Οι ομογενείς Κύπριοι βοήθησαν την Επισκοπή Καρπασίας με εισφορές χιλιάδων δολαρίων




Νέα Υόρκη, 15 Ιουνίου, 2017 – Ο Επίσκοπος Χριστόφορος και ο κ. Χατζηπαντελής στην πρόσφατη επίσκεψη τους στις ΗΠΑ επισκέφθηκαν τη Νέα Υόρκη και την Αννάπολη του Μaryland, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν την Ομογένεια για την καταστροφή που έχουν υποστεί οι Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες στα κατεχόμενα μετά την Τουρκική Εισβολή του 1974.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστόφορος και ο Κοινοτάρχης της κατεχόμενης Γιαλούσας, κ. Παναγιώτης Χατζηπαντελής, εκπροσώπησαν τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον 6-8 Ιουνίου 2017.

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, το Γενικό Προξενείο της Κύπρου και η Ιερά Αρχιεπισκοπή ηγήθηκαν της προσπάθειας συλλογής χρημάτων για την αναστήλωση του Ιερού Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Γιαλούσα, όπου χρειάζεται άμεση παρέμβαση. Με τις επίμονες προσπάθειες του Επισκόπου Καρπασίας έχουν εξασφαλιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη οι άδειες αναστήλωσης του ναού με την προϋπόθεση να ξεκινήσουν οι εργασίες μόλις συγκεντρωθεί το ποσό των 350,000 ευρώ.

Ο Ιερός Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα και βρίσκεται στην κατεχόμενη Γιαλούσα στην επαρχία Καρπασίας όπου λειτουργεί ο Επίσκοπος.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους στις ΗΠΑ, ο Επίσκοπος Καρπασίας και ο Κοινοτάρχης της Γιαλούσας επισκέφθηκαν την Ανάπολη με τη συνοδεία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής κ. Κυριάκου Παπαστυλιανού και του Γενικού Προξένου της Κύπρου, Πρέσβη κ. Βασίλειου Φιλίππου. Ο Δήμαρχος της Ανάπολης Mr. Michael Pantelides, διοργάνωσε στις 30 Μαΐου, τελετή αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Κατά την διάρκεια αυτής ο Κοινοτάρχης Γιαλούσας κ. Παναγιώτης Χατζηπαντελής ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Ανάπολης και παρέδωσε το κλειδί της πόλης του στον εκ της Γιαλούσας καταγόμενο Δήμαρχο της Ανάπολης κ. Michael Pantelides.

Στην τελετή παρέστησαν ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστόφορος, ο Πρόξενος της Κύπρου στην Νέα Υόρκη, Πρέσβης κ. Βασίλης Φιλίππου, ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Πανίκος Παπανικολάου και Κύπριοι που κατάγονται από την Γιαλούσα και διαμένουν στην Ανάπολη. Επίσης, το βράδυ της 29ης Μαΐου, διοργανώθηκε φιλανθρωπικό δείπνο στο εστιατόριο Mikes Crab House με σκοπό την συλλογή χρημάτων για την αποκατάσταση των ζημιών και συντήρηση των αγιογραφιών της εκκλησίας του Αρχάγγελου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα.

Στις 2 Ιουνίου, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, διοργάνωσαν παρουσίαση με κύριο ομιλητή τον Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστόφορο στην αίθουσα τελετών του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας. Ο Επίσκοπος Χριστόφορος αναφέρθηκε για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και τον Καθεδρικό Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα. Στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και εξήγησε την σημασία της ανακαίνισης του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού στην ομιλία του συνεχάρη τον Επίσκοπο Καρπασίας για το έργο που επιτελεί για την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο που αγκάλιασε την προσπάθεια που γίνεται για ανακαίνιση του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα καθώς επίσης και την συνεχή συμπαράσταση του προς την Κύπρο. Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Παπαστυλιανού, ανάφερε ότι ελπίζει και ευελπιστεί ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Κύπρου θα ευαισθητοποιηθούν και θα αγκαλιάσουν τέτοιου είδους προσπάθειες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι ο ναός κινδυνεύει και επείγει η συγκέντρωση χρημάτων για την ανακαίνιση του.

Με ενέργειες της Ομοσπονδίας των Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και του Γενικού Προξενείου της Κύπρου έχουν ήδη συγκεντρωθεί άνω των $100,000 για την ανακαίνιση του ναού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: