Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Θέματα που αφορούν το Κυπριακό και τα επόμενα βήματα μετά το Κραν Μοντάνα, υπό το φως και των κινήσεων της τουρκικής πλευράς για άνοιγμα των Βαρωσίων και επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, προβάλλονται από τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Επίσης αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στην ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ, στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια της Τράπεζας Κύπρου, στην ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων , στις εξαγγελίες για έργα στη Λεμεσό και στα κενά ασφαλείας με αφορμή το ατύχημα με ταχύπλοο στην Πάφο.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ύπουλα Κόλπα» και γράφει ότι η Κυβέρνηση καταγγέλλει διεθνώς και προειδοποιεί το εσωτερικό με αφορμή τις πληροφορίες για άνοιγμα των Βαρωσίων και τις αποφάσεις του ψευδοκράτους για επιστροφή Μαρωνιτών στα χωριά τους. Αλλού αναφέρεται σε έκθεση της Επιτρόπου για το Παιδί, όπου επικρίνονται οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας για αδράνεια και αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε συγκεκριμένο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης η «Α» προβάλλει τις εξαγγελίες για νέα έργα 70,2 εκατομμυρίων ευρώ στη Λεμεσό.

«Πλώρη για τον ΟΗΕ βάζει η κυβέρνηση» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που γράφει πως η Κυβέρνηση θα καταγγείλει τις ενέργειες του ψευδοκράτους για Βαρώσια και μαρωνιτικά χωριά, ενώ αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη για τη στάση των Ε/κ στο Κραν Μοντάνα. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι ο Δήμος Πάφου επιστρέφει το σύστημα ΑΜεΑ λόγω κόστους. Επίσης ο «Π» προβάλλει τη θανατηφόρα πτώση αεροσκάφους με δύο νεκρούς στη Λάρισα.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Στήνει βεντέτα ο Ακιντζί» γράφει για επιχείρηση αποδόμησης με προσωπική επίθεση εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη από τον Τ/κ ηγέτη και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας στηρίζει την Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι η Τροχαία εξοπλίζεται με νέας γενιάς ραντάρ με κάμερες που θα φωτογραφίζουν τον οδηγό. Επίσης ο «Φ» σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι εντός του 2017 θα δημιουργηθούν άλλα πέντε Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

Υπό τον τίτλο «Σώζει Εαυτόν εκθέτοντας την Κύπρο!» η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα φιλοξενεί τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος αποφάσισε να εκθέσει την Κύπρο για να διασώσει το κύρος του και ότι έκθεση για την Ουνφικύπ απενοχοποιεί την Τουρκία. Αλλού η «Χ» γράφει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Τσερίου δέχεται πιέσεις για να εγκρίνει άδεια οικοδομής σε Μονάδα Διαχείρισης Ιατρικών Αποβλήτων. Επίσης αναφορά γίνεται στις αντιδράσεις για την συνεργασία Συνεργατικής Κεντρικής με την Αλταμίρα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Νομικά βήματα για αναχαίτιση του ελιγμού για τα Βαρώσια» φιλοξενεί τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ για τις ενέργειες της Λευκωσίας σε σχέση με τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς για άνοιγμα των Βαρωσίων. Αλλού κάνει λόγο για κατακράτηση από τις κατοχικές αρχές σκάφους που θα μετείχε σε καμπάνια για ευαισθητοποίηση στο θέμα των μεταναστών. Επίσης η εφημερίδα γράφει για τις καταγγελίες των Οικολόγων για ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή Πάφου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με τίτλο «Τα έκαμε όλα θάλασσα!» αναφέρει πως η Κύπρος `έγινε θυσία στο βωμό των προσωπικών παραταξιακών συμφερόντων του Νίκου Αναστασιάδη και ότι έγινε μπούμερανγκ ο πόλεμος με τον Εϊντε`. Η εφημερίδα φιλοξενεί ακόμη συνέντευξη του Σταύρου Μαλά μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από το ΑΚΕΛ. Επίσης η «Γ» αναφέρεται σε προσπάθεια `αθώωσης της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας`.

Το «Ποντίκι» με τίτλο «Και το Προεδρικό χαμένο στα πρακτικά!» γράφει στο κύριό του θέμα πως η τουρκική πλευρά κάνει κινήσεις για να δείξει ότι έχει καλή θέληση και η πλευρά μας δείχνει ανέτοιμη και χωρίς σχεδιασμό. Επίσης φιλοξενείται ρεπορτάζ για τις διαστάσεις της σύγκρουσης Νετανιάχου-Ερντογάν. Αλλού το «Π» προβάλλει το θέμα της ανέγερσης των καζίνο στην Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Weekly» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Σε αφθονία τα ταξίδια των Κυπρίων» αναφέρει πως μετά την κρίση οι Κύπριοι άρχισαν να ταξιδεύουν πιο πολύ στο εξωτερικό με βάση και δηλώσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων. Αλλού γίνεται αναφορά στους τουρκικούς σχεδιασμούς για τα Βαρώσια και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης. Αναφορά επίσης γίνεται στην αταξία που υπάρχει στο Λατσί με τα σκάφη αναψυχής και τους ελλιπείς ελέγχους.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/07/2017 08:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: