Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου: Mια εύθραυστη συμμαχία που απειλείται




Στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), η ενότητα του οποίου απειλείται μετά τη νέα κρίση που ξέσπασε χθες Δευτέρα με το Κατάρ, συμμετέχουν οι σουνιτικές μοναρχίες που ελέγχουν το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά διέκοψαν χθες, Δευτέρα, τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο αποφάσισαν να απομονώσουν εντελώς κλείνοντας τον εναέριο χώρο τους και τα χερσαία και ναυτικά τους σύνορα.

Το GCC, στο οποίο συμμετέχει και το Κουβέιτ και το σουλτανάτο του Ομάν ιδρύθηκε τον Μάιο του 1981 ενώ ακόμη μαινόταν ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ιράκ και δύο χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν, η οποία υπήρχε κίνδυνος να επεκταθεί στις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου.

Οι χώρες του GCC μετρούν περίπου 50 εκατομμύρια κατοίκους, οι μισοί εκ των οποίων είναι αλλοδαποί, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γενικής γραμματείας του Συμβουλίου.

Μόνο δύο χώρες διαθέτουν εκλεγμένα κοινοβούλιο: το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν.

Οι άλλες έχουν συμβούλια, ένα μέρος των οποίων εκλέγεται, εκτός από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, όμως αυτά δεν έχουν παρά συμβουλευτικό ρόλο. Τα πολιτικά κόμματα απαγορεύονται στις έξι μοναρχίες.

Το GCC διαθέτει κοινή στρατιωτική δύναμη, την «Ασπίδα της χερσονήσου», η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να επέμβει για να αποτρέψει την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990.

Μετά την απελευθέρωση του Κουβέιτ το 1991 από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, οι χώρες του GCC υπέγραψαν κάθε μία ξεχωριστά μια συμφωνία άμυνας με την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η οποία διαθέτει 35.000 άνδρες στην περιοχή του Κόλπου.

Τα στρατεύματα της «Ασπίδας της χερσονήσου» αναπτύχθηκαν τον Μάρτιο του 2011 στο Μπαχρέιν για να προστατεύσουν τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις της χώρας εν μέσω του κινήματος αμφισβήτησης της μοναρχίας που είχαν ξεκινήσει οι σιίτες.

Παρά τις προσπάθειες οικονομικής ολοκλήρωσης, το GCC δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκτήσει νομισματική ένωση και κοινή αγορά, την ώρα που η τελωνειακή ένωση προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Έχει υιοθετήσει την ελευθερία της μετακίνησης για τους πολίτες και τα κεφάλια, όμως παραμένουν περιορισμοί σε κάποιες οικονομικές δραστηριότητες.

Οι οικονομίες των χωρών μελών εξαρτώνται κατά μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο, από το οποίο προέρχεται το 90% των εσόδων τους. Οι έξι χώρες, τέσσερις εκ των οποίων είναι μέλη του Opec, αντλούν καθημερινά 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή περίπου το 18% της παγκόσμιας παραγωγής και το 55% της παραγωγής του Opec.

Το μέσο εισόδημα των κατοίκων των έξι χωρών του Συμβουλίου είναι περίπου 27.400 δολάρια, ενώ η περιουσία τους που βρίσκεται στο εξωτερικό εκτιμάται στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τράπεζες των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας σταματούν τις συναλλαγές τους με τα τραπεζικά ιδρύματα του Κατάρ

Κάποιες εμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σταματούν να συνεργάζονται με τράπεζες του Κατάρ μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των χωρών, δήλωσαν πηγές του τραπεζικού τομέα στο Reuters.

Οι πηγές αυτές επεσήμαναν ότι οι τράπεζες, τις οποίες αρνήθηκαν να κατονομάσουν, καθυστερούν τις συναλλαγές μέχρις ότου λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους σχετικά με τον τρόπο που θα συναλλάσσονται με το Κατάρ.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να την ενημερώσουν για την έκθεσή τους στο Κατάρ.

Το Κατάρ απευθύνει έκκληση για διάλογο και προσφεύγει στην μεσολάβηση του Κουβέιτ

Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας και απομονωμένο διπλωματικά από τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο σε μία κίνηση συντονισμένη με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ απηύθυνε σήμερα έκκληση για διάλογο «ανοικτό και ειλικρινή» για τη έξοδο από την κρίση, υπολογίζοντας στην μεσολάβηση του Κουβέιτ, της μοναδικής χώρας του Κόλπου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ντόχα.

Ο ηγέτης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι είχε την νύκτα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του του Κουβέιτ και αποφάσισε να αναβάλει ομιλία του προς τον λαό του Κατάρ για να δοθεί χρόνος για μεσολάβηση.

Νωρίτερα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Θάνι είχε δώσει την διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση» και δεν θα εφαρμοσθούν αντίμετρα εκ μέρους της χώρας του, συμμάχου των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

«Η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικού χαρακτήρα», είπε. «Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν συμφωνούμε, αλλά οι τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε είναι περισσότεροι από εκείνους όπου διαφωνούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Το Κατάρ θέλει να δώσει στον Σέιχ Σάμπαχ αλ-Αχμαντ Αλ-Τζαμπέρ αλ-Σάμπαχ την ικανότητα «να αναλάβει δράση και να επικοινωνήσει με όλες τις πλευρές της κρίσης και να προσπαθήσει να ελέγξει το θέμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν κατά του Κατάρ έχουν άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στους πολίτες του καθώς και στις οικογενειακές σχέσεις στην περιοχή του Κόλπου, επαναλαμβάνοντας ότι η Ντόχα δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή αντιμέτρων.

Το Κατάρ «θεωρεί ότι οι διαφορές ανάμεσα σε αδελφές χώρες πρέπει να επιλύονται με διάλογο», επέμεινε.

Οι σαουδαραβικές Aρχές ακύρωσαν την άδεια της Qatar Airways

Οι Aρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι ακύρωσαν την άδεια της Qatar Airways και αποφάσισαν να κλείσουν τα γραφεία της εταιρίας «εντός 48 ωρών», την επομένη της διακοπής από το Ριάντ των διπλωματικών σχέσεών του με την Ντόχα.

Το μέτρο αυτό λήφθηκε από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Σοαυδικής Αραβίας και δημοσιοποιήθηκε με μία ανακοίνωση.

Με βάση την απόφαση αυτή, που θα έχει οικονομικές συνέπειες για την αεροπορική εταιρία, οι υπάλληλοι της Qatar Airways, που συχνά είναι ξένης υπηκοότητας, θα χάσουν την άδεια εργασίας και παραμονής στο βασίλειο.

Η Qatar Airways, που εξυπηρετεί εννέα πόλεις στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε από την πλευρά της σήμερα ότι ανέστειλε επ΄ αόριστον όλες τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο την επομένη της διακοπής από αυτές τις τέσσερις χώρες των διπλωματικών σχέσεών τος με την Ντόχα, την οποία κατηγορούν πως «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Οι αεροπορικές εταιρίες της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου ανέστειλαν επίσης «μέχρι νεωτέρας» όλες τις πτήσεις τους με προορισμό ή με προέλευση το Κατάρ.

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων συνοδεύεται από οικονομικά μέτρα όπως το κλείσιμο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων των χωρών αυτών με το Κατάρ, καθώς και από την απαγόρευση υπερπτήσεων των αεροπορικών εταιριών του Κατάρ ή περιορισμούς στις μετακινήσεις προσώπων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση στη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια.

Πρέπει να δοθεί τέλος στις φοροαπαλλαγές προς το Κατάρ, δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φρανσουά Μπαϊρού, δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα πρέπει να δώσει τέλος στις φοροαπαλλαγές για συμφωνίες στην αγορά ακινήτων που παρέχονταν σε κράτη όπως το Κατάρ, μία ημέρα αφού πολλά αραβικά κράτη διέκοψαν τις σχέσεις τους με το κράτος του Αραβικού Κόλπου.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προσέφερε το 2008 φοροαπαλλαγές σε επενδυτές από το Κατάρ για κέρδη από την πώληση ακινήτων στη Γαλλία. Έκτοτε, η βασιλική οικογένεια του Κατάρ δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, που περιλαμβάνει από ένα εμπορικό κέντρο στα Ηλύσια Πεδία μέχρι το καμπαρέ Lido.

«Με ευθύνη του Νικολά Σαρκοζί, η Γαλλία έδωσε στο Κατάρ ένα μεγάλο φορολογικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο Μπαϊρού στον τηλεοπτικό σταθμό BFM.

«Μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί; Δεν νομίζω. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε φορολογική δικαιοσύνη στη Γαλλία».

Κατά τη διάρκεια της φετινής προεκλογικής εκστρατείας, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί τον τερματισμό αυτών των φοροαπαλλαγών προς το Κατάρ.

06/06/2017 
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ριάντ, Σαουδική Αραβία – Παρίσι, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: