Ενημέρωση από Τσίπρα Εθνικής Αντιπροσωπείας για Κραν Μοντάνα, εξελίξεις σε Κυπριακό




Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσει στις 11 το πρωί, την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό.

Ενημέρωση επί του θέματος θα κάνει και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος και έχει από πρώτο χέρι γνώση, όχι μόνο των διαπραγματεύσεων στην τελική τους φάση, Ελβετία, αλλά και σε όλη τη διαδικασία που οδήγησε τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ανακοινώσει και τη μετάβασή του στη Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, καθώς και τη συμμετοχή του την επόμενη μέρα, 18 του μηνός, σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, μετά την αρχική ομιλία του Πρωθυπουργού, το λόγο θα λάβουν οι αρχηγοί των κομμάτων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης θα προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την πρόσβαση στο υλικό του «Φακέλου της Κύπρου» και θα ληφθεί η σχετική απόφαση.

Τον Ιανουάριο 2016, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου, είχαν προχωρήσει σε μια ιστορική συμφωνία για πρόσβαση στη υλικό του «Φακέλου της Κύπρου», που είχε συλλέξει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων (1986-1988), αναφορικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας, αναφέρεται ότι ομάδες εμπειρογνωμόνων από τα δύο Κοινοβούλια θα αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα αρχεία του «Φακέλου της Κύπρου», με στόχο την καταγραφή, την ταξινόμηση, την ψηφιοποίηση του υλικού, για την αξιοποίησή του αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς σκοπούς.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 11/07/2017 09:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: