Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η άφιξη του γεωτρύπανου της TOTAL στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ τις πρώτες πρωινές ώρες την Τετάρτη και ο αντίκτυπος γύρω από τις ερευνητικές γεωτρήσεις που αρχίζουν άμεσα, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Ο Τύπος ασχολείται επίσης εκτενώς και με τον αντίκτυπο από το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Έπιασε ήδη δουλειά», γράφει στο κύριο της θέμα ότι χωρίς καμία καθυστέρηση η οποιαδήποτε ενόχληση, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ μπήκαν από χθες στη σημαντική φάση των γεωτρήσεων. Αλλού, γράφει ότι το Κραν Μοντάνα συνεχίζει να ανάβει φωτιές σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, με πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και αντιπαραθέσεις στην Κύπρο στο εσωτερικό μέτωπο. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι 8002 Κύπριοι έφυγαν μετανάστες από το 2011-2015.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προκλήσεις χαμηλής έντασης», γράφει ότι ύπουλο παιγνίδι εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πέριξ των γεωτρήσεων παίζει η Αγκυρα, ανεβάζοντας συνεχώς τους τόνους και προκαλώντας σε διάφορα επίπεδα, στρατιωτικά και πολιτικά. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι υπό έρευνα βρίσκεται γνωστός παιδοχειρουργός μετά από καταγγελία από πρώην πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ για καταδολίευση του δημοσίου. Αλλού, γράφει ότι ο Ακιντζί καλεί του Αντόνιο Γκουτέρες για κατανομή ευθυνών για το ναυάγιο.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Να κρατήσουμε ανοικτή την προοπτική λύσης», γράφει πως η ΚΕ του ΑΚΕΛ σε πολύωρη συνεδρία του ασχολήθηκε με το Κυπριακό και τονίζει πως στόχος για το κόμμα παραμένει η αντιμετώπιση όλων των πιθανών αρνητικών εξελίξεων εις βάρος της Κύπρου και να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση. Αλλού, γράφει ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εξετάσεις για εγγραφή και κατάταξη στον πίνακα διορισμών εκδήλωσαν 17.417 εκπαιδευτικοί. Σε άλλο της θέμα γράφει για ζώνη επιτήρησης που στήνεται γύρω από το γεωτρύπανο της TOTAL στο τεμάχιο 11 με γαλλικές φρεγάδες.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Ελλάδα-Τουρκία σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών», γράφει ότι μια εβδομάδα μετά το Κραν Μοντάνα, τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ανταλλάζουν «καρφιά» μεταξύ τους για το θέμα των ευθυνών, ενώ τα πολιτικά κόμματα στην Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του. Αλλού, γράφει για ότι το γεωτρύπανο της TOTAL βρίσκεται στη θέση του στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τετάρτη τα ξημερώματα για να ξεκινήσεις τις ερευνητικές γεωτρήσεις. Αλλού, γράφει ότι η αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Αγγλία, θα αυξήσει σημαντικά και τη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/07/2017 08:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: