Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής : Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Μια σειρά αποκαλύψεων για το Κυπριακό, για τις συζητήσεις στο Κραν Μοντανά, για τις επόμενες κινήσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς, για το έγγραφο υλικό που θα αφήσει φεύγοντας ο Έσπεν Μπαρ Έιντε, για τις συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο στην παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ, για τις επιπτώσεις του θέματος της δημοσιοποίησης των πρακτικών και για τις εκτιμήσεις για το μέλλον των συνομιλιών, φιλοξενούνται στους κύριους τίτλους των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής.

Προβάλλονται επίσης στα κύρια θέματα, η αναβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, οι εξελίξεις σε σχέση με τις Προεδρικές εκλογές και η εκτόξευση των ενοικίων στη Λεμεσό.

H «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Μας μένουν 3 βήματα», στο κύριο της θέμα αναφέρεται στη νέα αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s από το Β1 στο Βα3. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη, με δήλωση στο ΚΥΠΕ, ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν καμιά ενημέρωση, για οποιαδήποτε σχέδια της τ/κ πλευράς για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των ΗΕ. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του υποψηφίου πρόεδρου Γιώργου Λιλλήκα στην εφημερίδα, ο οποίος αναφέρει ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο «Η χαμένη ευκαιρία του Κραν Μοντάνα», αποκαλύπτει στο κύριο θέμα του ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε ετοιμάσει στρατηγική συμφωνία από 6 σημεία, ωστόσο οι συνθήκες δεν του επέτρεψαν να την βάλει στο τραπέζι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη «φούσκα του κυπριακού ποδοσφαίρου» και το ρόλο της Cyta η οποία δίνει μάχη με τις ιδιωτικές εταιρείες για εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις Προεδρικές εκλογές με τίτλο «θα σώσει την παρτίδα για το ΑΚΕΛ ο Μαλάς;».

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Αφήνει κληρονομιά ο Άιντε», γράφει ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα αφήσει προίκα στο Κυπριακό δύο εκθέσεις που θα υποβάλει και μπόλικο έγγραφο υλικό με θέσεις και συγκλίσεις. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Νίκου Μεσαρίτη ο οποίος αναφέρεται στο όραμα με το οποίο δουλεύει το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης για τη διαμόρφωση σκέψεων και προτάσεων για την ανάπτυξη της πόλης της Αμμοχώστου. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Σταύρου Μαλά στην εφημερίδα, ο οποίος δηλώνει ότι θα συγκρουστεί προς αλλαγή κουλτούρας.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Προεδρικές και…βλέπουμε για Κυπριακό», γράφει στο κύριο θέμα της ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση για επανέναρξη των συνομιλίων πριν από τις προεδρικές εκλογές, κάτι που συνάγεται από κινήσεις, δηλώσεις και συμπεριφορές στη μια και στην άλλη πλευρά αλλά και από τα Ηνωμένα Έθνη. Αλλού γράφει ότι στολίδι για τη Λευκωσία και για την Κύπρο ολόκληρη αποτελεί το πρότυπο κέντρο «Φωλιά» για τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε πρωτοφανή ταχύτητα και αφόρητες πιέσεις για την άδεια οικοδομής για τη Μονάδα Διαχείρισης Ιατρικών Αποβλήτων.

Η εβδομαδιαία « Η Καθημερινή της Κυριακής», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Σχέδιο για μοντέλο Γιβραλτάρ στα κατεχόμενα», γράφει ότι με χρονοδιάγραμμα το 2023 και αρχικά εργαλεία το εδαφικό, το περιουσιακό και τις αποζημιώσεις, επιχειρείται αναβάθμιση των κατεχομένων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην «περιπέτεια με τα πρακτικά και το αντίτιμο» σε Κυπριακό- ενέργεια. Αλλού γράφει ότι εθνικό πλούτο με παγίδες αποτελεί ο ανοχύρωτος Ακάμας, ενώ το Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση της μελέτης για δημιουργία του Εθνικού Πάρκου.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη», με κύριο τίτλο «Έπιασαν τόπο οι μαγκιές;», γράφει ότι στο θέατρο του παραλόγου με αλόγιστες συνέπειες για τον Κυπριακό Ελληνισμό, οι οποίες θα διαφανούν όταν το Κυπριακό επανέλθει στις ράγες της διαπραγμάτευσης φαίνεται να εξελίχθηκε το ζήτημα των πρακτικών του δείπνου στο Κραν Μοντανά. Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος αναφέρει ότι το ερευνητικό πρόγραμμα της TOTAL στο οικόπεδο 11 είναι εξαιρετικής σημασίας για νέες ανακαλύψεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πρόθεση για νέες κυρώσεις στη Ρωσία και διερωτάται κατά πόσο κινδυνεύει ενεργειακά η ΕΕ.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή της Κυριακής», γράφει με κύριο τίτλο «Αμήχανοι θεατές τετελεσμένων» ότι το Κυπριακό βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια με την τουρκική πλευρά να προβαίνει σε κινήσεις επέκτασης της κατοχής, ενώ η Κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις να μαζέψει τα σπασμένα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα προβάλλει δημοσκόπηση για λογαριασμό της στην οποία περισσότερο από το 70% των πολιτών δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα κυπριακά θαλάσσια τεμάχια. Αλλού αναφέρεται σε αποκαλυπτικές συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, με κύριο τίτλο «Τα ενοίκια στη Λεμεσό στα ύψη» γράφει ότι οι ντόπιοι, ειδικά οι νέοι, πλήττονται από την πιο ραγδαία άνοδο στα ενοίκια στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται σε μια δραματικά εβδομάδα στο Κυπριακό με αντιπαραθέσεις και ανακοινώσεις έκπληξη. Σε άλλο θέμα γράφει για τις αλλαγές στην παραλία της Καρπασίας στα κατεχόμενα, με την απαγόρευση των τουριστικών ξύλινων σπιτιών που υπήρχαν εκεί.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/07/2017 11:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: