τουρκία να κλιμακώνει τις φραστικές προκλήσεις αλλά και να αυξάνει αναμενόμενα την παρουσία της στη θαλάσσια περιοχή μας με περιπολίες πολεμικών σκαφών αλλά και του Μπαρμπαρός, όμως η κατάσταση στην όλη περιοχή είναι απολύτως διαχειρίσιμη και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει, όπως τόνισε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «ούτε σκηνικό ένστασης», ούτε περισσότερο «πολεμική ατμόσφαιρα στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην παράδοση χτες του φακέλου της Κύπρου από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων στον Πρόεδρο της Βουλής και διερωτάται κατά πόσο θα αποκαλυφθούν σκοτεινές πτυχές της τραγωδίας. Αλλού γράφει ότι η Βουλή ενέκρινε την παραχώρηση άδειας πατρότητας για περίοδο δύο εβδομάδων με απολαβές.

Υπό τον τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση στην ΑΟΖ» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι την ώρα που ολοκληρώνεται η διαδικασία καθέλκυσης και το τρυπάνι του West Capella αρχίζει σήμερα την κάθοδο του προς τον βυθό, η Τουρκία προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» τις προκλήσεις της σε βάρος της Κύπρου επικαλούμενη τα εγγυητικά της δικαιώματα για προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι τα πολλά πύρινα μέτωπα πυρκαγιών που ξεσπούν τις πρωινές ώρες και η επανάληψη των περιοχών στις οποίες επισυμβαίνουν αποτελούν έργο εμπρηστών σύμφωνα με ειδικούς. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η Βουλή υπερψήφισε με μια περίεργη πλειοψηφία (26-24 με απουσία βουλευτών από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ) κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων.

Υπό τον τίτλο «Ανοικτή η πληγή στο κορμί της πατρίδας μας» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της πατρίδας μας με τις πληγές να παραμένουν ανοικτές και πως σε χτεσινή εκδήλωση του ΑΚΕΛ για καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος ο ΓΓ του κόμματος τόνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα πάψει να αγωνίζεται για τη δικαίωση του λαού μας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με κινήσεις πολιτικού και στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρεί η Άγκυρα να δείξει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ ως απάντηση στις έρευνες της ΚΔ στο θαλάσσιο τεμάχιο Ονησίφορος. Αλλού γράφει ότι η Βουλή υπερψήφισε με 26 ψήφους υπέρ και 24 κατά την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ η οποία καταργεί τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων καθώς και τη νομοθεσία που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών.

Υπό τον τίτλο «Κανένας λόγος για ανησυχία» η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΥΠΑΜ Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για ανησυχία από τις κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε δεύτερο της θέμα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χτεσινή υποδοχή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέροντας ότι η παράδοση ιστορικών εγγράφων θα ρίξει φως στις τραγικές εκείνες μέρες του Ιούλη του 1974 και θα βοηθήσει να γιατρευτούν οι πληγές. Αλλού γράφει ότι η καταβόθρα στην Φλόριδα των ΗΠΑ η οποία συνεχίζει να μεγαλώνει, κατάπιε χτες μια βάρκα και κατέστρεψε δύο οικίες ενώ προκάλεσε και την εκκένωση άλλων 10 σπιτιών.

ΚΥΠΕ – Hλίας Μαυροκέφαλος – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/07/2017 09:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: