Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο αντίκτυπος του ναυαγίου των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα του Κυπριακού κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η φυγοστρατία, τα κόκκινα δάνεια, οι δαπάνες για την υγεία και οι συνθήκες εργοδότησης εκπαιδευτικών.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πρώτα να χωνευτεί αυτό που έγινε στο Κραν Μοντάνα και μετά βλέπουμε» αναφέρεται στην αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι επικρατεί σκεπτικισμός, προβληματισμός και ανησυχία στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ ο Πρόσεδρος Αναστασιάδης ενημερώνει αύριο Εθνικό Συμβούλιο και λαό για τις εξελίξεις. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη, ο οποίος λέει ότι μειώθηκε η φυγοστρατία κατά 90%. Σε άλλη συνέντευξη, ο Αλέκος Μαρκίδης δεν αποκλείει ριζοσπαστικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Στο ψυγείο μέχρι νεωτέρας» και γράφει ότι μετέωρο παραμένει το επόμενο βήμα στο Κυπριακό, μετά την κατάρρευση της διαδικασίας στην Πενταμερή Διάσκεψη, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απομόνωση της Λευκωσίας μεθοδεύουν οι Βρυξέλλες. Επίσης, γράφει ότι κοκκινίζουν ξανά νέα δάνεια που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ή αναδιαρθρώθηκαν.

Η «Χαραυγή» γράφει στο πρώτο της θέμα, με τίτλο «Να διαφυλαχθεί το διαπραγματευτικό κεκτημένο» ότι τη Δευτέρα συνέρχεται στο Ενικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της διάσκεψης για το Κυπριακό, ενώ το ΑΚΕΛ τονίζει την ανάγκη να μην ακυρωθεί το κεκτημένο της διαδικασίας. Σε άλλο θέμα, παραθέτει συνέντευξη της Αλεΐδα Γκεβάρα, η οποία μιλά για τον πατέρα της, Τσε και τον Φιντέλ Κάστρο. Ακόμη κάνει λόγο για εργασιακό μεσαίωνα σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς των Κρατικών Ινστιτούτων, Ολοήμερων και Επιμορφωτικών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Ιστορικό μπρα ντε φερ Κύπρου-Τουρκίας» και γράφει ότι η καταγραφή των κομβικών στιγμών του 9ημέρου στο Κραν Μοντάνα, όπου Κύπρος και Τουρκία βρέθηκαν η μια απέναντι στην άλλη, καταδεικνύει γιατί έπεσε η αυλαία 43 χρόνων άκαρπων συνομιλιών. Ακόμη γράφει για προεκλογικό από την αρχή, μετά το ελβετικό ναυάγιο. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει για είσπραξη δανείων με έκπτωση 50% από τον Συνεργατισμό.

Η εβδομαδιαία «Μάχη» γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο «Συνέχεια με όπλο το δίκαιο» ότι η επόμενη ημέρα μετά το Κραν Μοντάνα ξημερώνει με πολλά ερωτηματικά, ρίσκα αλλά και ευκαιρίες. Παραθέτει επίσης συνέντευξη του Πάνου Ιωαννίδη, ο οποίος λέει ότι είναι παράλογες οι συζητήσεις για εγγυήσεις. Αλλού γράφει ότι ενταφιάστηκαν οι 15 καταδρομείς του Νοράτλας.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Το παρασκήνιο της κατάρρευσης» γράφει ότι οι Τούρκοι έπαιξαν πόκερ με ανοιχτά χαρτιά, οδηγώντας τη διάσκεψη σε ναυάγιο, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ προσπάθησε να τετραγωνίσει τον κύκλο του Κυπριακού και τελικά απέτυχε, όπως και η πολιτική, στόχος της οποίας ήταν η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι δαπάνες για ανθεκτικά συστήματα υγείας. Ακόμη παραθέτει συνέντευξη του Μιχάλη Αντωνίου της ΟΕΒ, που λέει ότι είναι πρόωρες κινήσεις οι αυξήσεις και η ΑΤΑ.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα «Sunday Mail», υπό τον τίτλο «Ο Αναστασιάδης ‘ανατίναξε τη συμφωνία’» γράφει ότι παρά την επιμονή της Κυβέρνησης για τουρκική ευθύνη της κατάρρευσης στο Κραν Μοντάνα, πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τέλος των εγγυήσεων και επεμβατικών της δικαιωμάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένα ζευγάρι Βρετανών υποχρεώθηκε να πληρώσει δύο φορές λόγω τραπεζικού λάθους στην Πάφο. Επίσης γράφει ότι οι κανονισμοί πυρασφάλειας είναι πλέον πιο αυστηροί από ποτέ.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/07/2017 10:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: