Οι αρχηγοί της Χαμάς ψάχνουν να «μετακομίσουν» από το Κατάρ: Ασφυκτικές δυτικές πιέσεις στη Ντόχα για ενεργή διαμεσολάβηση κι όχι «χάδια» στον Χανίγιε

FILE PHOTO: Το Κατάρ αποτελεί την έδρα των πολιτικών ηγετών της τρομοκρατικής Χαμάς, ανάμεσά τους και του αρχηγού Ισμαήλ Χανίγιε, από το 2012. EPA/NOUSHAD THEKKAYIL




Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς διερευνά τη μεταφορά της βάσης των επιχειρήσεων της εκτός του Κατάρ, ανέφερε σε ρεπορτάζ της η αμερικανική Wall Street Journal, καθώς το κράτος αυτό του Κόλπου δέχεται αυξανόμενη πίεση για την επιρροή του στην τρομοκρατική ομάδα στις διαπραγματεύσεις που γίνονται εκεί επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς.

  • Επικαλούμενο Άραβες αξιωματούχους, το δημοσίευμα ανέφερε ότι η Χαμάς επικοινώνησε πρόσφατα με δύο περιφερειακές χώρες σχετικά με τη διαμονή των ηγετών της εκεί, μια εκ των χωρών να είναι το Ομάν.

Το δημοσίευμα σημείωσε ότι εάν οι ηγέτες της Χαμάς αποχωρήσουν από τη Ντόχα, θα είναι πιο δύσκολο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με την τρομοκρατική ομάδα.

«Οι συνομιλίες έχουν ήδη σταματήσει και πάλι με σχεδόν κανένα σημάδι ή προοπτική να ξαναρχίσουν σύντομα και η δυσπιστία αυξάνεται μεταξύ της Χαμάς και των διαπραγματευτών», είπε ένας Άραβας μεσολαβητής σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ένας άλλος Άραβας μεσολαβητής προειδοποίησε ότι «η πιθανότητα να ανατραπούν πλήρως οι συνομιλίες είναι πολύ πραγματική», με το ρεπορτάζ να υποστηρίζει ότι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν αντιμετωπίσει απειλές απέλασης εάν δεν συμφωνήσουν σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το Κατάρ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο, έχει συμμετάσχει σε μήνες παρασκηνιακών συνομιλιών με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας στη Γάζα – όπου το Ισραήλ και η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς μάχονται για περισσότερους από έξι μήνες μετά την καταστροφική τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου επίθεση — καθώς και την απελευθέρωση των 133 Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τρομοκρατικές ομάδες της Γάζας.

Η Ντόχα, η οποία φιλοξενεί τους ηγέτες του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγιε, από το 2012, αντικρούει συχνά τις επικρίσεις για τον τρόπο που διαμεσολαβεί στη Χαμάς. Μεταξύ των επικριτών και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η χώρα του επανεκτιμά τον ρόλο της ως μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς:

  • «Το Κατάρ βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους επαναξιολόγησης του ρόλου του», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζάσιμ αλ-Θάνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα.

«Υπάρχει εκμετάλλευση και κατάχρηση του ρόλου του Κατάρ», είπε, προσθέτοντας ότι το Κατάρ έπεσε θύμα «βαθμολόγησης» από «πολιτικούς που προσπαθούν να διεξάγουν προεκλογικές εκστρατείες υποτιμώντας το κράτος του Κατάρ». Δεν ανέφερε ονομαστικά κανέναν πολιτικό.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο αλ-Θάνι είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν σταματήσει.

«Περνάμε ένα ευαίσθητο στάδιο με κάποια στασιμότητα  και προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να αντιμετωπίσουμε αύτή τη στασιμότητα», είπε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Σε ένα σπάνιο δημόσιο σχόλιο χθες Παρασκευή, ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς, έριξε την ευθύνη στη Χαμάς για τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση απέρριψε την τελευταία στη σειρά πρόταση.

«Ήταν βαθιά απογοήτευση το ότι έλαβα μια αρνητική αντίδραση από τη Χαμάς», είπε ο Μπερνς σε εκδήλωση στο Προεδρικό Κέντρο Τζορτζ Μπους στο Ντάλας.

«Αυτή τη στιγμή, είναι αυτή η αρνητική αντίδραση που στέκεται πραγματικά εμπόδιο για να λάβουν ανθρωπιστική ανακούφιση που τόσο χρειάζονται οι αθώους πολίτες στη Γάζα», είπε.

«Και είναι να σου ραγίζει η καρδιά γιατί μπορεί να δει κανείς με ανθρωπιστικούς όρους τι διακυβεύεται εδώ», είπε.

Η πρόσφατη πρόταση έγινε γνωστό από πληροφορίες ότι προσέφερε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον αρκετών εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων. Το Ισραήλ θα απελευθέρωνε επίσης εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται στις φυλακές του παράλληλα με την ενίσχυση της βοήθειας προς τη Γάζα.

  • Ωστόσο, ο απόηχος του ισραηλινού χτυπήματος την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε τρία από τα παιδιά του Χανίγιε και τέσσερα από τα εγγόνια του λέγεται ότι συνέβαλε στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ανώτερος Άραβας αξιωματούχος στους Times of Israel.

Τον Δεκέμβριο, ο αλ-Θάνι είπε στον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα ότι δεν ήταν διατεθειμένος να δεχτεί τα ισραηλινά αιτήματα για βοήθεια στην ανοικοδόμηση της Γάζας, δεδομένης της μεταχείρισης της Ιερουσαλήμ προς το Κατάρ καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Είχε προσθέσει ότι  η Ντόχα ήθελε να δει μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του Ισραήλ έναντι του Κατάρ, επισημαίνοντας αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά τις οποίες ισχυρίστηκε ότι οι υποδομές στη Γάζα που χρηματοδοτήθηκαν από τη Ντόχα είχαν στοχοποιηθεί άδικα.

  • Εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τον ισχυρισμό που έκανε πολλές φορές ο Νετανιάχου ότι το Κατάρ απέτυχε να πιέσει επαρκώς τη Χαμάς στις συνομιλίες σχετικά με τις ομήρους – έναν ισχυρισμό που η Ντόχα απορρίπτει και που έχει επίσης επαναληφθεί από ορισμένους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές.

Το Ισραήλ έχει από καιρό μια περίπλοκη σχέση με το Κατάρ, το οποίο έγινε μια από τις πρώτες αραβικές χώρες που δημιούργησε εμπορικούς δεσμούς με την Ιερουσαλήμ το 1996.

Αν και αυτές οι σχέσεις διακόπηκαν δύο δεκαετίες αργότερα εν μέσω του πολέμου της Γάζας το 2009, το Ισραήλ προέτρεπε το Κατάρ όλα αυτά τα χρόνια να δωρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση ανθρωπιστικών προγραμμάτων στη Γάζα μαζί με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της Λωρίδας.

Οι του Κατάρ λένε ότι τα κονδύλια του βοήθησαν στην ενίσχυση της Χαμάς σε βάρος της πιο μετριοπαθούς Παλαιστινιακής Αρχής και επέτρεψαν στη Ντόχα να αποκτήσει ερείσματα στον θύλακα ενισχύοντας μια ισλαμιστική ομάδα που αντιτίθεται στους Άραβες συμμάχους του Ισραήλ.

 

Με πληροφορίες από The Times of Israel/ Wall Street Journal

 

Ανάλυση Gatestone Institute: Το Ιράν είναι ικανότερο για πολύ περισσότερα από όσα επέδειξε * Λάθος η πολιτική κατευνασμού των τζιχαντιστών

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: