Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα παρουσιάσουν ένα κοινό έγγραφο, δήλωσε ο Άιντε




Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα παρουσιάσουν ένα κοινό έγγραφο, ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο που ξεκινά την Τετάρτη στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, δήλωσε σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, αναφέροντας πως οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν οι πλευρές κατά τις συζητήσεις στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη, ο κ. Άιντε ανέφερε, στην εναρκτήρια του δήλωση, πως “οι πλευρές αισθάνονται ότι δεν έχουμε ένα κοινό έγγραφο, έτσι ο Γενικός Γραμματέας με τον οποίο έχω μιλήσει κατ` επανάληψη τις τελευταίες ημέρες αποφάσισε ότι δεν θα το παρουσιάσουμε ως ένα κοινό έγγραφο”.

“Αυτό που θα κάνουμε είναι βασικά να ξεκινήσουμε από εκεί που έμειναν οι πλευρές στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν αλλά επίσης θα μοιραστούμε κάποιες εντυπώσεις για τις θέσεις (των πλευρών) που λάβαμε αργότερα”.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Κραν Μοντάνα, ο Άιντε είπε πως “αυτό δεν θα είναι εύκολο. Τα σημεία εκκίνησης των διαφόρων αντιπροσωπειών απέχουν αρκετά και οι διαφορετικές τους προοπτικές και τα διαφορετικά τους σημεία εκκίνησης και οι διαφορετικές τους θέσεις για το τί αφορά αυτό έχουν επαναληφθεί κατά τις τελευταίες ημέρες”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως “αυτό δεν είναι ασύνηθες” και “οι άνθρωποι συνήθως δεν ενδίδουν καθ` οδόν προς τη Διάσκεψη”.

Πρόσθεσε οι όποιοι συμβιβασμοί θα πρέπει να γίνουν μέσω σκληρής δουλειάς στη Διάσκεψη και σημείωσε πως μόνο εάν όλοι οι συμμετέχοντες είναι έτοιμοι να δείξουν την απαραίτητη θέληση, την απαραίτητη ηγετικότητα, την απαραίτητη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλο, και την απαραίτητη δημιουργικότητα και θέληση να κάνουν καινούργιες σκέψεις “θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το κρίσιμης σημασίας θέμα, που έχει διαιρέσει τις δυο κοινότητες στην Κύπρο για γενιές”.

Ο Άιντε ανέφερε επίσης πως απόψε θα πραγματοποιηθεί δείπνο των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη.

“Είναι η καλύτερη ευκαιρία, όχι όμως η τελευταία”

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, δήλωσε ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο που αρχίζει την Τετάρτη στο Κρανς – Μοντάνα της Ελβετίας είναι η καλύτερη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, αλλά όχι η τελευταία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Άιντε είπε ότι ο ΟΗΕ δεν θα παρουσιάσει κοινό έγγραφο στη Διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν επί τόπου στην Ελβετία και απορρίπτοντας πληροφορίες ότι τα ΗΕ προέβησαν σε προτάσεις ουσίας.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κατοχικού ηγέτη ότι η διάσκεψη θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Κύπρου, ο Άιντε είπε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική διάσκεψη και εξέφρασε την ευχή να είναι αποφασιστικής σημασίας υπό μια θετική έννοια, που θα οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία.

«Πολλοί κάνουν παρόμοιες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, προτιμώ όμως να λέω ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία και όχι η τελευταία ευκαιρία αλλά μια μοναδική ευκαιρία και θα είναι πολύ λυπηρό εάν δεν την εκμεταλλευτούμε», είπε.

Σημείωσε ότι τη θέση αυτή την αναγνωρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες και είπε ότι οι δύο ηγέτες επιθυμούν να επανενώσουν τη χώρα τους, ενώ Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο επίσης θεωρούν ότι θα είναι προς το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής να επιλυθεί το θέμα.

27/06/2017 – ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: