Πόλεμος και αποτροπή στις σχέσεις του Ιράν με το Ισραήλ: Θα συνεχιστεί η ένταση στην περιοχή, εκτός κι αν προκύψει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών

epa11288259 Iranian women hold up portraits of the Iranian supreme leader Ayatollah Ali Khamenei and and former supreme leader Ruhollah Khomeini (L) as others wave Iranian and Palestinian flags during an anti-Israel rally in Tehran, Iran, 19 April 2024. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Την 1η Απριλίου, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση έναντι του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό με αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Ιρανών αξιωματικών. Η επίθεση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση τόσο σε περιφερειακό όσο και  σε διεθνές επίπεδο.

Στο Ιράν εξέλαβαν την επίθεση στη Συρία ως μια επιθετική ενέργεια έναντι ιρανικού εδάφους, καθότι οι πρεσβείες και τα προξενεία θεωρούνται εθνικό έδαφος των κρατών που εκπροσωπούν. Με αυτό τον τρόπο, η ισραηλινή επίθεση πυροδότησε τη λογική αντιποίνων στο Ιράν.

Την 13η προς την 14η Απριλίου, το Ιράν εξαπολύει επίθεση έναντι του Ισραήλ με 170 μη επανδρωμένα αεροχήματα, 120 βαλλιστικούς πυραύλους και 30 πυραύλους τύπου Cruise. Η μαζική επίθεση του Ιράν αναχαιτίστηκε από μια συντονισμένη επιχείρηση του Ισραήλ σε συνεργασία με τις  ΗΠΑ, το ΗΒ και τη Γαλλία. Μέρος της επίθεσης αναχαιτίστηκε από την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.

  • Λίγες ώρες μετά την αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης, οι δυο πλευρές έστειλαν τα δικά τους μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Το Ιράν επικοινώνησε τη νίκη του έναντι του Ισραήλ, καθότι προέβη στην επίθεση χωρίς αναστολές και δισταγμούς. Ομοίως, το Ισραήλ επικοινώνησε τη δική του νίκη, κατόπιν της επιτυχημένης αναχαίτισης της ιρανικής επίθεσης.

Εδώ, υπήρξε μια ανάγκη για το Ισραήλ, η οποία προβλήθηκε επαρκώς και αφορούσε τη φύση της επίθεσης. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι η επίθεση του Ιράν δεν ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια, αντίθετα, στόχος ήταν η καταστροφή υποδομών και ο θάνατος πολιτών. Αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη.

Άλλωστε, σύμφωνα με το επιχείρημα του Ισραήλ, η ιρανική επίθεση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως ένα μεμονωμένο περιστατικό λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι κατά καιρούς επιθέσεις της Hamas αντιμετωπίστηκαν με αυτό τον τρόπο και τελικώς φτάσαμε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Παρά την ευρύτερη «καταδίκη» της επίθεσης, το Ιράν ισχυρίζεται και επιχειρηματολογεί πως έδρασε με βάση το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Έδωσε προειδοποίηση 72 ωρών σε κράτη της περιοχής, καθώς, επίσης στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της.

Τουρκία και Ιορδανία επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν προειδοποίηση για την ιρανική επίθεση. Η επιχείρηση έδωσε τον απαραίτητο χρόνο, έτσι ώστε το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του να αντιδράσουν αποτρεπτικά. Από τη δική του μεριά, το Ιράν οικοδόμησε την αποτρεπτική του ισχύ αναπτύσσοντας ένα οπλοστάσιο εκατοντάδων πυραύλων και αεροχημάτων, έτσι ώστε να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση.

Επιπρόσθετα, η ιρανική αποτροπή βασίζεται στη δυνατότητα του καθεστώτος να δρα δια των αντιπροσώπων του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, να προκαλεί κόστος και να προβαίνει σε αντίποινα για κάθε επιθετική ενέργεια εκ μέρους του Ισραήλ και των συμμάχων του.

Τη στιγμή που συντάσσονται οι γραμμές αυτού του κειμένου διεξάγεται μια συζήτηση για την απάντηση του Ισραήλ. Οι σύμμαχοί του δεν ευνοούν τη λογική των αντιποίνων, καθότι κάτι τέτοιο αυξάνει τις ανησυχίες για την περαιτέρω ανάφλεξη του πολέμου. Προκρίνουν, επομένως, την επιβολή κυρώσεων έναντι του Ιράν.

  • Σε κάθε περίπτωση, δημιουργείται μια συμμετρία στην αποτρεπτική εικόνα των δυο χωρών, όχι μόνο λόγω των αποτρεπτικών τους συστημάτων, αλλά και λόγω των δυναμικών, οι οποίες δημιουργούνται τις τελευταίες ημέρες στο επίπεδο των συμμάχων τους.

Για παράδειγμα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ευθέως το Ιράν και κατηγορεί το Ισραήλ για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ενώ, οι προ των επιθέσεων δηλώσεις του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας πως στην περίπτωση που το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τότε, θα πρέπει να αποκτήσει και η χώρα του.

Ένα κλασικό δόγμα αμοιβαίας αποτροπής είναι σε ισχύ. Κάτι τέτοιο μαρτυρεί ότι η ένταση στην περιοχή θα συνεχιστεί, εκτός κι αν προκύψει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων, Ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ενδυόμενοι το δράμα των Παλαιστινίων οι Χούθι επιτίθενται στη Δύση: Εκδικούνται την προσπάθεια των ΗΠΑ να σύρουν στο άρμα του Ισραήλ τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: